Peder Fredricson och Catch Me Not. Arkivbild
Peder Fredricson och Catch Me Not. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Fredricson om guldjakten: "Vet vad vi ska göra"

Gärna en ny succé med laget men det räcker inte.
Peder Fredricson har siktet inställt på mer – och vill inte ha det som i Rio de Janeiro och Tokyo.
Han hoppar för det individuella OS-guld han saknar.
– Absolut. Det tror jag alla i laget gör här, säger han.

ANNONS
|

Hoppryttarna kliver in på den magnifika scenen i Versailles slottspark i och med torsdagens kval i lagtävlingen. En plats bland de tio främsta garanterar en plats i fredagens final, där resultaten från kvalet inte räknas.

Trion Fredricson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson sticker ut med sin samlade OS-erfarenhet. I och med Paris är de uppe i sammanlagt 16 olympiska spel.

Lägg till reserven Malin Baryard Johnsson och antalet stiger till 22.

"Skapar en bra miljö"

Värst är Bengtsson som gör sitt sjunde. Han tävlade inte i Tokyo 2021 men var med som reserv.

– Rutin är så klart bra att ha och att tävla tillsammans med andra som också har det. Vi vet vad vi ska göra. Vi känner varandra väl också, vi har trevligt när vi är ute. Det skapar en bra miljö att göra resultat i, säger Fredricson.

ANNONS

Två britter har snuvat honom på OS-guldet. Först Nick Skelton 2016, fem år senare Ben Maher i Tokyo. Han hymlar inte med att han och Catch Me Not vill fajtas om segern i den individuella segern på tisdag.

– Ja, absolut. Det tror jag vi alla gör här. Rolf har också ett individuellt OS-silver och jag har två, Henrik har individuellt VM-guld men ingen OS-medalj och jagar en sådan.

Kanske bra att den individuella hoppningen kommer efter lagtävlingen?

– Hehe, jaja, exakt. Ingen kommer att säga att de bara är här för laget. Alla gör absolut allt för laget, men vill också lyckas individuellt, säger Fredricson.

Gått in i bubblan

Han kliver allt längre in i den mästerskapsbubbla han med åren blivit bekväm i.

– Vi tävlar ju i princip varje helg och man försöker hålla sig till de rutiner man har i vanliga fall. Omständigheterna är lite annorlunda på ett OS men rutinerna vill man försöka hålla sig till.

När är erfarenhet som viktigast i ett mästerskap?

– Jag skulle säga att det handlar om hela paketet. Att man har sig själv och hästen i riktigt bra form när man kommer hit. Det är kanske det viktigaste av allt. Och att vara noga med detaljer och inte lämna något åt slumpen.

ANNONS

– Och sedan att man kan koppla på och av och hålla energin uppe. Det kommer med erfarenhet. Förhoppningsvis, vi får se, säger Fredricson.

Trion Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann hoppar för Sverige i lagtävlingen.
Trion Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann hoppar för Sverige i lagtävlingen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972.

Bor: Vitaby.

Klubb: Österlens Ridklubb.

Häst: Catch Me Not, valack, 18 år.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-guld lag 2021, OS-silver individuellt 2021, OS-silver individuellt 2016, OS-silver lag 2004, VM-guld lag 2022, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017, EM-brons individuellt 2021.

Tidigare OS: 2021, 2016, 2004, 1992 (fälttävlan).

Aktuell: Inleder lagtävlingen på torsdagen tillsammans med Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson. Sverige vann OS-guldet i lag i Tokyo 2021, då med Malin Baryard Johnsson i laget i stället för Bengtsson. Baryard Johnsson är reserv i Paris.

Fakta: Så avgörs OS-hoppningen

Torsdag: Kval till lagfinalen (11.00–14.00)

Fredag: Lagfinal med tio lag (14.00–16.00)

Måndag: Individuellt kval (14.00–18.00)

Tisdag: Individuell final med 30 startande (10.00–12.00)

ANNONS