Daniel Kindberg under en pressträff om sina nya självbiografi.
Daniel Kindberg under en pressträff om sina nya självbiografi. Bild: JESPER ZERMAN

Kindberg yrkade på två miljoner på grund av medietrycket

Daniel Kindberg friades från åtalet om ekobrott i hovrätten.
Men när han yrkade på två miljoner kronor i ersättning till sina juridiska ombud blev det avslag.
– Vi fick lägga ner ett enormt arbete på media, säger Kindberg till GP.

ANNONS
|

Hovrätten för nedre Norrland friade i fredags Daniel Kindberg vilket innebär att domen från Ångermanlands tingsrätt, där Kindberg dömdes, rivs upp helt.

– Jag skulle kalla det en lättnad även om allt inte sjunkit in ännu, säger Daniel Kindberg när GP når honom under helgen.

Processen har pågått sedan våren 2018 och genom två rättsinstanser. Daniel Kindberg beskriver det som en lång och krävande period.

– Men domen tycker jag är enkel att förstå. Det här är inte ens ett komplext ekobrottsmål. De som tror att det är något speciellt komplicerat det här…det är det inte, säger Daniel Kindberg.

När det kommer till ersättningsyrkandet för Daniel Kindbergs juridiska ombud är det dock inget dussinmål. Av hovrättens dom framgår att att Kindberg yrkat ersättning på över två miljoner kronor.

ANNONS

Hovrätten skriver i domen:

”Daniel Kindberg har yrkat ersättning för sammanlagt 645 timmars ombudsarbete i tingsrätten (eller 2 169 250 kr inklusive mervärdesskatt). Av dessa har advokat Olof Kullinger utfört 355 timmar (á 3 400 kr per timme), advokaten Evelina Rosenborg 16 timmar (á 2 200 kr per timme) och biträdande juristen Erik Sundqvist 274 timmar (á 1 800 kr per timme)”.

”Offentlig uppmärksamhet och media”

En anledning är, enligt Kindberg, det massmediala trycket.

– Det var för de här grejerna runtomkring, till exempel det enorma arbete som också måste läggas ner på grund av den offentliga uppmärksamheten och media, säger Daniel Kindberg.

Han utvecklar:

– Det handlar inte om intervjuer, utan att det blir ett merarbete till exempel när flera medieplattformar direktrapporterar. Då måste vi ha personal för det. Hur kommer det påverka vittnen? Hur påverkar det ledamöter? Jag har inget emot medias roll, men ingen av mina advokater hade tidigare varit med om att alla rättegångsdagar blivit direktrapporterade.

Du begärde två miljoner men fick en?

– Två miljoner var det vi begärde i tingsrätten, sedan kom det till mer för hovrätten. Det är de kostnader jag har redovisat att jag haft för privat och offentlig försvarare tillsammans. Privata advokater tar lite mer betalt, sedan finns det en normaltaxa de ger till offentliga försvarare, säger Daniel Kindberg.

ANNONS

Hovrätten går dock inte med Kindbergs ersättningsyrkande med följande motivering:

"Målets beskaffenhet är därmed styrande vid bedömningen, inte mediernas intresse för målet eller vilken betydelse målet kan ha haft för Daniel Kindberg personligen. Målet har varit av omfattande karaktär på grund av den stora mängden bevisning som finns i målet. De rättsliga och ekonomiska frågorna har dock inte varit mer komplicerade än i ett ordinärt mål om ekonomisk brottslighet. Målet har inte heller av något annat skäl krävt särskild kvalificerad kompetens eller erfarenhet. Det finns därmed inte skäl att frångå huvudregeln vid bedömningen av timkostnaden".

”Hade aldrig varit i något sådant här”

Totalt ersätts Daniel Kindberg för sina advokatkostnader med en dryg miljon:

”Daniel Kindberg tillerkänns ersättning av allmänna medel för sina rättegångskostnader i tingsrätten med 1 041 963 kr, varav 1 020 534 kr avser ombudsarvode, 5 184 kr resa och 16 245 kr utlägg samt i hovrätten med 201 338 kr, varav 186 950 kr avser ombudsarvode och 14 388 kr utlägg”.

Daniel Kindberg företräddes till största delen av Olle Kullinger, den före detta skyttekungen i superettan som sadlat om till advokat.

– Jag tycker att Kullinger är värd allting. Förutom att han är väldigt duktig på det han gör handlar ju en sådan här process om annat. Det har pågått i tre år och åtta månader och jag hade aldrig varit i något sådant här tidigare, säger Daniel Kindberg.

ANNONS

Men redan 22 januari är det dags igen. Då står Kindberg åtalad för mutbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott samt medhjälp för försvårande av skattekontroll. Åklagaren Martin Bresman yrkar där på näringsförbud i tre år. Den misstänkta brottsligheten är inte kopplad till Östersunds FK utan handlar enbart om Kindbergs tid som vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

”Sensationellt skandalmässigt”

Daniel Kindberg är optimistisk om en ny, friande dom.

– Om man kan vara dubbelt oskyldig så är jag det, säger Kindberg som menar att han inom kort kommer att presentera nyheter.

– Det är sensationellt skandalmässigt, men det får vi återkomma till. Det är en kioskvältare kan jag säga redan nu. Jag skulle inte bli förvånad om den blir inställd eller i alla fall flyttad. Jag skulle inte sätta mycket pengar på att den rättegången genomförs i januari, säger Daniel Kindberg.

Den totala ersättningen till de åtalade och deras ombud från staten i den nu avslutade rättegången landar på cirka tre miljoner kronor.

ANNONS