Kommunen säger nej till Utsikten – hoppades få tre miljoner kronor

Ekonomisk kris i Utsiktens BK.
Då hoppades klubben på tre miljoner kronor från kommunen. Men så blir det inte.
– Jag är den första att beklaga om de har en ekonomisk situation som de inte kan bära, men det kan vi som stad inte ta ansvar för, säger Bettan Andersson (V), ordförande för idrotts- och föreningsnämnden.
– Vi ger inte upp, säger Utsiktens sportchef Ingemar Lundin.

ANNONS
|

Ekonomin för Utsiktens BK är pressad. GP har tidigare skrivit om att superettanklubbens elitlicens hänger på en skör tråd och att tvångsdegradering kan vara att vänta om föreningen inte hittar en snabb lösning.

Ett tänkbart krisdrag har varit att sälja föreningens två klubbstugor. Nu har ”Kiken” försökt hitta ytterligare vägar.

På grund av arenasituationen – som innebär att Utsikten spelar sina hemmamatcher på Bravida Arena eftersom Ruddalen inte är godkänd för spel på elitnivå, anser klubben att de går miste om betydande intäkter och för det borde kompenseras.

Därför har de ansökt om en ersättning på drygt tre miljoner kronor hos idrotts- och föreningsnämnden.

ANNONS

Därför fick Utsikten ett nej

Men den summan kommer de inte få. Ansökan har nekats.

Bettan Andersson (V) är ordförande i idrotts- och föreningsnämnden och förklarar varför.

– Jag upplever att den här frågan har diskuterats i fel ände. Lagen som spelar i superettan har fyra arenor att spela på. Det är Valhalla IP, Nya Ullevi, Gamla Ullevi och Bravida Arena. När Utsikten gick upp till superettan var det de anläggningarna som stod till buds. Att de inte får spela på andra anläggningar har med Svenska Fotbollförbundets regelverk att göra, som har ett ganska hårt regelverk på arenakrav.

Ett case som skulle kunna gå att jämföra med Utsikten är Redbergslids IK, som inte heller kunde spela på sin hemmaarena. I deras fall rev kommunen anläggningen och för det fick handbollsföreningen fyra miljoner kronor i efterhand som kompensation.

LÄS MER:RIK får fyra miljoner kronor av kommunen

– Det är helt olika situationer, säger Bettan Andersson och fortsätter:

– Då var det staden som tog bort en anläggning utan att ersätta den. Här är det inga såna omständigheter och det finns fyra anläggningar som är anpassade för superettan.

Bettan Andersson från Vänsterpartiet är ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.
Bettan Andersson från Vänsterpartiet är ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden. Bild: Robin Aron

Ingemar Lundin: ”Vi ger inte upp”

Utsiktens sportchef Ingemar Lundin håller dock inte med. Han anser att det finns mer likheter än olikheter med den sitsen som RIK befann sig i.

– Det är en situation som vi inte försatt oss i själva och det drabbar oss publikmässigt, kostnadsmässigt. Vi kan inte heller sälja något eftersom vi inte har några rättigheter på arenan. Det liknar absolut hur det var för RIK, säger han.

ANNONS

Trots att ”Kiken” fick sin ansökan avslagen har Lundin fortfarande hopp om att Idrotts- och föreningsnämnden ska ändra sig.

– Jag hoppas någon kommer tillbaka till oss när de inser vad de har satt oss i. Det är egentligen det korta jag vill säga om det, säger han och berättar vidare att det hade känts orättvist om Utsikten inte kompenserades.

– Det tycker jag absolut. Jag tycker det är likt varandra och i vår situation krigar och kämpar vi, och vi försöker göra det sportsligt bra mot alla odds.

Vad kan ni göra mer för att rädda situationen?

– Vi gör allt vi kan. Vi måste säkra året ut och även 2025. Vi jobbar för det och ger inte upp. Vi ska lösa detta, säger han.

Bettan Andersson slår ner Ingemar Lundins hopp om att 3 miljoners-kompensationen ska gå i lås och säger att det inte finns någon chans.

Vad säger du om deras tuffa situation, rent generellt?

– Jag är den första att beklaga om de har en ekonomisk situation som de inte kan bära, men det kan vi som stad inte ta ansvar för. Här tycker jag verkligen att det borde vara en diskussion med Svenska Fotbollförbundet och deras hårda regelverk på anläggningarna, eftersom det är de som gör att de inte har kunnat vara kvar på Ruddalen.

ANNONS

LÄS MER:Nils Wiberg om sponsringen av Utsikten – tagit steg tillbaka

LÄS MER:Utsiktens krisdrag – för att rädda elitlicensen

LÄS MER:Boskos udda drag när Utsikten förlorade mot Öster

ANNONS