Tränarkravet på Simon Gustafson – ska göra minst tio mål

Per-Mathias Högmo har utsett Simon Gustafson till BK Häckens straffskytt säsongen 2023.
Ihop med kravet att han ska göra minst tio mål – i tävlingsmatcher.
– Han vill att jag ska spela mer själviskt, säger Gustafson, 28.

ANNONS
|

Per-Mathias Högmo avslöjar kravet på Simon Gustafson när mästartränaren gästar GP:s fotbollspodd "Håla Marbella” från den spanska solkusten.

– Simon ska ta straffarna och han ska göra minst tio mål i år. Om det blir fyra, sex eller sju mål på straff det får framtiden utvisa, men han ska ta straffarna, säger Högmo.

Simon Gustafson, som tidigare varit straffskytt i nederländska Utrecht, har redan satt igång med den nya uppgiften. I träningsmatchen mot Odd i torsdags fick Häcken straff, Simon rullade bollen i mål utan tvekan.

Helt enligt tränare Högmos plan, och dessutom Gustafsons första mål sedan han vände hem till Häcken i somras.

ANNONS

– Det stämmer. Det var också den bästa matchen jag sett av Simon Gustafson. Han var helt outstanding. Han arbetade över stora ytor, han skapade målchanser, han gjorde lagkamraterna bra och han var mycket duktig i presspelet, säger Per-Mathias Högmo.

Och det här med att han ska göra tio mål?

– Jag har sagt till honom att där lägger vi ribban.

Och så ger du honom straffarna i gengäld?

– Ja, han får straffarna som draghjälp, säger Per-Mathias Högmo.

Med Jeremejeff har 22 mål försvunnit…

Simon Gustafsson ler roat när GP återger vad hans tränare sagt.

– Det där har han sagt till mig också.

Vad tycker du om det?

– Hur många mål gjorde vi som lag i fjol? (69 i allsvenskan, reds. anm.) Om vi gör något liknande i år är jag nöjd. Sedan får vi väl se hur många som kommer från mig. Men jag ska väl försöka göra några i alla fall, säger SImon Gustafson.

Varför tror du han vill ha igång målskyttet från just dig?

– Jag tänker inte hylla mig själv, men förmodligen tycker han väl att jag skulle kunna göra fler mål.

En anledning att Häcken behöver ha igång fler målskyttar är att skyttekungen Alexander Jeremejeff lämnat och med honom har 22 mål försvunnit.

ANNONS

– Vi får hjälpas åt att fylla upp där, säger Simon Gustafson.

Du får ta hälften?

– Vi siktar på det.

När en tränare säger så här… Är det med glimten i ögat, eller känner du att han sätter press på dig?

– Just i det här fallet beror det på relationen mellan tränare och spelare. Min tolkning är att det är hälften/hälften. Det är klart att han vill att jag ska spela lite mer avgörande, kanske lite mer själviskt ibland. Men det är också med glimten i ögat. Där är han skicklig. Han vet att man tar åt sig precis lagom, säger Simon Gustafson.

Gillar du att slå straffar?

– Ja, det gör jag. Jag är av uppfattningen att det ska vara jävligt svårt att missa om man utför det korrekt. Då blir det mycket att förlora och lite att vinna. Det är en speciell del av fotbollen, säger Simon Gustafson.

Frågan är bara – räknas mål i träningsmatcher också, eller är det endast tävlingsmatcher?

Inte överens om tolkningen

Simon Gustafson har sin tolkning klar:

– Nio mål kvar, säger han.

Men när GP via sms kontrollerar saken med Högmo är svaret kort och utan utrymme för tolkning:

”Tävlingsmatcher gäller”.

ANNONS

Så även om det blir nya mål från Simon Gustafsons fötter i morgon mot Norska Molde så räknas de inte bland de tio målen. De måste komma i svenska cupen, i allsvenskan eller i Europaspelet.

En annan frågeställning gäller om Simon Gustafson håller med sin tränare om nästa punkt på listan – nämligen att Simon var outstandning i senaste matchen?

– Jag känner mig lite friskare och har kunnat träna på ordentligt. Det blir ju en slags frihetskänsla att kunna röra sig som jag vill på planen. Då blir det roligare att spela, och en snöbollseffekt av det, säger Simon Gustafson och syftar på att hans ömma tå nu är helt läkt och att han kunnat lägga upp träningen precis som han själv önskar.

Även om BK Häcken inte imponerade kollektivt mot Odd (2-2) var det ännu en match utan förlust. Om man bortser från förlusten mot Utsikten i november (som knappt var en match utan mer av en träning) så har Häcken inte förlorat sedan 24 juli mot Djurgården.

Tjugo raka matcher utan förlust inför nordiska mästarmötet med Molde på tisdag.

– Det är som med allt annat: man får försöka manipulera statistiken till sin fördel. Men också hitta en balans i att inte flyga iväg och tro att vi är något vi inte är. Det är hårt arbete, stort fokus och hög koncentration som tagit oss hit. Det ska vi inte glömma av samtidigt som vi måste ut med bröstet lite också. Vi är regerande mästare och har knappt förlorat på tjugo matcher som du säger, menar Simon Gustafson.

ANNONS

Under dagarna i Marbella jobbar Häcken med att utveckla sitt tidiga presspel för att lägga ytterligare en dimension till prestationen. Tränarteamet Högmo och Martin Foyston var under söndagen väldigt nöja med hur det nya presspelet börjar falla på plats.

– Excellent, som Högmo uttrycker det.

Simon Gustafson har en nyckelroll även i det tidiga defensiva spelet.

– Vi måste jobba med att utveckla oss för att bli mer kompletta och kunna spela på många olika sätt. Hantera olika matchbilder. I fjol var en styrka att vi var tålmodiga och kompakta när vi föll hem lågt i tuffa bortamatcher. Det behöver vi fortsätta kunna göra, men också hitta triggers när vi står högre. Det ramlar väl ner i att kunna kontrollera matchbilden för att dominera ännu mer.

Tempoväxlingen blir nästan otäckt snabb när ni vinner boll högt och ni på mittfältet kan sätta upp för de som kommer i löpningar bakifrån?

– Det är det som är bra med att pressa högt. Då är man nära mål när man vinner boll och kan såra motståndaren direkt. Vi får se hur det ser ut i match också, men det är kul att träna utmanande, säger Simon Gustafson.

ANNONS