Kan kastas in i hetluften – för att lösa covid-krisen

BK Häckens Elin Rubensson kan bli lösningen när det uppstår luckor i ett covid-19-plågat svenska landslag inför kvartsfinalen mot Belgien.
Men då som högerback.
– Inget problem, jag är redo, säger den rutinerade mittfältaren.

ANNONS
|

Högerbacken Hanna Glas har bekräftad covid-19 och är knappast aktuell för fredagens kvartsfinal.

Just högerbacksplatsen är speciell i landslaget – här finns nämligen ingen uttalad ersättare. Truppen innehåller bara en högerback – Hanna Glas.

Under många träningar har mittbacken Emma Kullberg använts som alternativ till höger, men hon är den andra spelaren som testat positivt för covid-19 – och är knappast heller aktuell för spel på fredag.

På onsdagsträningen fick därför innermittfältaren Elin Rubensson, 29, ta klivet ner som högerback. En position hon haft tidigare, men som inte är den hon är med i truppen som.

– Jag har spelat väldigt många landskamper och mästerskap som ytterback, och även hemma i Häcken. Det är en position jag är väldigt trygg i. Skulle det bli aktuellt är jag redo för det, säger Elin.

ANNONS

Det var första träningspasset du gjorde till höger under EM-samlingen. Hur kändes det att vara tillbaka där igen.

– Jag trivs där. Det är en väldigt rolig position att spela i.

Kastas rakt in i hetluften?

– Ja, det får vi väl se, men skulle det bli så är jag redo och känner mig i bra form, säger Elin som gjorde ett piggt inhopp mot Portugal på mittfältet.

”Olika spelartyper”

Elin tycker att hon är en annan spelartyp jämfört med Hanna Glas, även om hon poängterar att det är svårt att jämföra.

– När jag spelar försöker jag vara löpstark, springa mycket, vara bra en-mot-en defensivt, och även vara en offensiv spelare, säger Elin Rubensson.

Att växla mellan olika positioner har ”Ruben” inga problem med:

– När man hamnar i sådana här situationer är det bra att ha spelare som kan spela på många olika situationer. Och jag är ganska van vid det. Jag är bra på att ställa om mentalt och på att anpassa mig till där jag hamnar, så jag ser inte det som ett problem.

Finns det någon position du inte kan spela på?

– Målvakt, säger Elin utan att tveka.

Situationen med två spelare med bekräftad covid-19 och tre till med symptom är däremot olycklig, medger Elin Rubensson.

ANNONS

– Det är ingen situation man vill hamna i, men nu är vi här och får göra det bästa av det. Jag tycker vi är väldigt bra på att hantera det, mer än så kan vi inte göra. Det är klart att det finns en oro, men man kan inte göra så mycket annat än att vara noga med allt: tvätta händerna, ha mask och hålla avstånd.

Trots covid-19-röran anser Elin Rubensson att Sverige bör klara av 19:e rankade Belgien.

– Ja, absolut. Vi har en av EM:s absolut bredaste trupper, så det är jag inte orolig för, säger hon.

En annan lösning som förbundskapten Peter Gerhardsson överväger, av träningen att döma, är att flytta ut mittbacken Amanda Ilestedt till höger,. Ilestedt skulle då ersättas av Linda Sembrant som mittback bredvid Magdalena Eriksson.

Även vänsterbacken Jonna Andersson avstod träningen på grund av sjukdomssymptom. Skulle Jonna Anderssons covid-19-test visa positivt är Amanda Nildén en trolig ersättare till vänster.

Ytterligare ett alternativ är att Gerhardsson går tillbaka till formation 3-4-3 som användes i premiären mot Nederländerna.

I så fall tre mittbackar, Nildén till vänster och kanske Johanna Rytting Kaneryd som vinge till höger.

– Jag är absolut bekväm med det. Det är en position jag spelat förut både i klubblag och landslag. Det hade inte varit några konstigheter. Snarare att jag är taggad och vill göra ännu bättre ifrån mig än jag gjorde mot Nederländerna när jag kom in. Jag är absolut redo, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS
ANNONS