Tokyo, Japan 20210728. 
Are Weierholt Strandli (t.v.) og Kristoffer Brun veltet under semifinalen i dobbeltsculler på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo, Japan i forbindelse med OL Tokyo 2021.
Foto: Lise Åserud / NTB
Tokyo, Japan 20210728. Are Weierholt Strandli (t.v.) og Kristoffer Brun veltet under semifinalen i dobbeltsculler på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo, Japan i forbindelse med OL Tokyo 2021. Foto: Lise Åserud / NTB Bild: Lise Åserud

GP sammanfattar OS-dagen 28 juli

Vad har hänt i Tokyo under natten och dagen. Vad vill man inte missa i natt och hur har det gått för Sverige? GP sammanfattar händelserna och tävlingarna i de olympiska spelen.

ANNONS
|

Dagens bild - Norges OS-mardröm

LÄS MER:Norska mardrömmen i OS

Dagens utropstecken

Handbollsherrarna har säkrat en kvartsfinalplats efter morgonens vinst mot Portugal.

Och visst såg det bättre ut i dagens möte än de tidigare matcherna. Bättre träff i försvaret gav de lättare målen på kontring. Sverige sprang och lyckades komma ikapp och förbi Portugal.

Dagens snackis

Mental hälsa.

Simone Biles, Naomi Osaka och Jenny Rissveds är de senaste idrottsstjärnorna som talat ut om sin psykiska ohälsa i samband med OS.

Efter Simone Biles avhopp i gymnastikens lagfinal under tisdagen kom idag beskedet att hon även drar sig ur mångkampsfinalen (individuell tävlan på alla fyra grenar).

Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående, uppgav USA:s gymnastikförbund i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER:Simone Biles drar sig ur mångkampsfinalen

Även hemmahoppet i tennis, Naomi Osaka, som något förvånande åkte ut redan i tredje omgången av tennisturneringen, berättade efteråt att hon haft svårt att hantera pressen inför OS-debuten.

Det sprakade diskussionen om idrottares mentala hälsa.

”OS-idrottare är människor och de gör sitt bästa”

– Jag hoppas att det här kan vara en ögonöppnare, säger tidernas främste olympier Michael Phelps som under sin OS-karriär tog 23 guld, men brottades också med depression och självmordstankar.

Tidigare OS-mästaren Aly Raisman, som tävlade för USA i London 2012 och Rio 2016 (då med Biles) säger enligt BBC:

– Det är så mycket press och jag har sett hur mycket press hon har haft på sig inför OS. Så bara en vänlig påminnelse: OS-idrottare är människor och de gör sitt bästa.

Svenska mittbacksstjärnan Magdalena Eriksson säger till DN om den senaste tidens diskussion om mental hälsa bland idrottare:

– Jag tycker att det är otroligt starkt av henne (Biles) att säga ifrån och säga nej. Det är upp till varje person att känna av vad man själv pallar och inte.

LÄS MER:Eriksson stöttar Biles: "Otroligt starkt"

Psykisk hälsa var även det stora samtalsämnet efter svenska Jenny Rissveds 14:e-plats i tisdagens mountainbikelopp.

– Jag är så jävla glad att slippa bära den där titeln. Det är knappt att jag har ett namn längre, de har kallat mig guldmedaljören och jag har inte trivts i den rollen och rampljuset. Jag hoppas att det är över och jag kan fokusera mer på mig själv och det jag tycker om med sporten, sa Rissveds till pressen.

ANNONS

Dagens svensk

Det har presterats i OS-bassängen under onsdagen.

Först ut var Kungsbackasimmaren Erik Petersson som tog sig till final på 200 meter fritt med minsta möjliga marginal. Tolv hundra delar.

Sarah Sjöström och Michelle Coleman vidare till semifinal i 100 meter fritt.

Sofie Hansson slog till med personligt rekord och kom fyra i sitt heat på 200 meter bröstsim. Därmed är även hon klar för semifinal.

Håll koll på

Det blir att ställa klockan igen.

03.44 simmar Erik Persson från Kungsbacka final i 200 meter bröstsim.

Strax därefter är det Sjöström och Colemans semifinal i 100 meter fritt.

Efter det kan den som fortfarande är vaken, eller den som valt att ta sovmorgon, följa de svenska seglarna från klockan 05 fram till nio.

Är man inte sugen på att ställa om dygnet till Tokyo-tid så är det handboll fram mot eftermiddagen.

Damerna, som fullständigt spelade ut Ryssland i förra matchen, möter Frankrike. Vid vinst är man klar för kvartsfinal.

Avkast klockan 14.30

Här är GP i natt

Ni läsare håller fortfarande på att rösta på vilken sport GP:s reporter Joel Tivemo ska bevaka under torsdagen.

Antingen blir det bågskytte, golf eller segling.

Resultatet kommer klockan 21 ikväll.

ANNONS