Kosovare Asllani sköt Sverige till VM 2023

Kosovare Asllani klev fram när hon behövdes som mest.
Med en sen kvittering mot Irland sköt hon Sverige till VM 2023.
– Det känns otroligt skönt, säger hon till SVT.

ANNONS
|

Sveriges VM-kval hade genomförts fläckfritt. Efter den snöpliga finalförlusten mot Kanada i OS hade laget inte tappat en enda poäng i en tävlingsmatch.

Finland, på förhand förväntad tvåa i Sveriges kvalgrupp, spelades av utan större kraftansträngning. Senast, mot Georgien, skrevs slutresultatet till osannolika 15–0.

Med detta i ryggen var förutsättningarna glasklara när landslaget vandrade in på ett i stort sett fullsatt Gamla Ullevi:

Vinst eller oavgjort och VM-biljetten var hamn innan kvalspelet ens avslutats.

Men på andra sidan väntade Irland. Gruppens skrällgäng, som gett finskorna huvudbry. Med andra ord:

Enkla förutsättningar, ingen enkel match.

Kanske var det därför blågult inledde svajigt. Inledningsvis studsade inte bollarna Sveriges väg på Gamla Ullevis kritiserade gräsmatta. Bland annat stack en boll iväg för talangen Hanna Bennison, som tvingades kasta sig in i en duell. En satsning som hon fick syna det gula kortet för. Det smällde friskt.

ANNONS

– Det är klart att det att skapar känslor. Det var lite frustration och irritation mellan oss spelare, men jag gillar att det hettar till. Det sades ett och annat, och både ville vinna, säger Kosovare Asllani till SVT.

Just Asllani var tillbaka i startelvan, efter att ha bänkats mot Georgien. I stället förpassades Diamantbollenvinnaren Fridolina Rolfö till avbytarbåset. Ett val från förbundskapten Peter Gerhardsson, som gick att ifrågasätta.

Träffade ribban – sedan irländsk chock

All eventuell kritik försvann sedan all världens väg när Asllani började trampa igång på allvar. Först var hon involverad i en anfallet som avslutades med en farlig nick för Lina Hurtig. Från nära håll letade bollen sig över överliggaren.

Sedan var det Asllanis tur att få ett jätteläge. Efter att ha frispelats av Bennison trixade hon med sig bollen och träffade ribban. Oskärpan skulle bli kostsam.

För precis när känslan av att ett svenskt ledningsmål hängde i luften lagt sig över planen blixtrade Irland till från ingenstans. Ett chansartat avslut från utanför straffområdet träffade en täckande Magdalena Eriksson. Denna skarv blev tillräcklig för att fullständigt ställa Hedvig Lindahl i det svenska målet. Arsenalspelaren och Irlands storstjärna Katie McCabe tillskrevs målet, som vi noterade minuten innan halvtidsvilan.

En förlust skulle innebära att Sverige inte alls var klart för VM. Med denna vetskap gjorde sig de svenska spelarna redo för den andra halvleken.

ANNONS

Dramatisk avslutning

Om starten på den första halvleken var skakig, var början på den andra raka motsatsen. Ett beslutsamt blågult gäng fortsatte att rada upp chanser. När startelvan inte lyckades spräcka målnollan agerade Gerhardsson genom byta in Rolfö.

Rolfö visade prov på fina fötter, när hon direkt drev upp bollen och lämnade över till Filippa Angeldahl. Angeldahl, även hon nyss inbytt, avlossade bössan från en högerposition.

Ribban. Igen. Det var nästan löjligt.

Den irländska burväktaren Courtney Brosnan syntes dra på smilbanden. Detta leende blev knappast mindre när Stina Blackstenius nickade över i ett jätteläge, när klockan började ticka upp på 70 minuter.

Men det var Sverige som skulle skratta sist.

Olivia Schough, nyss inbytt, mötte en långboll vackert på volley. Asllani lät bollen studsa – innan hon pangade in den förlösande kvitteringen.

Ett klassmål, som innebär att Sverige spelar VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.

– Det känns otroligt skönt att sätta 1–1-målet och att ta den VM-platsen, säger Asllani till SVT.

För det blev inga fler mål i matchen, som slutade 1–1. Den avslutande VM-kvalmatchen mot Finland blir mest ett ärevarv.

LÄS MER:Lindahl närmar sig slutet: "Ingen framtid där"

LÄS MER:Kosovare Asllanis önskan: Byta nationalarena från Gamla Ullevi

LÄS MER:EM-genrep mot Sundhages Brasilien

ANNONS