Larmet: Högerextremism bland svenska ultrassupportrar

Polisutredningen kring hemliga chattar runt Malmö FF ger insyn i en tidigare sluten värld.
Ultrassupportrar uttrycker högerextrema åsikter, heilar och styr upp slagsmål med likasinnade.
– Det är en oroväckande utveckling om högerextrema personer är del av ultrasgrupperingar, säger Aage Radmann, universitetslektor vid Malmö Universitet, till Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Rättegången mot de tolv ultrassupportrar runt Malmö FF som misstänks för bland annat våldsamt upplopp, försök till stöld och narkotikabrott inleds 17 juni i Malmö tingsrätt.

Mycket av medierapporteringen har hittills handlat om att MFF-stjärnan Pontus Jansson under flera års tid har varit med i en gruppchatt tillsammans med den aktuella ultrasgrupperingen som kallar sig ”Brigada”.

Han gick med 2022 och klev ur i januari 2024. Under Janssons tid i gruppen var retoriken från ultrassupportrarna öppet rasistisk och antisemitisk med rent nazistiska inslag.

Kammaråklagare Henrik Nordquist har beskrivit Janssons roll som passiv, och han är inte misstänkt för brott.

ANNONS

Själv har Pontus Jansson bett om ursäkt för sin medverkan i chattgruppen:

– Jag borde tagit tydligare avstånd, lämnat gruppen och sagt det är inte okej, säger han till Malmös hemsida.

Fotbollskanalen har nu i ett reportage gått igenom den 1600 sidor långa förundersökningen i sin helhet och beskriver att det ger insyn i en annars stängd supportervärld av ”heilande fotbollssupportrar, kriminalitet, uppstyrda slagsmål och knark”.

Från polisens förundersökning. En film som ska visa hur MFF-supportrar ”heilar” i en buss på väg till match.
Från polisens förundersökning. En film som ska visa hur MFF-supportrar ”heilar” i en buss på väg till match. Bild: Foto: Polisen

Forskarens larm: Oroväckande

Sajten har också pratat med Aage Radmann, en av Sveriges främsta forskare när det kommer till supporterkultur. Han är oroad över den nya utvecklingen bland ultrassupportrarna som har stor makt på svenska klackläktare.

– Det är en ny utveckling. Jag vet inte om det har varit dolt innan, att de här personerna har varit försiktiga? Men det måste nog bli en reaktion från andra ultrasgrupperingar. Det har ju varit en oskriven regel att det inte ska vara politik på läktarna, det har grupperingarna varit överens om. Så det här är oroväckande, säger Aage Radmann till Fotbollskanalen.

I förundersökningen, som också GP har gått igenom, står att läsa om den aktuella ultrasgrupperingen:

Brigada har ett antal som har hand om provmedlemmar. Provmedlemmar blir ombedda att begå brottsliga handlingar för att bevisa sig.

ANNONS

På ett årsmöte eller medlemsmöte bestäms ifall provmedlemmarna ska lyftas upp till att bli fullvärdiga medlemmar och få sin grupptröja. Individer tillhörandes gruppen har vid flera tillfällen blivit föremål för brottsutredningar kopplade till brott begångna i anslutning till idrottsevenemang, så som brott mot ordningslagen, skadegörelse, misshandel, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman samt narkotikabrott/dopingbrott”.

​Aage Radmann är oroad över utvecklingen där högerextrema tar plats på fotbollsläktarna.
​Aage Radmann är oroad över utvecklingen där högerextrema tar plats på fotbollsläktarna. Bild: JESPER ZERMAN

Polisen: ”Nazistiska inslag”

I förundersökningen framgår, enligt Fotbollskanalen, att ”det förekommer regelbundet att medlemmar (i chattarna) delar ”memes” med varandra med nazistiskt inslag med bland annat Hitler eller svastikor, och att utöver detta skickas det foton på medlemmar i grupperingen när dessa gör en ”Hitler-hälsning””.

Forskaren Aage Radman:

– Det nya är att det är flera ultrasgrupperingar som slåss, tidigare var det firmor. Om jag går tillbaka till den här oroväckande utvecklingen med att det verkar ha kommit in massa högerextrema personer till ultrasgrupperingar… om man ska hitta långsiktiga lösningar så måste det vara med hjälp av supportrar, för det är ohållbart att det ska vara så här, säger Radman till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Det kommer inte fungera om det är massa nazister inom supportergrupperingar. Det här är ett jättekomplext problem. Efter corona verkar det vara nya människor som har kommit till läktarna. Det verkar även ha professionaliserats med slagsmålskulturen, bland annat med MMA-fighters.

ANNONS
De tolv MFF-ultras-supportrarna är bland annat åtalade för våldsamt upplopp efter en sammandrabbning med Djurgårdens ultras i centrala Stockholm i höstas.
De tolv MFF-ultras-supportrarna är bland annat åtalade för våldsamt upplopp efter en sammandrabbning med Djurgårdens ultras i centrala Stockholm i höstas. Bild: Foto: Polisen

GP har pratat med kammaråklagare Henrik Nordquist som också uttrycker förvåning över vad polisutredningen avslöjat när det kommer till mängden antisemtiska och rasistiska uttryck.

– Exakt varifrån influenserna kommer kan jag inte säga med säkerhet, men det är möjligt att de har hämtat inspiration från italienska fotbollsklubben Lazio, säger Henrik Nordquist till GP.

Delar av supporterskaran till Serie A-klubben Lazio har en historia av flera incidenter där antisemitism, fascism och nazism förekommit och Romklubben anklagas ofta för att vara högerextrema.

LÄS MER:Supportrar åtalas efter storbråk

LÄS MER:När myndigheterna spänner musklerna sveps klubbarna med

LÄS MER:Åklagare erkänner: Jansson-chatt ofullständig

LÄS MER:Det skrev Pontus Jansson i chattgruppen

ANNONS