Göteborgsvarvet välkomnar idrottsministerns besked

Nya rekommendationer som kan öppna upp för de stora motionsloppen kan komma redan i januari, enligt kulturminister Amanda Lind (Mp).
– Det är jättepositivt att man nu tittar specifikt på vår situation, säger förbundschefen på Göteborgs friidrottsförbund, Martin Bergman.

ANNONS

Det blev inget Göteborgsvarv 2020. Coronapandemin satte stopp för löparfesten och för organisationen har det varit ett tungt år där anställda tvingats sägas upp.

Fortfarande råder osäkerhet kring hur det blir med 2021 års upplaga. På tisdagen kom besked från regeringen som öppnar upp för motionsloppen kommande år.

Den 15 januari ska Folkhälsomyndigheten lämna in en återrapportering där myndigheten tittat på möjligheterna för fler smittsäkra evenemang. Amanda Lind säger till TT att det kan bli en öppning för större utomhusarrangemang.

Beskedet välkomnas av Göteborgsvarvet som följer utvecklingen noga och med spänning. Martin Bergman är förbundschef på Göteborgs friidrottsförbund och ytterst ansvarig för Göteborgsvarvet.

ANNONS

Besked om 2021 års halvmara väntas snart

– Vi är optimistiska till att man nu börjar titta på vår specifika situation och ser behovet av att hitta en lösning. Så på det sättet är det jättepositivt. Samtidigt vet vi att det finns ett antal olika begränsningar som behöver rätas ut. Hur ska en lagstiftning se ut och göras gällande. Vem är ansvarig för tillstånd, kontroller med mera. Men vi tror att regeringen och våra företrädare ska hitta en lösning för oss, säger Martin Bergman.

Just nu planeras för att arrangera det ordinarie loppet som vanligt i maj. Men det finns också ett reservdatum i september – en månad då det också är tänkt att en helmara ska gå av stapeln.

– Det kan bli en vecka som börjar med ett varv (21 km) och slutar med ett maraton (42 km). Så det kan bli en spännande löparvecka!

När måste ni bestämma er?

– Vi har inte satt en skarp deadline. Men jag tycker att vi måste kunna kommunicera med partners, personal och framför allt våra löpare i god tid. Så det dröjer inte långt in i framtiden innan besked kommer, säger Martin Bergman.

LÄS MER: Lind öppnar för lättnader för motionsloppen

ANNONS