Trotsar Trump – tillåter knäböjning under nationalsången

Fotbollsspelarna i USA har varit förbjudna att knäböja under nationalsången inför matcherna. Nu hävs den kritiserade regeln, mot president Donald Trumps vilja.

ANNONS
|

Sedan 2016 har knäböjning under nationalsången inför matcherna varit ett sätt att protestera mot rasism och polisbrutalitet i USA.

Colin Kaepernick var initiativtagaren som till följd av sina aktioner blev utfryst i NFL och som inte fått något kontrakt i ligan sedan dess.

Men när debatten kring rasism blossade upp igen i år valde NFL-basen Roger Goodell att be om ursäkt till alla knäböjande spelare och uppmuntra till fredliga protester.

– Protesterna runt om i landet är en symbol för århundraden av tystnad, ojämlikhet och förtryck av svarta spelare, tränare, fans och personal, sa han i videon.

LÄS MER:NFL ber knäböjande spelare om ursäkt

Colin Kaepernick (mitten) startade knäböjnings-protesterna under 2016.
Colin Kaepernick (mitten) startade knäböjnings-protesterna under 2016. Bild: Marcio Jose Sanchez

Donald Trump har sedan 2016 varit starkt emot protesterna och när Colin Kaepernick började med att gå ner på knä krävde han att NFL skulle stänga av alla spelare som tog efter.

ANNONS

Därmed fick Goodells ursäkt fick USA:s president att reagera.

”Kan det vara möjligt att Roger Goodell antyder i sitt rätt så intressanta uttalande att det är OK för spelare att falla ner på knä, eller inte stå, under nationalsången och därmed visa brist på respekt mot vårt land och vår flagga?”, twittrade Trump.

Förbundet går emot Donald Trump

Men det är inte bara NFL som väljer att gå emot Donald Trump. Även USA:s fotbollsförbund väljer att främja protesterna.

Efter växande kritik har man valt att häva den kontroversiella regel som förbjudit spelare att gå ner på knä när nationalsången spelas före matcherna.

"Vi ber om ursäkt till våra spelare – särskilt våra svarta spelare – till personalen, fansen och alla som stödjer att rasism ska utrotas", skriver förbundet.

LÄS MER:Donald Trump backar Drew Brees efter kritiken

Medger att man inte gjort tillräckligt

Förbudet mot att gå ner på knä infördes 2017, sedan USA:s superstjärna Megan Rapinoe knäböjt under nationalsången för att visa sitt stöd för Colin Kaepernick.

"Det har blivit uppenbart att den här regeln är fel och frångår det viktiga budskapet i Black lives matter-rörelsen", meddelar förbundet och fortsätter:

"Vi har inte gjort tillräckligt för att lyssna – särskilt inte på våra spelare – för att förstå och medge de faktiska och betydelsefulla upplevelser som svarta och andra minoriteter har i vårt land", säger förbundet.

ANNONS

LÄS MER:Efter kritiken – Brees ber om ursäkt

ANNONS