Per-Mathias Högmo kan få revansch – 35 år efter Åge Hareides överfall

Åge Hareide skickade Per-Mathias Högmo till sjukhus med en brutal tackling.
35 år senare möts de igen.
Dags för revansch, Per-Mathias?
– Det var mot slutet av Hareides karriär och jag var för snabb för honom, minns Högmo.

ANNONS
|

Per-Mathias Högmo är idag 62 år och tränar BK Häcken. Åge Hareide är 69 år och tränar Malmö FF.

Lagen möts på Bravida Arena i kväll, och om Häcken vinner tar de ett stort steg – för att inte säga avgörande – mot klubbens historiska, första SM-guld.

Det är inte första gången norrmännen ställs mot varandra.

I mitten av 1980-talet var båda aktiva i norska högstaligan: Högmo i Tromsø och Hareide i Molde. Under en match som ska ha spelats 1986 eller möjligen 1987 drabbade de samman i en våldsam duell.

Per-Mathias Högmo berättar:

– Det var en match i Molde mot slutet av Hareides karriär. Det gick lite fort för honom. Så han kom så här med en eftersläng, säger Högmo och demonstrerar ett sträckt ben med sulan upp som träffar strax under en knäskål.

ANNONS

Ett regelrätt överfall på fotbollsspråk.

– Jag fick köras till sjukhus och blev kvar över natten med smärtstillande. Tack och lov gick det bra, säger Per-Mathias Högmo.

Hareide: jag var starkare i kroppen

När Åge Hareide beskriver den 35 år gamla incidenten minns han det som att Högmos korsband gick av, men att allt berodde på att Hareide var starkare i kroppen, enligt Fotbollskanalen.

Detta tillbakavisas bestämt av Högmo. Enligt Häckentränaren var det precis tvärtom.

– Det var mot slutet av Hareides karriär och jag var för snabb för honom, säger den sju år yngre Högmo med ett leende lika brett som om han blivit far på äldre dar.

Och korsbandet klarade sig?

– Jadå. Ledbandet och menisken också. Men det var en enorm smäll och väldigt smärtsamt. Vi hade många fajter på planen. Jag var forward och han mittback. Vi kom från varsin klubb som alltid jagat Rosenborg. Molde mot Tromsø var också tuffa matcher med mycket prestige.

Därefter har Högmos och Hareides vägar korsats regelbundet.

– Vi har en stark relation. Varit tränarkollegor genom ett långt fotbollsliv. Jag var hans chef när han var landslagstränare. Då var jag sportdirektör i norska förbundet. Vi har egentligen haft kontakt hela vägen och diskuterat mycket fotboll.

ANNONS

Dags för revansch för tacklingen nu när ni möts på Bravida?

– Ja du…nja, jag räknar med det det allt som allt blir en vanlig fotbollsmatch. Vi är glada över den situation vi är och att vi kan spela för en fullsatt hemmaarena i en match som betyder något, säger Per-Mathias Högmo.

Jeremejeff: Kunde gjort tre till

Något som förstås också glädjer Per-Mathias Högmo är att skyttekungen Alexander Jeremejeff är tillbaka i målprotokollet. Efter fyra mållösa matcher sköt anfallaren det avgörande andra målet mot AIK i onsdags, hans 22:a i år.

– Det blev viktigt att få in ett mål där. Vi vann ju på det. Och för egen del också. Men det har egentligen varit mer frustrerande i andra matcher när jag inte fått några lägen, säger Jeremjeff.

För en forward är det viktigaste att skapa chanserna. Så länge det sker kommer målen förr eller senare. Alexander Jeremejeffs insats mot AIK var med andra ord ett stort steg i rätt riktning.

– AIK var ganska modiga. De lämnade oss ”man-man” från halva planen. Det öppnade mycket ytor. Jag hade kunnat göra tre till, minst. Avsluten blev som jag ville fast ändå inte. Jag får försöka spetsa dem lite.

Om ni vinner mot Malmö kan ni bli mästare i kavaj på måndag. Hur är det att hålla fokus på rätt sak?

ANNONS

– Jag tycker vi har bevisat oss där. Vi har haft några ”måste”-matcher på slutet där vi spelat bra och presterat. Det är nog inga problem alls, säger Alexander Jeremejeff.

LÄGET I LAGET (BK HÄCKEN)

Simon Gustafson har problem med en tå och är ett frågetecken. Kan Simon inte starta ersätter troligen Romeo Amane på mittfältet. Lars Olden Larsen byttes ut tidigt mot AIK, men fortsätter i startelvan av allt att döma.

Startelvan (4-3-3):

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard – Ibrahim Sadiq, Alexander Jeremejeff, Lars Olden Larsen.

ANNONS