VM-hjälten Klas Ingesson hyllas: "Vi minns en fantastisk människa"

På dagen för tre år sedan blev svensk fotboll en stor profil och stor förebild fattigare. 29 oktober 2014 avled Klas Ingessons. I dag hyllas han i Borås arena.

ANNONS
|

Sommaren 1994 charmade hanhela Sverige med sin uppoffrande spelstil och sitt avslappnade sätt. 20 år senare avled Klas Ingesson i cancern han lidit av i fem år.

Efter tonårsdebuten i IFK Göteborg förde fotbollen Ingesson ut till Europas stora ligor. Han blev publikfavorit i Bologna, testade på lyckan i både England och Frankrike och tog 2013över som tränare i Elfsborg. Tränarkarriären blev inte längre än ett drygt år.

Den 29 oktober 2014 var en sorgens dag för svensk fotboll. Klas Ingesson hade avlidit och lämnat efter sig inte bara en fru och två söner utan också en klubb i sorg. Tre år efter hans död hyllar Elfsborg på söndagen sin förra tränare.

ANNONS

Spelare och ledare i klubben hedrar honom vid hans minnesplats på Borås arena under dagen.

–Alla spelare är välkomna. Vi tänder ljus, bjuder på lite kaffe och kaka och minns en på många sätt fantastisk människa, säger Elfsborgs tränare Janne Mian till GT.

Mian var med i Klas Ingessons tränarteam tillsammans med den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren. Mian hoppas att söndagens minnesceremoni ska föra något gott med sig. Bland annat genom att ge uppmärksamhet åt stiftelsen Hedra Klas Ingessons som Mian tillsammans med beteendevetaren Peter Östlund driver.

–Vi drog i gång i januari med de åtta yngsta som är med i A-truppen. Vi har individuella samtal. Peter pratar om livet, jag om fotboll. Det är frukoststunder, ibland med föreläsningar. Det handlar om att äta rätt och sköta sig. Allt för att i Klas Ingessons anda förbereda dem för att ta steget upp i allsvenskan och sedan bli utlandsproffs, säger Janne Mian till GT.

ANNONS