Perfekt start för Jude Bellingham i Real Madrid

Real Madrid och Jude Bellingham har visat sig vara kärlek vid första ögonkastet. Nu jämförs det brittiska stjärnskottet med Michael Jordan – och Albert Einstein.
– Jag vet att kraven är stora, sa 20-åringen han presenterades av klubben i somras.

ANNONS
|

I juli 1979, 44 år före Bellinghams presentation, blev pionjären Laurie Cunningham den förste engelsmannen att representera Real Madrid när han värvades för nära en miljon pund från West Bromwich, vilket gjorde honom till dåtidens näst dyraste spelare efter Kevin Keegan.

När Cunningham för första gången ställdes mot ärkerivalen Barcelona på bortaplan var han så dominant, när han med sin snabbhet, teknik och sitt mod terroriserade Barça-försvaret, att Camp Nou-publiken gav Cunningham en stående ovation – en ära han än idag är ensam Real Madrid-spelare att åtnjuta.

Under lördagseftermiddagen gör Jude Bellingham sitt första El Clásico.

Även om matchen spelas på Barcelonas tillfälliga hem Estadi Olímpic Lluís Companys på Montjuïc, när Camp Nou genomgår renovering, hoppas Bellingham kunna följa i Cunninghams spår och leda Los Blancos till framgång i rivalmötet i Katalonien.

ANNONS

– Han är otrolig. Han är född för att spela för Real Madrid, att sätta färg på en era för världens största fotbollsklubb. Jag är överlycklig över att spela med Jude och hoppas vi båda får fortsätta spela tillsammans här i många år framöver, sa lagkamraten Vinícius Júnior nyligen.

Efter Cunningham har engelsmännen Steve McManaman, David Beckham, Michael Owen och Jonathan Woodgate följt, med blandad framgång, och alla har fått känna på pressen som medföljer att iklä sig den klassiska vita tröjan. Bellingham tycks dock inte känna någon press över huvud taget och trots sin ringa ålder har 20-åringen, som lämnade tonåren så sent som i somras, rivstartat karriären i Real Madrid.

Bellingham toppar La Ligas skytteliga och står redan noterad för elva mål och tre assist i Real Madrid-tröjan.

– Jag älskar min fotboll just nu. De senaste månaderna har jag arbetat hårt på min tajming i straffområdet, att attackera i rätt tid och med stor hunger, sa Bellingham till Channel 4 häromveckan.

Jämförs med Michael Jordan – och Albert Einstein

I Madrid-pressen råder sådan Bellingham-feber att Marca nyligen ägnade en hel artikel åt Bellinghams tunga, med slutsatsen att Bellingham är ett geni eftersom han springer med tungan utsträckt – precis som Michael Jordan, Albert Einstein och Rolling Stones-loggan.

ANNONS

Jude Bellingham växte upp i Stourbridge sydväst om Birmingham, i vad som en gång var det bultande hjärtat i den industriella revolutionens Storbritannien, och som sjuåring skrevs han in i Birmingham Citys akademi. 16 år och 38 dagar gammal fick han debutera i seniorlaget, under ledning av forne Halmstads BK-tränaren Pep Clotet.

Därefter har det gått fort. Väldigt fort.

Trots att han värvades till Borussia Dortmund redan som 17-åring valde Birmingham City att pensionera Bellinghams tröja 22. Vid 17 års ålder var han engelsk landslagsspelare och har sedan dess cementerat sin plats som centralfigur i Gareth Southgates landslag. Ingen lyfte på ögonbrynet när Real Madrid i somras betalade 1,2 miljarder kronor för den mångsidige mittfältaren som jagades av samtliga Europas toppklubbar.

– Med en så stor transfersumma medföljer det faktum att jag måste leverera, oavsett om det är ett mål, en assist eller en matchavgörande insats, säger Bellingham som njuter till fullo av livet i Spanien och som hoppas att det här bara är början på kärleksaffären mellan honom och Real Madrid:

– Det här är klubben jag vill vara i kommande 10, 15 år av mitt liv. Jag älskar livet här, säger Bellingham.

Helgens hetaste

Barcelona – Real Madrid

Säsongens första El Clásico tar plats på katalansk mark på Barcelonas tillfälliga hem på Montjuïc. Xavis lag vann fjolårets ligatitel, med tio poängs marginal ner till Real Madrid, men inför helgen är det Carlo Ancelottis Los Blancos som toppar La Liga, på målskillnad före uppstickarlaget Girona.

Lördag 16.15, TV4 Fotboll

PSV Eindhoven – Ajax

”De Topper” är ett av Nederländernas mest klassiska rivalmöten, men för krisande Ajax är den tuffa bortamatchen mot serieledande PSV Eindhoven – som vunnit alla nio matcher i Eredivisie – en riktig ångestmatch. Ajax har inlett hösten katastrofalt och är näst sist i tabellen – klubbens sämsta start någonsin. Efter förlusten mot FC Utrecht senast fick tränaren Maurice Steijn sparken.

Söndag 14.30, Viaplay

Manchester United – Manchester City

Manchester United har inte inlett säsongen övertygande och Erik ten Hag har så här långt inte lyckats bygga vidare på fjolårssäsongens framgångar. Trots att spelet hackar har United nu tagit tre raka segrar. Under söndagen väntar dock tuffast möjliga motstånd när grannklubben, med Pep Guardiola i spetsen, gästar Old Trafford i derbyt.

Söndag 16.30, Viasat Sport Premium

ANNONS