Zlatan och Claesson löste svensk VM-kvalseger

Zlatan Ibrahimovic fixade assisten – Viktor Claesson målet. Sverige slog Georgien med 1–0 i VM-kvalet på Friends arena.
– Han är enkel att spela med, säger Claesson till C More om sin nya lagkamrat.
– Det saknades lite, det var ingen lätt match, säger Zlatan Ibrahimovic.

|

För första gången sedan 2016 fanns Zlatan Ibrahimovic med en blågul startelva.

Det vankades VM-kval på Friends arena och Georgien stod som motståndare.

Bara genom att starta matchen skrev Zlatan historia då han vid avspark, 20.45, blev den äldste spelaren i ett svenskt herrlandslag någonsin.

Men det dröjde innan Zlatan kunde sätta avtryck på matchen.

Matchen började trevande för Janne Anderssons mannar som hade svårt att skapa något mot ett defensivt och kompakt försvar. I stället var det Georgien som till en början fick matchens bästa chanser på några snabba kontringar.

Georgien hade med lite marginaler på sin sida kunnat ta ledningen i matchen.

– Vi var inte nöjda med att de fick så många omställningslägen, så det var något vi snackade om. Men de var skickliga när de väl började rulla, så det var inget dåligt lag i omställningslägena. Så vi är inte helt nöjda med prestationen, men nöjda med segern, säger Viktor Claesson till C More efter matchen.

Den första ordentliga blågula målchansen kom 25 minuter in i matchen när Viktor Claesson nickade bollen bakåt till Alexander Isak som stod välplacerad i straffområdet. Den 21-årige anfallaren sköt direkt, men lyckades inte överlista målvakten.

Claesson och Zlatan spräckte nollan

Med tiden började de svenska chanserna avlösa varandra och i den 35 minut sprack nollan.

Gissa vem som var inblandad?

Zlatan Ibrahimovic tog ner Mikael Lustigs inlägg på bröstet och passade, på volley, bollen snett inåt bakåt mot Viktor Claesson som satte halvlekens enda mål.

Målskytten trivdes med sin nya lagkamrat.

– Det har funkat väldigt bra så här långt tycker jag. Han har kommit in väldigt bra i gruppen, både på och utanför plan. Han är enkel att spela med och ser var man är någonstans.

Zlatan om målet:

– Det var bra! Han sa till mig innan ”Jag kommer bakom”, så jag visste vart jag hade honom. Då blev det mål.

Även den andra halvleken började något trevande för Sverige. Georgien stod upp bra i försvaret och flyttade även upp positionerna något. Inget av lagen skapade egentligen någonting, Georgien kunde komma upp på vänsterkant med fart och få till ett inlägg som dock aldrig blev särskilt farligt.

Sverige, med alla sina offensiva vapen, hade otroligt svårt att bryta sig igenom försvaret och komma till avslut.

Albin Ekdal ut skadad

För Janne Andersson och det svenska landslaget bjöds det även på en kalldusch under den andra halvleken. Albin Ekdal hann inte mer än att bli inbytt i matchen innan han tvingades bryta matchen skadad efter att han sträckt sig bakåt efter bollen och fått en lätt touchat från Levan Shengelia.

– Är det när han bromsar in? För det ser ut som han tar sig för låret?, frågar sig C Mores expert Hanna Marklund.

Mittfältaren som haft skadebekymmer startade inte matchen som en försiktighetsåtgärd, men klev alltså av bara minuter efter att han kommit in.

Det höll på att bli ännu värre för Sverige. Hade det inte varit för Kristoffer Nordfeldts desperationsräddning på Levan Shengelias sylvassa avslut, ja då hade det varit likaläge på Friends arena med mindre än tio minuter kvar.

Zlatan: ”Det var ingen lätt match”

Zlatan Ibrahimovic fick nöja sig med en assist i sin comeback. Med mindre än sju minuter kvar att spela byttes han ut mot Robin Quiason.

Assisten visade sig dock räcka gott och väl till seger i en tämligen blek blågul insats på nationalarenan.

– Det saknades lite, det var ingen lätt match. Jag tror vi gav dem lite för mycket respekt. Hade vi pressat och stressat dem högre, vilket vi gjorde stundtals och vann mycket boll uppe i banan, kunde vi skapa fler lägen. Men vi vinner matchen och i slutändan handlar det om tre poäng, säger Zlatan Ibrahimovic till C More.

Fakta: Så startade Sverige:

Kristoffer Nordfeldt - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Ludwig Augustinsson - Dejan Kulusevski, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Viktor Claesson - Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic