Sverige håller sig kvar i Nations Leagues A-division.
Häckens Rosa Kafaji gjorde sitt första landslagsmål när storsegern på bortaplan mot Bosnien och Hercegovina följdes upp av en ny på hemmaplan.
– Riktigt skönt, något jag verkligen längtat efter, säger Häcken-talangen till SVT.

|

Inför returen mot Bosnien och Hercegovina i Nations League-playoffet på Tele2 Arena på onsdagen ledde Sverige dubbelmötet med 5–0, efter seger på bortaplan förra veckan.

När Matilda Vinberg, i sin sjätte landskamp, gjorde sitt första landslagsmål och gav Sverige ledningen i den 26:e minuten krävdes minst sju bosniska mål för att vända dubbelmötet, där en plats i Nations Leagues A-division stod på spel.

För att det skulle hända krävdes en svensk kollaps och ett bosniskt mirakel inför de 11 463 personerna i publiken.

Det hände inte.

I stället utökade Stina Blackstenius den svenska ledningen kort innan paus. Minuten senare gjorde Häckens Rosa Kafaji sitt första landslagsmål, i sin fjärde landskamp, genom att dribbla förbi den bosniska målvakten innan hon petade in bollen i mål.

– Riktigt skönt, något jag verkligen längtat efter, säger Rosa Kafaji till SVT.

3–0 till Sverige i halvtid alltså.

Monica Jusu Bah med debut

I den 82:a minuten gjorde Filippa Angeldahl 4–0 och i matchen sista ordinarie minut kom 5–0 genom Pauline Hammarlund.

– Jag tycker inte det är vår bästa match, men vi får med oss fem mål, säger Rosa Kafaji till SVT.

Matchen slutade 5–0 och Sverige vann dubbelmötet med totalt 10–0 och håller sig kvar i A-divisionen i Nations League, vilket betyder en enklare väg till EM.

Elin Rubensson missade matchen på grund av skada men trots det fanns det gott om Häcken-inslag i det svenska laget. Förutom Rosa Kafaji spelade också Anna Anvegård och Josefine Rybrink från start. Talangen Monica Jusu Bah byttes in med sju minuter kvar att spela och fick i och med det göra sin A-landslagsdebut. På bänken genom hela matchen fanns Jennifer Falk.

Sveriges startelva

(3–4–3): Zecira Musovic – Josefine Rybrink, Nathalie Björn, Amanda Nildén – Matilda Vinberg, Hanna Bennison, Filippa Angeldahl, Madelen Janogy – Anna Anvegård, Stina Blackstenius, Rosa Kafaji.

Fakta: Kvalet till EM 2025

Kvalet till fotbolls-EM 2025 lottas på tisdag, den 5 mars.

Sverige spelar i A-divisionen, men ligger i seedningsgrupp 3 inför lottningen efter att bara ha blivit trea i sin Nations League-grupp i höstas. Därmed kommer Sverige att lottas in i en kvalgrupp med ett lag vardera från seedningsgrupperna 1, 2 och 4.

Ettan och tvåan i A-divisionens kvalgrupper går sedan direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst.

Grupp 1: Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna.

Grupp 2: England, Danmark, Italien, Österrike.

Grupp 3: Sverige, Island, Belgien, Norge.

Grupp 4: Irland, Finland, Polen, Tjeckien.