Stor dramatik – IFK Göteborg vann efter straff på övertid

IFK Göteborg såg ut att ha tappat segern mot Malmö. På övertid kunde dock Tobias Sana sätta dit segermålet – efter att Blåvitt fått en straff och stort tumult utbröt.
– Vi ber inte om ursäkt för den här segern, säger Mikael Stahre.

ANNONS
|

Tre raka matcher utan seger för IFK Göteborg och då valde Mikael Stahre att testa något annat. Nu var 4-4-2 ett minne blott och istället satsade den nye IFK-tränaren på ett 3-5-2.

En förändring som till en början inte såg ut att ge särskilt mycket.

LÄS MER:August Erlingmarks beslut – byter position: ”Kör det på heltid”

För Malmö kopplade greppet direkt och skapade flera heta chanser innan ledningsmålet skulle komma.

För efter en svag bakåtpassning av Oscar Wendt kunde Antonio Colak snappa upp bollen och runda Giannis Anestis och sätta dit bollen.

En blytung start för de blåvita.

LÄS MER:Pontus Wernbloom tackar för sig – och kliver upp på läktaren

Men Marcus Berg skulle kvittera.

I den andra halvleken skulle ledningsmålet från Blåvitt komma när Kolbeinn Sigthorsson stressade Eric Larsson så pass mycket att MFF-backen skickade bollen i eget mål.

ANNONS

LÄS MER:Kevin Yakob tillbaka efter tunga skadan – och succévåren

Men med bara några minuter kvar skulle Malmö kvittera när inhoppande Malik Abubakari nådde högst på en hörna.

Där och då såg det ut som att det skulle bli delad poäng.

Men på övertid satte Peter Gwargis dobbarna i Marcus Berg och domare, Glenn Nyberg dömde efter en bra stunds fundering straff även om TV-bilderna såg ut att visa att tacklingen skedde utanför straffområdet.

– Det är två meter utanför, säger Jon Dahl Tomasson efteråt.

LÄS MER:IFK-profilen om Malmös framgångar i Europa: ”Värdelöst”

Den danske tränaren hade dessutom med sig en utskriven bild av själva förseelsen som han visade upp.

– Det är utanför. Men sådan är fotbollen ibland. Thats life, säger han.

Men den tidigare toppdomaren, Jonas Eriksson var snabbt ute och förklarade att det var straff då förseelsen började utanför straffområdet men fortsatte in i straffområdet.

Straffen då?

Jo, den satte Tobias Sana i nät och fixade segern till IFK Göteborg och vild glädje utbröt bland de blåvita spelarna och ledarna som firade rejält.

– Vi startar extremt dåligt och Malmö kommer ut i full fart och sätter oss i många svåra situationer och provocerar fram våra misstag. Med lite oflyt kunde matchen varit slut efter 20 minuter, säger Mikael Stahre och fortsätter:

– Vi hade marginalerna på vår sida idag. Det är inget att snacka om. Vi behövde verkligen den här trepoängaren och på så sätt ber jag inte om ursäkt.

ANNONS

Vad kan den här segern betyda för er?

– Vi har fortfarande en lång resa kvar. Vi är en bra bit ifrån de bästa och det är den brutala verkligheten. Det gäller både prestation och tabellen där vi ligger i mitten. Men vi ska jobba stenhårt för att ta Blåvitt tillbaka till det övre skiktet och sedan mot toppen. Vi har som sagt en lång väg kvar. Vi har vunnit lite matcher de senaste åren och har startat den här långa resan och det känns bra. Det är viktigt för oss att fylla på med poäng och att vinna idag ... ja, det var viktigt.

August Erlingmark är inne på samma spår som sin tränare. Att segern mot Malmö inte bara var väldigt efterlängtad utan att den även kan se en boost under resterande delen av säsongen.

– Det kan ge en stor boost! Vi får Varberg i nästa nu och det hade kunnat varit en jäkligt jobbig match om vi inte hade fått med oss en seger här. Det ska ju vara en match man ser framemot och inte något jobbigt. Men den här matchen kan verkligen ge oss självförtroende, säger han och fortsätter:

– Det här var verkligen helt underbart!

ANNONS

Så startade IFK Göteborg: 3–5–2

Giannis Anestis – Carl Johansson, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark – Alexander Jallow, Sebastian Eriksson, Tobias Sana, Gustav Svensson, Oscar Wendt – Kolbeinn Sigthorsson (Robin Söder, 75), Marcus Berg.

ANNONS