Pontus Jansson om skandalscenerna efter Stockholmsderbyt: ”Ska skötas utanför arenorna”

Skandalscenerna efter Stockholmsderbyt i söndags har väckt starka reaktioner. Nu ger sig den förre landslagsspelaren Pontus Jansson in i diskussionen om svensk supporterkultur.
– Jag vet att uppstyrda slagsmål finns och jag har inga problem med det, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

Efter Stockholmsderbyt i söndags mellan AIK och Hammarby i söndags utbröt kaos på och utanför arenan. Supportrar rök samman och bilar och läktare slogs sönder och det kastades pyroteknik inne på arenan. Polisen meddelade att runt 100 personer omhändertogs efter att supportrar senare gjort upp i Årsta.

– 95 personer tog pendeltåget ner till Årstaberg och har slagit sönder bilar. Alla 95 har omhändertagits och vi hoppas nu kunna identifiera de som varit del av båda dessa upplopp med hjälp av kameraövervakning, sa Ola Österling, presstalesperson för polisen i Stockholm om händelsen.

AIK-spelare John Guidetti uttalade sig i Discoverys studio.

ANNONS

– Det är mycket barnfamiljer här, mina barn bland annat – och det här är inte något jag vill att de ska se, sa den förre landslagsanfallaren.

Nu uttalar sig Brentford-kaptenen och den tidigare landslagsförsvararen Pontus Jansson, som själv är hängiven Malmö FF-supporter, och som tidigare uttalat sig om supporterkulturen, om händelsen.

– 18-årige supportern hade sagt att det är häftigt och att det tillhör. Pontus, 31, tvåbarnspappan, tycker att det där ska skötas utanför arenorna, säger han till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Eftersom jag själv har vänner och jag själv rör mig i dom kretsarna så vet jag att uppstyrda slagsmål finns och jag har inga problem med det, säger Pontus Jansson som också säger att han inte uppmanar till slagsmål.

Kan ge fängelse

Efter händelserna har debatten om svensk supporterkultur blossat upp igen och Pontus Jansson ger sin syn.

– Det svåra med dom här diskussionerna kring läktarkultur i Sverige är att vissa negativa saker kommer med allt det positiva som det för med. I en levande ultraskultur kan man inte bara ta ut dom bästa bitarna ur kakan för då kommer den dö ut.

På måndagen meddelade polisen i Stockholm att de som deltog i bråken riskerar fängelse.

ANNONS

– För dem som identifieras och har varit deltagare i våldsamma upplopp finns fängelse på straffskalan. Det kan också bli fråga om arrangörsavstängning eller tillträdesförbud, sa Ola Österling till SVT enligt TT.

LÄS MER:Efter skandalscenerna: "Fängelse på straffskalan"

LÄS MER:Slagsmål och bengalkastning i Stockholmsderbyt

LÄS MER:John Guidetti om skandalscenerna

ANNONS