Mardrömsminuter fällde Häcken – ute ur Champions League

Häcken orkade i en halvlek. Sedan sprang Paris Saint-Germain iväg och gjorde två mål efter två inlägg.
Därmed misslyckas Häcken med att kvala in till Champions Leagues gruppspel.
– Nu direkt efteråt är det mycket känslor och det är en besvikelse att inte ta sig vidare, säger Häcken-tränaren Robert Vilahamn.

|

Förra veckan var Häcken nära att få med sig ett skrällkryss från den första kvalmatchen mot Paris Saint-Germain. Marika Bergman Lundin hade kvitterat PSG:s ledning – men med bara fyra minuter kvar kom fransyskornas 2–1-mål.

Snopet för Häcken. Men ändå med en stor dos av hopp kvar.

Inför returen på Bravida Arena – eller Hisingen Arena som den heter på formellt Uefaspråk – var förutsättningarna således glasklara. Häcken behövde vinna med två måls marginal för att ta sig till Champions Leagues gruppspel. Ledning med ett måls marginal efter full tid skulle innebära förlängning.

PSG med ett massivt bollinnehav

I Paris chockade Robert Vilahamn motståndarna med en kompakt 5-4-1-uppställning – olikt den 4-2-3-1-uppställning som först annonserades. På Hisingen var det återigen en formation som presenterades officiellt och en annan formation som yttrade sig i praktiken.

Ett defensivt inriktat Häcken såg PSG ta taktpinnen. Gästerna från den franska huvudstaden hade ett massivt bollinnehav och under många spelsekvenser var samtliga spelare förutom PSG-målvakten Sarah Bouhaddi på Häckens planhalva.

Men PSG-dominansen till trots. Det var Häcken som tog sig till matchens första vassa läge. Stine Larsen mötte ett inlägg men nicken hade inte tillräcklig precision för att kunna hota.

PSG:s enorma bollinnehav mattades successivt av en aning i takt med att Häcken tryckte upp mer i positionerna. Men ett stort bollinnehav är inte nödvändigtvis synonymt med många målchanser och efter 45 spelade minuter hade PSG enbart mäktat med några halvchanser.

Och Häcken då? Utöver Larsens nick hade de gulsvarta inte heller åstadkommit särskilt mycket framåt. Men 0–0 efter första halvlek innebar likväl fortsatt Häcken-hopp.

– Jag tycker ändå att vi står upp väldigt bra i första halvlek. Vi försöker hitta lägen att kontra och försvarar på ett väldigt bra sätt, säger Vilahamn.

Fick en mardrömsstart på andra

Den andra halvleken inleddes sedan med dubbla smällar för Häcken. I den 53:e minuten lyfte Ramona Bachmann in ett inlägg varpå den förre GFC-spelaren Lieke Martens mötte perfekt och tryckte in gästernas ledningsmål.

Några minuter senare kom nästa PSG-inlägg och nästa PSG-mål. Denna gång var det Kadidiatou Diani som stötte in den.

Nattsvart för Häcken.

– Vi har en plan i andra halvlek att försöka starta på samma sätt för att sen etablera en högre press och ta mer risker i vårt spel. Egentligen när vi går in i den fasen så får de ett inlägg och ett mål lite från ingenstans. Det sätter lite käppar i hjulet för att göra starten på andra som vi vill göra, säger Vilahamn.

Häcken svarade med att byta in Marika Bergman Lundin och lite senare även Mille Gejl, Anna Csiki och Dora Zeller. Men uppförsbacken var alldeles för brant efter PSG:s två mål och de gulsvarta var därefter aldrig i närheten av att kunna hota det franska storlaget.

När domaren blåste i pipan hade PSG vunnit matchen med 2–0. Således vann de också dubbelmötet med 4–1 och säkrade en plats i Champions Leagues gruppspel.

– Jag är väldigt stolt över spelarna och tycker att de står upp bra och tar duellerna. Speciellt de yngre tjejerna. “Pippo” (Filippa Curmark) och Elin (Rubensson) centralt är hög klass också. Det bådar gott inför framtiden. Vi bygger ett lag som ska bli väldigt starkt både i Sverige och internationellt. Och jag börjar se ganska mycket av det i det här laget. Jag är ändå stolt över deras prestationer, även om resultatet är väldigt bittert, säger Vilahamn.

Så spelade BK Häcken:

(5-4-1): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink (Marika Bergman Lundin, 61), Aivi Luik, Elma Junttila Nelhage, Anna Sandberg – Anna Anvegård (Mille Gejl, 65), Elin Rubensson, Filippa Curmark, Stine Larsen (Anna Csiki, 84) – Pauline Hammarlund (Dora Zeller, 84).