Bild: DANIEL STILLER

Randelovic sköt segern till Gais – direkt på hörna

Årets första hemmaseger är ett faktum för Gais. På söndagen besegrades Jönköping Södra med 1-0.
Predrag Randelovic gjorde matchavgörandet direkt på hörna. Han planerade det redan i lördags.
– Jag och Nikola Asceric pratade om att det blåser mycket på den sidan, säger matchvinnaren.

|

När en duva flög upp från kortlinjen bakom Jönköpings målvakt Frank Pettersson i matchinledningen trodde kanske några av supportrarna på Ullevi att det skulle bli en fredlig tillställning.

Det blev motsatsen.

Både gråklädda och grönsvarta kroppar flög över gräset. Ilskna gester byttes. Och med tio minuter kvar till paus hade Daryl Smylie redan fått lämna Ullevi med ett rött kort runt halsen.

Det var den typen av match det kan bli när två lag som trivs i kampen möts på en gräsmatta. Gais gillade de bäst. Det tog bara fyra minuter så hade August Wängberg väggat sig fram till ett utmärkt inläggsläge. Inspelet styrdes över den gången och resulterade i en av flera Gais-hörnor i den första halvlek.

Gais ställde alla sina höjdmeter (Carl Nyström, Marcus Bergholtz och Nikola Asceric bidrog med knappa sex på egen hand) så nära mållinjen som möjligt och lyfte in bollen. Den gången boxades hörnan bort.

"Första gången jag gör ett sånt mål"

Det gjorde den inte vid nästa hörna. Predrag Randelovic måttade och satte foten till en hörna som skruvades högt och långsamt. Frank Pettersson viftade förgäves men fick inte tag i bollen förrän den låg i nätmaskorna bakom honom.

Gais hade gjort mål för första gången sedan BP borta.

– Det är första gången jag gör ett sånt mål. Det blir nog svårt att upprepa. Ett sånt mål gör du kanske bara en gång i karriären, säger Randelovic om hörnan.

Tillsammans med Nikola Asceric stannade Predrag Randelovic kvar lite extra på lördagens träning på Ullevi. De diskuterade hur vinden på den stora arenan kunde användas till Gais fördel – just på hörnor.

–Det blåser jättemycket på den sidan, så vi tänkte att jag ska sätta den där. Om det blir mål så blir det mål, annars blir det en bra chans. Jag tittade mycket på en gammal jugoslavisk spelare som gjorde många mål direkt på hörna. Idén kommer därifrån.

"Det här kommer bli vår identitet"

Det var inte bara på hörna Gais skapade lägen. Leonard Pllana borde kanske ha gjort 2–0 på när han sköt från straffområdeskanten. Rasmus Rosenqvist hade en fin nickmöjlighet. Istället stod sig 1–0. Gais behöll bollen i långa perioder och spelade förtjänstfullt av andra halvlek, även om den intensiva press som stört gästerna inledningsvis bedarrade betänkligt. Men när väl Jönköping spelade sig in i straffområdet fanns både dubbla och trippla blockerande Gais-ben i vägen för skotten.

Gais är ett svårslaget lag i årets superetta. Med stabiliteten som adelsmärke har Makrillarna nu gått 180 minuter utan att släppa in mål och skuggar lagen i toppen av tabellen. Mot Jönköping såg kollektivet Gais ut att trivas när det small lite extra.

– Det här kommer bli vår identitet. När vi spelar på det här sättet kommer vi ta poäng. I mitt huvud är ingenting billigt, du måste kämpa för det. Alla förstår det och kommer kämpa för det. Vi kanske inte kan vara lika skickliga som Barcelona men vi ska spela på sättet som passar för oss. Vi ska försöka spela aggressivt.