Sverige klart för kvartsfinal – efter straffdrama mot USA

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter en högdramatisk straffrysare mot USA.
Stor straffhjälte blev Lina Hurtig – efter att Zecira Musovic räddat Sverige under ordinarie tid.
– Vad fan hände? Jag vet inte själv, säger Musovic till Viaplay.

|

Sverige mot USA – för sjätte världsmästerskapet i rad. Gruppsuveränen Sverige mot den dubbla regerande världsmästaren USA, som hade vacklat i spelet i sina tre första matcher.

Samma USA som inte hade förlorat en enda VM-match sedan 2011 – mot just Sverige.

Det var upplagt för ett högdramatiskt supermöte i VM-åttondelen i Melbourne.

Sverige illa ute före paus – efter ribbträff

Den amerikanska landslagsstjärnan Alex Morgan höll på att rinna igenom det svenska försvaret omgående, men en för lång bolltouch räddade Sverige.

Annars var det en jämn inledning på ödesmatchen. Mycket spel i mitten av planen – och mycket kamp.

Bortsett från ett par fasta situationer för Sverige, lagets allra hetaste vapen hittills i VM, hade Stina Blackstenius och övriga offensiva spelare svårt att komma till heta lägen.

USA tog med tiden över spelet allt mer, vilket ledde till flera luriga chanser. Inte minst i den 27:e minuten då Filippa Angeldahl slarvade med bollen centralt vilket tvingade fram en svettig räddning av Zecira Musovic.

Med knappa tio minuter kvar till halvtidsvila skapade USA matchens hetaste målchans på en hörna. Mittfältsstjärnan Lindsey Horan nådde högst med pannan – och nickade rakt i ribban.

Efter ytterligare några luriga situationer för amerikanskorna kunde Sverige slutligen gå till halvtidsvila med andan i halsen.

Sverige tog sig in i VM-rysaren

Sverige klev ut med en klart högre intensitet till den andra halvleken och satte upp en hög press direkt.

Men det var återigen USA som skulle skapa de heta målchanserna. Åtta minuter efter paus kom Lindsey Horan åter till ett jätteläge, men Zecira Musovic visade prov på fenomenala reflexer och räddade Sverige ännu en gång.

Med 20 minuter kvar att spela var det Sveriges tur att åtminstone ta ett litet kommando över matchbilden. USA:s energi kroknade något och svenskorna visade prov på allt mer av det spel som laget visat upp tidigare under mästerskapet.

Det ledde till flera bollar in i och omkring boxen, inte sällan via Johanna Rytting Kaneryd och Kosovare Asllani, men de riktigt heta lägena uteblev.

Den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson valde med tio minuter kvar att byta in både Sofia Jakobsson och Lina Hurtig, i ett försök att koppla greppet om den tajta kvartsfinalrysaren.

Just Sofia Jakobsson skulle också skapa en kanonchans för Sverige med fem minuter kvar. Men avslutet räddades av den amerikanska målvakten Alyssa Naeher.

Med bara minuten kvar fick USA:s storstjärna Alex Morgan ett jätteläge med pannan – men Zecira Musovic stod ännu en gång för en superräddning, som tog matchen till förlängning.

Straffrysare avgjorde – Hurtig stor hjälte

I förlängningen fortsatte matchen lika jämnt, åtminstone inledningsvis. Sverige tryckte upp laget när läget dök upp, vilket ledde till att Lina Hurtig så när nådde högst på ett inlägg.

Minuterna senare kom Alex Morgan loss ännu en gång, men avslutet från vänster gjorde Zecira Musovic en ny vass räddning på ut till en resultatlös hörna. Det blev också Morgans sista insats i matchen, då 38-åriga storstjärnan Megan Rapinoe sedan ersatte.

Trots en högdramatisk förlängning gick det inte att skilja lagen åt – och en straffrysare skulle avgöra.

Där blev Lina Hurtig stor matchhjälte med sin avgörande straff – som med millimetern på sin sida tilldömdes som mål efter VAR-koll – och Sveriges gulddröm lever vidare.

– Vad fan hände? Jag vet inte själv, säger Zecira Musovic till Viaplay efter matchen.

– Det är sån fotbollen är. Ibland ska man ha marginalerna på sin sida. Jag är extremt stolt över att vi klarade det som lag.

Ni slår ut världsettan, vad betyder det för er?

– Otroligt mycket. Vi ville jättegärna gå vidare från den här matchen och det fanns inget annat. Att vi nu är vidare ... jag har inte ord att beskriva det.

Härnäst ställs Sverige mot Japan i kvartsfinal, på fredag klockan 09.30.

Så startade Sverige mot USA

(4–3–3): Zecira Musovic – Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl (Hanna Bennison, 97’), Kosovare Asllani (Lina Hurtig, 81’), Elin Rubensson – Johanna Rytting Kaneryd (Sofia Jakobsson, 81’), Stina Blackstenius (Rebecka Blomqvist, 112’), Fridolina Rolfö.