Arne Hegerfors med sällskap av sin fru Kerstin Hegerfors vid Idrottsgalan 2020.
Arne Hegerfors med sällskap av sin fru Kerstin Hegerfors vid Idrottsgalan 2020. Bild: JESPER ZERMAN

”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome”

Lika självklart som sill och nubbe på midsommarlunchen är att någon skrålar Arne Hegerfors bevingade ord. Kommentatorslegendaren reflekterar kring en oförglömlig midsommarafton – men även över Sveriges framtida chanser i EM.

ANNONS
|

Klockan har blivit 02.30 och midsommarafton har gått över till midsommardag när Sverige ska ställas mot Ryssland i grupp B:s andra match under VM 1994.

Efter att Oleg Salenko, sedermera skytteligavinnare, i fjärde minuten gjort mål på straff kvitterar Tomas Brolin, likaså på straff strax, innan den första halvleken är slut.

Efter att Sergej Goklukovitj dragit på sig ett rött kort i andra halvlek kopplar Sverige greppet om matchen och Martin Dahlin nickar in 2-1.

I den 82:e minuten punkterar Martin Dahlin matchen med ytterligare ett oförglömligt nickmål och Arne Hegerfors fäller de bevingade orden som svenskar numera förknippar lika starkt med midsommar som nubbe, sill och räven raskar över isen.

ANNONS

”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome”

Arne Hegerfors minns tillbaka till en oförglömlig midsommar i Pontiac Silverdome och ett citat som de flesta svenskar minns än idag.

– Jag minns att det var en fantastiskt underbar fotbollsupplevelse eftersom det gick så bra för Sverige. Den midsommaren glömmer man inte i första taget. Man har ju förstått i efterhand att de orden etsat sig fast hos många, säger Arne Hegerfors.

Kommer du själv ihåg hur du firade midsommar borta i USA?

– Det firades nog midsommar men ganska stillsamt för det var matcher hela tiden. Sverige var ju så framgångsrika då så det var en väldigt glad och fin midsommar på alla sätt och vis.

De efterföljande åren blev Arne Hegerfors ofta påmind om sin kommentering och hur orden har en plats i folks liv och historia.

– Jo det har jag fått höra väldigt ofta. Särskilt de närmaste åren intill. Nu har det avtagit med årens kraft. Men det är väldigt många som minns det för det var en sådan framgångsrik fotbollsmatch. Men för att de så kallade bevingade orden ska bli till fordras det oftast en svensk framgång som etsar sig fast i folks medvetande. Det beror mer på ishockeyspelarna, fotbollsspelarna eller friidrottarna än oss kommentatorer.

ANNONS
VM 94, Sverige - Ryssland, 3-1: Bakre fr.v. Thomas Ravelli, målvakt, Kennet Andersson, Joachim Björklund, Roger Ljung, Roland Nilsson, Tomas Brolin Främre fr.v. Patrik Andersson, Klas Ingesson, Martin Dahlin, Jonas Thern, Stefan Schwarz. Sverige. Lagbild© Bildbyrån - VM 94
VM 94, Sverige - Ryssland, 3-1: Bakre fr.v. Thomas Ravelli, målvakt, Kennet Andersson, Joachim Björklund, Roger Ljung, Roland Nilsson, Tomas Brolin Främre fr.v. Patrik Andersson, Klas Ingesson, Martin Dahlin, Jonas Thern, Stefan Schwarz. Sverige. Lagbild© Bildbyrån - VM 94 Bild: Bildbyrån

Arne Hegerfors, som om en dryg vecka fyller 79, har sedan flera år tillbaka lagt mikrofon och headset på hyllan. Men intresset för sport och årets EM har inte stillats för det.

– Jag missar ingenting. Nu går det ju väldigt bra, och väldigt kul. Det sätter extra färg på sommaren.

Arne Hegerfors var även känd som en form av turamulett när det kom till Sverige och mästerskap. Kommenterade Arne – då vann Sverige.

– Det var någon som ringde och sa till mig att nu att får du åka ner för vi måste vinnande de avgörande matcherna. Det var någon som kom på en gång att Sverige ofta vann när jag var på plats. Jag tror det var en förbundskapten. För Marie von Platen på Svt fick en gång ett samtal där de frågade vem som gjorde matchen. Om de var jag så visste dem att då vinner vi.

Hur firar du själv midsommar i år?

– Väldigt lugnt och skönt här på landet just nu, väldigt stillsamt. Med årens tilltagande rätt blir det stillsammare och stillsammare.

Vad säger du om Sveriges chanser mot Ukraina nu i åttondelsfinalen på tisdag?

– Det borde de klara av tycker jag. Då blir det minst kvartsfinal. Sen beror det på vad det kommer att bli. Det är en jätteframgång att komma så långt. Det finns en väldigt bra chans även om Ukraina även de är blågula och väldigt duktiga.

ANNONS

LÄS MER: Arne Hegerfors mår bättre efter hälsoproblemen: ”Mår oförskämt bra”

LÄS MER: Så fick Sture brorsan Arne att (nästan) sluta vitsa

ANNONS