Armand Duplantis på Diamond League-galan i fjol.
Armand Duplantis på Diamond League-galan i fjol. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Guide: Duplantis rekordjakt i Stockholm

Han har gjort flera världsrekordförsök på Stockholms stadion, utan att lyckas. På söndag ska Armand Duplantis ännu en gång försöka förbättra sitt rekord i stavhopp.
Här är allt du behöver veta inför Diamond League-galan.

ANNONS

+ När och var

Söndag 2 juni, Stockholms stadion. Första Diamond League-gren i tävlingen startar 17.20.

+ Tv/radio

SVT1/SVT Play/Radiosporten.

+ Väder:

I fjol gick Diamond League-galan i Stockholm i slutet av juni, i kyla och ösregn. I år är tävlingen på Stockholms stadion tillbaka som en försommartävling.

+ Tre svenska stjärnor

Världens just nu hetaste friidrottare är Armand Duplantis, den svenskamerikanske stavhopparen som är regerande världsmästare och världsrekordhållare. Han är obesegrad i år och förbättrade världsrekordet i första utomhustävlingen, Diamond League-tävlingen i Xiamen i Kina, till 6,24.

Den regerande världsmästaren i diskus, Daniel Ståhl, har inte riktigt fått till det i säsongsinledningen. Längsta kastet kom i premiären på Teneriffa, 68,99, en tävling som Ståhl vann.

ANNONS

Andreas Almgren har i vår satt svenska rekord på 10 000 meter, 5 000 meter, 10 kilometer landsväg och halvmaraton och blivit OS-klar på både 5 000 och 10 000 meter. I Stockholm springer han Diamond League-grenen 3 000 meter med målet att slå sitt eget svenska rekord och kanske gå in topp-5 i Europa och då krävs en tid under 7.30.

+ Tre internationella stjärnor

Mykolas Alekna, Litauen. Slog det 38 år gamla världsrekordet i diskus i säsongsinledningen, i mycket gynnsamma vindar. 21-åringen har sedan visat att han är i världstoppen för att stanna genom att vinna tävlingarna i Marrakech och Jöhvi. Förutom Daniel Ståhl utmanas han av australiern Matthew Denny och Kristian Ceh, Slovenien.

Shericka Jackson, Jamaica. Är tvåfaldig världsmästare på 200 meter och tog dessutom VM-silver två gånger om på 100 meter. Jamaicanskan är regerande Diamond League-mästare i båda sprinterdistanserna. I Stockholm springer hon 200 meter.

Världens fyra bästa kulstötare på damsidan, just nu, kommer till Stockholm. Med kanadensiskan Sarah Mitton i spetsen, silvermedaljör i VM i fjol och guldmedaljör inomhus i våras. Nederländskan Jessica Schilder är tvåa på rankningen och tyskan Yemisi Ogunleye trea. Världsmästaren i fjol, Chase Jackson är just nu rankad fyra. Fanny Roos och Sara Lennman hoppas kunna utmana.

ANNONS

+ Maratonkrock

Tävlingen går för första gången samma helg som Stockholm Marathon. Maratonloppet avgörs på lördag med målgång på Stockholms stadion. På söndag ska barn springa en "minimara" med målgång på arenan – bara några timmar innan Diamond League-galan startar.

ANNONS