Kommer Rasmus Højlund debutera för Manchester United?

Storskaliga supporterprotester, skador på nyckelspelare och tveksamma prestationer. Efter den fina premiärsäsongen i Manchester United har säsongsinledningen varit desto mer utmanande för Erik ten Hag.
– I början av säsongen har alla lag områden där förbättring krävs. Vi är inget undantag. Men vi behöver göra framsteg om vi ska nå framgång, konstaterar Ten Hag inför matchen mot Arsenal.

ANNONS
|

Augusti såg ut att bli en månad att glömma för Manchester United. Efter den bleka insatsen i premiären mot Wolves, där United till slut segrade efter Raphaël Varanes segermål, åkte Erik ten Hags mannar på en tung förlust i London, när Ange Postecoglous Tottenham sprang ifrån i den andra halvleken och tog en 2–0-seger.

Efterföljande vecka fortsatte de dåliga nyheterna att ramla in. Skadeläget förvärrades när Varane, Mason Mount och Luke Shaw adderades till en redan välfylld frånvarolista. Kritikstormen kring hanteringen av Mason Greenwood ökade till orkanstyrka och slutade med att United offentliggjorde att klubben och skandalspelaren går skilda vägar. Veckan såg även ut att sluta i moll när Nottingham Forest chockade United hemma på Old Trafford och tog en 2–0-ledning innan matchklockan ens tickat upp till fyra minuter.

ANNONS

– Det var en skräckinledning. Misstagen vi gör, att bjuda dem på två mål… Men jag är väldigt nöjd över upphämtningen, ledarskapet vi visar och hur vi bibehåller lugn och fokus och håller oss till matchplanen, sa Ten Hag efteråt.

Trots den blytunga matchinledningen lyckades United vända och ta säsongens andra trepoängare, men 3–2-segern mot Forest fick inte stå länge i blickfånget när pressens fokus snabbt skiftade mot supportrarnas protest mot illa omtyckta ägarfamiljen Glazer – som i fjol gick ut med att familjen är öppen för att sälja klubben, men där buden från Sir Jim Ratcliffes INEOS Group och qatariske shejken Jassim bin Hamad al-Thani ännu inte resulterat i någon försäljning. Runt 5000 fans stannade kvar på Old Trafford långt efter slutvisslan, där banderoller med budskap likt ”Historia, värdighet, integritet… De stal allt” och ”Glazers Out!” visades upp.

– De är berättigade att uttrycka sin åsikt. Men det är också tydligt att bandet mellan laget och supportrarna är väldigt starkt och under min tid i klubben har det bandet bara blivit starkare, säger Ten Hag.

Ten Hag hade en lyckad första säsong på de brittiska öarna. Han ledde Manchester United till Champions League, via en tredjeplats i ligan, och dubbla cupfinaler där Carabao Cup-triumfen gav Uniteds första titel på sex år.

ANNONS

Efter tre omgångar står United på sex inspelade poäng, och även om prestationerna inte övertygat finns det gott om tid för Ten Hag att få ordning på Uniteds spel. United inledde även fjolårssäsongen trögt med dubbla bakslag, där 1–2 hemma mot Brighton i premiären efterföljdes av 0–4 mot Brentford.

– I säsongsinledningen har alla lag områden där förbättring krävs. Vi är inget undantag. Men vi behöver göra framsteg om vi ska nå framgångar, men det är tydligt att det här laget har stark karaktär och personlighet. Stämningen och energin i gruppen är positiv, säger Ten Hag.

Under sommaren har United tvingats vrida och vända på vartenda pund för att förstärka truppen inom ramarna för Financial Fair Play-regelverket. United har uppgraderat målvaktsposten från David de Gea till den betydligt mer passningsorienterade André Onana, Mount har adderats till mittfältet och unge Rasmus Højlund har värvats för stora pengar från Atalanta för att fylla tomrummet i den centrala anfallsrollen. Den 20-årige dansken – som gjorde raketkarriär i Atalanta efter flytten från österrikiska Sturm Graz och som producerat sex mål på fyra EM-kvalmatcher för Danmark under 2023 – har varit skadad och ännu inte debuterat för sin nya klubb.

Højlund är dock uttagen i den danska landslagstruppen och kan göra sin United-debut under söndagen, när Ten Hags lag ska försöka bryta Uniteds dystra trend på bortaplan mot övriga topplag i Premier League när United reser till London för att ta sig an fjolårets ligatvåa Arsenal.

ANNONS

LÄS MER:Fotbollschefen om matchtiden: "Är helt absurt"

LÄS MER:Hjalmar Ekdal utburen på bår

LÄS MER:Här är tio heta Premier League-övergångar

Helgens hetaste

Napoli – Lazio

Rudi Garcia har fått en fin start hos regerande mästarna Napoli – som under sommaren även adderat svenske mittfältaren Jens Cajuste – och Partenopei har inlett Serie A-säsongen med två raka segrar. Lazio har haft en långt ifrån lika bra start och Maurizio Sarris gäng står på noll poäng inför den tuffa trippen till Neapel.

Lördag 20.45, Sportkanalen

Union Berlin – RB Leipzig

Fjolårssensationen Union Berlin har visat ambition på transfermarknaden under sommaren med nyförvärv som Robin Gosens, David Datro Fofana, Brenden Aaronson, Lucas Tousart, Kevin Volland och Diogo Leite och Urs Fischers lag har inlett säsongen övertygande med dubbla 4–1-segrar. Härnäst väntar tuff utmaning i form av Emil Forsbergs RB Leipzig.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Arsenal – Manchester United

Toppmöte på Emirates Stadium där Erik ten Hags Manchester United ska försöka bryta klubbens dystra trend på bortaplan mot toppkonkurrenterna – United vann bara en bortamatch mot övriga topp tio-lag i Premier League förra säsongen – mot Mikel Artetas Arsenal, som inlett säsongen med sju poäng på de inledande tre matcherna och som kryssade hemma mot Fulham senast, 2–2.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

ANNONS