Girondins Bordeaux går i konkurs rapporterar franska medier.
Girondins Bordeaux går i konkurs rapporterar franska medier. Bild: ANTHONY DIBON

Klassikerklubben lägger ner – alla tvingas lämna

Girondins Bordeaux lägger ner.
Efter tvångsdegraderingen från Ligue 2 går de i konkurs, rapporterar flera franska medier under tisdagen.
Den svenske målvakten Karl-Johan Johnsson – som spelat i klassikerklubben sedan förra året – får därmed leta efter ny klubb.

ANNONS
|

Girondins Bordeaux har länge varit en konstant i franska Ligue 1, men har de senaste säsongerna haft det svårt och åkte förra säsongen ur högstaligan.

Tidigare var Bordeaux en storklubb inom fransk fotboll under mitten av 1980-talet där de tog hem tre ligatitlar. Deras senaste ligatitel kom 2009, men klubben har under 2020-talet haft stora ekonomiska problem.

Storklubben tvångsdegraderades därför ned till den franska tredjedivisionen inför nästa säsong, efter att inte ha uppnått de ekonomiska kraven som finns i den franska andradivisionen, där klubben huserat sedan säsongen 2022/23.

Drog tillbaka överklagan – går i konkurs

Fenway Sports Group – som också äger Liverpool – var i långt gångna förhandlingar om att ta över Bordeaux, men efter att förhandlingarna kraschat valde klubben i tisdags att dra tillbaka överklagan och acceptera tvångsdegraderingen.

ANNONS

”Perioden som inleds nu måste göra det möjligt för FC Girondins de Bordeaux att komma tillbaka starkare och till den hösta nivån”, skrev klubben i ett uttalande på sociala medier.

Och under torsdagen kom nästa nyhet.

Flera franska medier rapporterar nu att klubben har meddelat det franska fotbollsförbundet att de överger sin status som professionell fotbollsklubb, och dessutom bryter kontraktet med alla spelare med omedelbar verkan.

Svensken får lämna klubben

Träningsanläggningen stängs och alla spelare tvingas lämna – inklusive svenska målvakten Karl-Johan Johnsson, som spelat i Bordeaux sedan augusti 2023.

Klubben kommer att stå inför handelsdomstolen på tisdag i nästa vecka för att begära inledningen av en rekonstruktionsprocess som kommer att frysa alla skulder (cirka en miljard kronor), enligt franska medier.

Att överge sin professionella status innebär automatisk en uppsägning av alla spelarkontrakt.

En av klubbens största spelare genom tiderna, Zinedine Zidane, spelade bland annat för klubben i fyra år mellan 1992-1996.

LÄS MER:OS inleds – med barriärer och tomma hotellrum

LÄS MER:Kanada vann premiären efter drönarskandalen

ANNONS