Öis vände och vann efter Agne Simonsson-hyllning

Legendaren Agne Simonsson hedrades på innerplan under pausvilan.
Det lyfte Öis som vände 0-1 till 3-1 mot Akropolis i andra halvlek.
– Man får lite extra inspiration när en sådan fantastisk spelare som han hyllas samtidigt, säger 2-1-målskytten Elias Gustafson.

|

Anfallaren med de lätta, trippande stegen och den fina blicken för spelet gick bort i fjol, 84 år gammal.

– Örgryte fick inte hedra och minnas Agne som vi velat göra på grund av pandemin, säger ordföranden Håkan Friberg.

I stället hyllades Öis-legendaren i samband med dagens möte med Akropolis IF i superettans 20:e omgång. Spelarna bar specialdesignade matchtröjor med Agnes ansikte på ryggen. På Östra stå lyftes en banderoll med texten ”AGNE” ihop med skölden. Under pausvilan intervjuades brodern Roy Simonsson på innerplan.

Att det så dags stod 1–0 till bortalaget efter mål av Christian Rubio Sivodevov lade viss sordi över stämningen på Gamla Ullevi.

Efter minnesstunden kom Öis ut till andra halvlek med mer rörelse och högre fart på offensiv planhalva. Hampus Dahlqvist kvitterade genom att vräka upp 1-1 i nättaket efter tio minuter. Högerkantsanfallet som ledde fram till målet bestod av tre kvalitetsbeslut på raken från Anton Lans, Elias Gustafson och Daniel Paulson.

Tio minuter senare var det dags igen, och på nytt var det ett anfall från höger som resulterade. Elias Gustafson, sommarnyförvärvet från J-Södra, gjorde sin fjärde match från start, hade en besvärlig första halvlek, men när han flyttades över från vänster till höger på mittfältet levererade han onekligen. 2-1 placerade han över Akropolis målvakt Oresti Menka i bortre krysset.

Självaste Agne Simonsson skulle inte gjort det bättre?

– (skratt) Tack, det var jätteskönt att klämma dit den, det var ett tag sedan, säger Gustafson om första målet i Öis-tröjan.

I 67:e minuten avgjordes matchen efter självmål av Akropolis Jesper Björkman. Öis fortsätter att klättra i den haltande tabellen efter femte fajten utan förlust, andra raka segern.

”Öis betydde mest för honom”

Mot slutet sprack himlen upp och solen tittade fram så visst blev det en fin Öis-eftermiddag till slut, även om den började med regn och underläge. Ja, det var som att någon där uppe regisserade alltihopa.

Tränaren Dane Ivarsson om ”Agne-matchen”:

– Vi vann och i den här världen är det väldigt viktigt. Jag tycker prestationen var bra och att vi vann välförtjänt. Jag hoppas att Agne hade varit nöjd med sitt Öis.

Garanterat.

Fotbollslegendaren Agne Simonsson tillhörde det svenska landslag som tog VM-silver 1958 och han gjorde mål i finalen mot Brasilien (2-5). Agne fick både Guldbollen och Svenska Dagbladets bragdmedalj 1959 efter att Sverige som första landslag efter Ungern besegrat England på engelsk mark. Simonsson gjorde två mål och en assist i den historiska 3-2-segern.

Agne Simonsson är den ende svenske spelare som representerat Real Madrid på herrsidan. Efter den internationella karriären återvände han hem till sitt kära Örgryte IS som spelare.

Han tränade även Sällskapet 1971-72 och 1983-86 då Öis senast vann SM-guld (1985).

– Det guldet var Agne jättestolt över, berättar brorsan Roy. Han kände hela tiden att det var Öis som betydde mest för honom.

Idag kunde Örgryte IS ge tillbaka med ett vackert och värdigt minnesarrangemang. Något som även fick fart på spelarna som tog tre viktiga poäng.