Jonas Jerebko tränade med Häcken

I vanliga fall är han basketproffs med en NBA-final på sitt cv. Men just i dag axlade Jonas Jerebko rollen som fotbollsmålvakt hos BK Häcken.
– Sist jag hade på mig ett par målvaktshandskar var jag nog 17, skrattar han.

ANNONS
|

När BK Häcken tog emot Elfsborg på Bravida Arena skymtades Jonas Jerebko på läktaren. Sveriges kanske bästa basketspelare genom tiderna.

Den gången behöll han Häckentröjan slängd över axeln, men denna regniga fredag ute på Gothia Park Academy satt det minsann en gulsvart logga på bröstet.

– I dag vågade jag! Men jag kände där när jag var på matchen att man visste inte hur mycket snack det skulle bli bland kompisarna – det är ju Elfsborgsfans allihopa, säger han.

LÄS MER:Här dyker Jonas Jerebko upp – med Häcken-tröja

Men nu befinner han sig alltså på fiendemark, orkestrerat av Häckens assisterande tränare Robert Vilahamn. Med Häckens eget träningsställ och allt.

ANNONS

– Coach Robban och jag bor nästan grannar, så han kom förbi någon gång och så sa jag att jag nog hade varit en okej målvakt. Då sa han att det bara var att komma.

Sagt och gjort.

Under målvaktstränare Christoffer Källqvists ledning tog Jerebko plats mellan stolparna samtidigt som regnet öste ner över Hisingen.

– Kolla vad de andra gör, kommenderade Källqvist.

– Så gör du bara likadant sen.

Ordinarie målvakter i truppen - Peter Abrahamsson, Jonathan Rasheed och Johan Brattberg flikade också in med tips och råd.

Men också en hel del psykningar i vad som kom att bli lite av en kamp målvakterna emellan. Missade bollar, väl svåra skott och en hel del svordomar blev det under träningstimmens gång.

Men allt med glimten i ögat, såklart.

Trots att det gått ett par år sedan Jonas Jarebko befann sig på en fotbollsplan senast levde han upp till sin kommentar om att han nog hade varit en okej målvakt. Ett par imponerande, om än något okonventionella, räddningar blev det under timmens gång.

Huvudsaken är trots allt att bollen inte passerar mållinjen. Huruvida alla armar och ben är på väg åt samma håll är mindre viktigt. Med 208 centimeter kropp att hålla ordning på kan man få lite dispens på just den biten.

ANNONS

– Det var riktigt roligt. Jag har kollat mycket fotboll nu när jag varit hemma, och spelade ju själv när jag var yngre, säger Jerebko efter träningspasset.

– Det är häftigt att se hur riktiga målvakter tränar.

Kommer kroppen vara mör imorgon?

– Nej det tror jag nog ändå inte. Jag tränar ganska ordentligt i vanliga fall, så stor skillnad är det inte. Förutom att det är olika sporter då, skrattar han.

LÄS MER:Elfsborg och Bajen vidare – Häcken utslaget

LÄS MER:Fem punkter efter BK Häckens Europauttåg

Skor i ovanlig storlek

Förra helgen, när snacket om att Jerebko skulle träna fotboll med Häcken efterlyste assisterande tränare Robert Vilahamn ett par fotbollsskor i storlek 49.

Visst gick det att ordna.

Niklas Tidstrand, grundare av sportbutiken Sport99.se och tränare i Älvängen, fick ett samtal tidigare i veckan.

– En kompis hörde av sig tidigare i veckan och frågade om jag kunde lösa ett par skor till Jonas, och vi hade Copa Mundial på lager. Så jag tog med ett par ut till träningsanläggningen där. Det blev ju perfekt, de passade kanon.

Var det storlek 50?

– Ja, det var ju det. Och då ska du veta att de är stora i storlekarna, så det är väl närmare 53:or.

Vad säger du om Jonas insats på träningen då?

ANNONS

– Jo, han dominerade på inläggen. Plockade ner bollarna med en hand med en ruskig tajming.

Det var inte så att du erbjöd honom ett kontrakt med Älvängen?

– Haha, jag pratade med hans fystränare där och sa att blir det inget med NBA så kan han ju komma och göra några matcher. Händer det, så lovar jag att ringa till er.

ANNONS