Klas Berggren, 14, drömmer om att bli fotbollsdomare

Göteborgsfotbollen har fortsatt problem med matchklimatet.
Det skrämmer dock inte Klas, 14, som brinner för den utsatta domarrollen.
– Om jag ska vara en bra domare så kan jag inte tänka på vad som känns säkrast för mig, säger han.

ANNONS
|

Dalen/Krokslätt protesterar mot domslutet. Flera spelare anser att bollen inte alls var över linjen. Domare Klas Berggren är säker på sin sak: Det är mål.

– Det viktigaste är att man är bestämd och står fast vid sitt domslut annars blir man osäker och gör ännu värre beslut, säger Klas.

14-åringen är mer eller mindre lika lång som flera av de fyra år yngre spelarna på Majvallens konstgräsplan. Hans rörelsemönster och fysik skiljer sig inte nämnvärt från de spelare han dömer. Ändå sticker han ut.

– Fördel fördel, ropar Klas när en Azaleaspelare faller till marken.

ANNONS

Med visselpipan i handen är det han som styr matchen.

– Alltså, du ska inte döma för hårt mot dem. Är det någon som gör fel inkast låter jag spelaren försöka igen. Till slut så lär sig spelaren och det är ju det det handlar om när de är små: att lära sig och ha kul, säger Klas.

Han spelar fortfarande fotboll själv, men sedan han började att döma för ett drygt halvår sedan har drömmen om en domarkarriär väckts.

– Jag tycker det är väldigt kul. Till och med nästan roligare än att spela själv.

Vad är det som gör att det är så kul?

– Det känns bra att göra rätt när jag själv fått många domslut mot mig, haha. Men jag gillar att vara ordentlig och tycker om när det är rättvist. Och så tycker jag om att tjäna mig en slant, säger Klas.

Att vara domare är ibland dock inte enbart positivt. Fråga bara de domare som i en GP-artikel för ett år sedan vittnade om hur hat, hot och fysiskt våld förekommit vid fotbollsmatcher.

Efter mörka åren – trenden ser ut att vända

Göteborgs fotbollsförbunds distriktschef, Patrik Gustafson, och domarkonsulenten Osman Yücel, berättar att förbundet jobbat aktivt med att vända den negativa trenden. Hösten 2024 finns problemen fortsatt kvar men antalet matchincidenter har minskat jämfört med liknande period i fjol.

ANNONS

– Det har tagit många år att hamna här och det kommer ta lite tid att vända det också. Jag har varit domarkonsulent i många år och det här är nog det första året vi ser att det har börjat gå åt rätt håll, säger Osman Yücel.

Distriktschefen Gustafson tar vid.

– Däremot så är det fortfarande oroväckande på ungdomssidan. Där vänder inte trenden, den går snarare ner i åldrarna. Där har vi fortsatt ett arbete att göra och det måste vi göra tillsammans med föreningarna, säger han.

Finns det någon förklaring till varför trenden går åt fel håll när det gäller ungdomsmatcher?

– Det finns nog många, men fotbollen är ju en spegelbild av samhället på något sätt och finns det spänningar i samhället finns de också på fotbollsplanen. Att vi nu jobbar med frågan och aktualiserar den tror vi är huvudvägen till lösningen.

Göteborgs FF har en nollvision att det inte ska vara några avbrutna matcher eller allvarliga matchincidenter år 2027. I seniorsammanhang har GFF:s vision redan börjat bära frukt medan trenden fortsatt är negativ på ungdomssidan. På bilden distriktschef: Patrik Gustafson.
Göteborgs FF har en nollvision att det inte ska vara några avbrutna matcher eller allvarliga matchincidenter år 2027. I seniorsammanhang har GFF:s vision redan börjat bära frukt medan trenden fortsatt är negativ på ungdomssidan. På bilden distriktschef: Patrik Gustafson.

Hur pratar ni mer er unga domare att dessa problem finns?

– Vi är pragmatiska och försöker ge en realistisk bild av hur det är att vara domare i dag. Det finns tuffa matcher och det finns tuffa ledare som står och skriker. Vi försöker få dem förberedda på det sen kan man aldrig veta om man är helt förberedd förrän det verkligen händer, säger Osman Yücel och fortsätter:

ANNONS

– Men vi får sluta prata om att matchklimatfrågan är en domarfråga för det är det inte. Det är inte våra domare som beter sig illa. Det är spelare, ledare, publik. Det här är en föreningsfråga, säger Yücel.

Så hanterar Klas arga ledare

Domare Berggren har aldrig känt sig otrygg på en fotbollsplan någon gång. Däremot har han märkt av tränare som inte lyssnat på honom.

– En gång så var det en spelare som gjorde en våldsam tackling med dobbarna. Jag dömer sjumanna och där har vi inga röda eller gula kort så jag blåste av spelet och gick till tränaren och sa att han får byta ut spelaren, berättar han.

– Det var tränarens son som hade tacklat. Oftast brukar de förstå att spelaren inte ka få spela på ett tag, men den här tränaren bytte in sin son direkt. Då fick jag blåsa av spelet igen och säga att så där kan du inte göra.

Det är inte alla fjortonåringar som står upp mot en tränare på det sättet.

– Om jag ska vara en bra domare så kan jag inte tänka på vad som känns säkrast för mig eller om jag skämmer ut mig. Jag måste tänka på vad som är bäst för spelet.

ANNONS

Mytomspunna ikonen som förebild

Klas blåser i pipan.

— Felaktigt inkast, säger han.

Azaleaspelaren gör ett nytt försök. Även denna gång blir det fel. Klas blåser i pipan igen. Han förklarar och visar med armarna hur ett korrekt inkast går till. Det blir tredje gången gillt för spelaren.

Har du någon domare som inspirerar dig?

– Jag brukar titta mycket på Premier League. Michael Oliver brukar vara bra. Sen gillar jag den här italienaren. Han har lagt av. Vad är det han heter? Luigi..nånting. Han har inget hår.

Menar du Pierluigi Collina?

– Ja exakt!

Den italienske domaren är mytomspunnen i fotbollsvärlden. Med sitt karaktäristiska utseende och auktoritära ledarstil styrde han matcherna med järnhand. Collina lade dock ner domarkarriären långt innan Klas föddes.

– Ja, men jag har sett flera videoklipp där han dömer.

– Han är inte rädd för spelarna alls. Han är väldigt bestämd vilket kanske saknas hos domarna nu för tiden. När han dömde var typ spelarna rädda för honom.

Är spelarna rädda för dig när du dömer?

– Näe. Jag vill inte att de ska vara rädda för mig! Jag tycker de ska lyssna på mig och respektera mig om jag är bestämd.

ANNONS

Om du får drömma fritt. Är du domare på högsta nivån då om 15-20 år?

– Blir jag riktigt bra så kanske jag kan döma på heltid. Men jag tror att jag vill utbilda mig till advokat och då kan jag vara domare på halvtid tänker jag.

LÄS MER:Edvin, 11, bjuder ensamma på våfflor i sin trädgård

LÄS MER:Förbundet stänger av planer – för slitna

LÄS MER:Larmet från domarna i Göteborg – Elham Sheikhan orolig för framtiden

ANNONS