IFK Göteborg tappade ledning hemma mot Varbergs Bois

Ett skadedrabbat och sjukdomsplågat IFK Göteborg tappade ledningen hemma mot Varbergs Bois. 1-1 innebär att Blåvitt inte vunnit på fem matcher. En kvart från slutet avbröts matchen i 20 minuter efter att ett knallskott exploderat nära fotografer och funktionärer.
– Vi låg närmast segern, men med lite oflyt kunde vi förlorat matchen, säger tränaren Mikael Stahre.

|

Ett sargat IFK Göteborg var i desperat behov av seger efter fyra raka matcher utan vinst (tre förluster och ett kryss).

Mot Varbergs Bois hemma på Gamla Ullevi saknades veteranerna Mattias Bjärsmyr och Oscar Wendt på grund av sjukdom, medan Gustav Svenssons skadade lår höll honom borta. Lägg därtill turerna runt Tobias Sana som är ett personalärende och därmed inte aktuell för varken träning eller match. 19-årige mittbacken Johan Bångbso gjorde tävlingsdebut (med den äran).

Stökiga förutsättningar, och inför 13 106 åskådare tappade Blåvitt dessutom en 1-0-ledning till 1-1 i andra halvlek. Därmed är den segerlösa raden nu fem matcher lång.

– Det är inte bra. Samtidigt styr resultatet tanken. När man tror att man är skitbra är man bara bra. När man tror att man är skitdålig är man bara dålig eller till och med mycket bättre ibland. Det som är surt är att vi i två hemmamatcher, Kalmar och Varberg, haft ledningen med 1-0, säger tränaren Mikael Stahre.

Han tillägger:

– Det är extremt surt att vi inte vinner denna kväll.

Hosam Aiesh sköt 1-0 efter en halvtimme, framspelad av lagkaptenen Marcus Berg. Ledningen stod sig till 20 minuter från slutet då Varbergs Alexander Johansson kvitterade.

Strax därpå avbröts spelet när ett knallskott small i närheten av fotografer och funktionärer. Matchen återupptogs efter cirka 20 minuter, men utan fler mål.

Skakig inledning

IFK Göteborg inledde skakigt och spelade med nerverna utanpå tröjorna. Tränaren Mikael Stahre var irriterad redan efter fem minuter när Blåvitt tappade bollen utanför eget straffområde.

Första halvlek var initialt chansfattig, och bestod av väldigt mycket kamp och många frisparkar. Blåvitt hade svårt att spela sig förbi motståndaren längs marken, och de få gånger de nådde in i straffområdet var det genom längre bollar.

I stället lyckades Varbergs Bois något oftare etablera spel på offensiv planhalva, men anfallen slutade med resultatlösa inlägg.

Efter en halvtimme fick hemmapubliken jubla. Marcus berg tog ner en hög rensning vid mittplan, Varbergs backlinje stod högt och Berg kunde servera Hosam Aiesh som som utmanade och sköt 1-0 på IFK:s första målchans.

Målet gav hemmalaget bättre självförtroende och tvåan hängde i luften, men lagen gick till halvtidsvila med ställningen 1-0.

Utbuade av fansen

Andra halvlek hann knappt börja innan Gustaf Norlin prickat stolpen, framspelad av den formstarke Aiesh efter en snabb omställning.

Även Varberg hade en boll i virket, en nick som tog i överkanten av Warner Hahns överliggare.

Knappt 20 minuter från slutet kvitterade Varbergs Alexander Johansson i samband med en hörna. Johansson blev fri vid bortre stolpen och sköt 1-1 på halvvolley.

I 77:e minuten exploderade ett knallskott i närheten av arbetande fotografer och funktionärer, och matchen avbröts under 20 minuter.

– Det är bara dåligt. Det finns inget bra i det någonstans, någon gång, säger Mikael Stahre.

När spelet väl blåstes igång igen hade inget av lagen kraft att få till ett segermål, och matchen slutade 1-1.

– Vi låg närmast segern. Men Varberg var inte ofarliga mot slutet. Med lite oflyt hade vi kunnat förlora matchen, säger Mikael Stahre.

När IFK Göteborg skulle tacka sina fans blev de utbuade av delar av klackläktaren.

Till Sportbladet säger fotografen som jobbar för TT att han mår okej.

– Det är ok förutom att det tjuter i öronen, typ kraftig tinnitus. Att kasta en banger ner mot fotografer, bollkallar och andra funktionärer känns oerhört konstigt, säger han till Sportbladet.