Malmö körde över Häcken – femte raka utan vinst

BK Häcken blev förnedrat på Eleda Stadion.
Serieledaren Malmö FF fullbordade en kross där slutsiffrorna skrevs till 4–0.
– Det är ganska mycket tankar. Våldsamma tankar, säger Simon Gustafson efter matchen.

ANNONS
|

Häckens täta spelschema fortsätter. Under söndagen ställdes laget mot Malmö FF på Eleda Stadion, inför 19 856 åskådare.

Fyra raka matcher utan seger fick tränaren ”Paco” Johansen att agera mot serieledaren. Norrmannen kastade om i startelvan och således fick både Zeidane Inoussa och Marius Lode inleda på bänken. Lars Olden Larsen och Even Hovland gick in från start i stället. Jämfört med den senaste matchen var både Mikkel Rygaard och Romeo Amane tillbaka i elvan.

Omkastningen gav inte effekt.

Malmö FF körde över Häcken med 4–0 – och utökar därmed sin serieledning i allsvenskan.

Tränaren: ”Styggt resultat och det är mitt ansvar”

Resultatet betyder samtidigt att Häcken inte vunnit på fem raka matcher i serien.

ANNONS

– Jag ska inte säga att Malmös startelva överraskade, men formationen och spelsättet gjorde det. Det tog ungefär 15 minuter för oss att komma in i matchen och första halvlek gjorde vi ganska bra. Men med två måls underläge och utan reducering var vi svaga – och Malmö var för bra, säger ”Paco” på presskonferensen och fortsätter:

– Styggt resultat och det är mitt ansvar. Vi kan snacka ner delar i matchen men vi var för dåliga i båda boxarna, speciellt i den egna. Så grattis till MFF, och för oss blir det att åka hem och träna och förbereda oss väldigt bra till nästa match.

När matchen startade fick Häcken en tidig kalldusch.

Redan i den sjunde minuten gjorde Malmö FF 1–0 genom Anders Christiansen, som tog emot bollen tillräckligt fri för att kunna bränna av ett skott på egen hand. In i mål.

2–0 hängde länge i luften – men kom inte förrän i andra halvlek.

Då tog det bara två minuter innan det stod 2–0 på resultattavlan. Och återigen var det Christiansen som nätade, denna gången i det högra krysset.

Simon Gustafson: ”Våldsamma tankar”

Matchen slutade i en kross. I den 80:e minuten gjorde Isaac Kiese Thelin 3–0 och några minuter senare gjorde Erik Botheim 4–0.

ANNONS

– Det är ganska mycket tankar. Våldsamma tankar. Men de lyder väl ungefär så att det återigen är en dålig känsla efter en match på grund av många saker, säger Simon Gustafson med besvikelse efter förlusten och fortsätter:

– Min känsla är att de är ganska lättpåverkade av oss. Det är genom vår egna kontroll och det är också det som gör mig mest irriterad – att det är de sakerna vi står och säger efter varje match. Jag hade gärna stått här och hyllat Malmö och sagt att de var världens bästa lag och att vi var chanslöst, men återigen handlar det snarare om att jag tycker vi hade kunnat prestera så mycket bättre. Det är ett längre svar och jag nöjer mig där.

Simon Gustafson.
Simon Gustafson. Bild: PETTER ARVIDSON

Varför det blir så är en komplex fråga, men Gustafson försöker att förklara.

– Det är en kombination av saker, men om man ska ha ett litet cyniskt grepp så är det att matchen börjar med att de gör mål ganska tidigt. I en yta som vi snackat om i hela uppbyggnaden mot matchen att den är viktig att ta hand om, men efter tre minuter är det en gubbe fri där som skjuter och gör mål. Det är inget bra sätt att starta matchen på och ett bra mikroexempel på ”känsla” i det som jag sa innan – att det är saker som vi ska ha kontroll på.

ANNONS

– Sen är såklart frågan och svaret värt en miljon på hur vi ska lösa det. Det är lättare sagt än gjort, men att börja någonstans och liksom anstränga sig, hitta lösningar och verkligen lägga ner sitt hjärta och sin själ för att skruva till det är ett bra första steg.

På torsdag spelar Häcken sin nästa match. Då mot Hammarby på Tele2 Arena.

Så startade Häcken mot Malmö: (4–3–3)

Peter Abrahamsson – Julius Lindberg, Johan Hammar, Even Hovland, Adam Lundkvist – Mikkel Rygaard (55’ Zeidane Inoussa), Simon Gustafson, Romeo Amane – Jeremy Agbonifo (67’ Severin Nioule), Ali Youssef (67’ Srdjan Hrstic), Lars Olden Larsen (67’ Pontus Dahbo).

LÄS MER:Häckenledare cancersjuk – klubben arrangerar specialmatch

LÄS MER:Klubbtopparna i Häcken om ”Paco” Johansens framtid: ”Högre förväntningar”

LÄS MER:Djurgårdens supportrar sjöng ramsor om Samuel Leach Holm: ”Påverkade mig inte alls”

ANNONS