Genrebild.
Genrebild. Bild: KENTA JÖNSSON

Svensk fotbollsdomare dömd för sexualbrott

En svensk fotbollsdomare har dömts för sexualbrott – och Svenska fotbollförbundet har varit ovetande om händelsen, det skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

En svensk domare som dömer fotboll ”på hög nivå” och har haft internationella uppdrag har fler gånger dömts för sexualbrott, det rapporterar Aftonbladet.

Domaren ska i slutet av förra året ha dömts till 100 dagsböter á 230 kronor för att sexuellt ha ofredat två kvinnor och han ska även dömts till att betala skadestånd till den ena kvinnan.

Mannen ska ha blottat sig för kvinnorna och onanerat och en av händelserna ska ha varit på en skola.

Enligt tingsrättens dom har mannen ett år tidigare dömts för liknande brott, skriver Aftonbladet.

Tidningen skriver att Svenska fotbollförbundet inte varit medvetna om domarna mot domaren.

ANNONS

– Jag kan inte påminna mig om att jag har hört något om det tidigare, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till tidningen.

Förbundet kommer dock nu agera i frågan.

– Ja, det här vill jag kolla på. Vi behöver ta reda på vad för brottslighet det handlar om och hur det påverkar vederbörandes möjlighet att representera svensk fotboll. Det har jag en skyldighet att göra.

Ska se över rutinerna

Sedan årsskiftet ska alla klubbar begär in utdrag ur belastningsregisterutdrag för alla som jobbar med barn.

Hübinette säger till tidningen att man på förbundet ska se över om man bör göra liknande åtgärder kring de som jobbar inom fotbollen på andra sätt.

– Det får vi fundera på. Det är en svår diskussion. Det har ju till och med utretts om det skulle kunna vara förbjudet för arbetsgivare att kräva det av personer som inte jobbar direkt med barn och ungdomar till exempel. Det är en svår balansgång.

ANNONS