Malmö FF vinner allsvenskan 2021. IFK Göteborg slutar åtta och blir bäst i stan.
Avslutningsmatchen mot IFK Norrköping försenades bland annat för att Blåvitts supportrar skjutit raketer över planen.
– Vi får inte göra det, då ska vi inte göra det heller, säger IFK:s klubbdirektör Håkan Mild till GP.

|

Sista allsvenska matchen för året, då vann Blåvitt med 2-1 mot IFK Norrköping. Därmed slutar Göteborg på en åttondeplats i tabellen.

Det innebär att IFK är bäst i stan före Häcken för första gången på fem år – samt får två hemmamatcher i svenska cupen till våren.

Ett par hundra bortasupportrar hade lagt de dryga 30 milen för att ta sig till Platinumcars arena och kamratmötet som avslutar lagens fotbollssäsong 2021.

Att det var kallt ute är ingen överdrift.

– Båda lagen försöker springa sig varma, som IFK Norrköpings Jonathan Levi uttryckte det i pausintervjun med Discovery.

Samtidigt pågick guldstriden i Stockholm och Malmö, och efter viss dramatik stod det klart att Malmö FF vunnit allsvenskan 2021.

Berg satte ”gratismål”

I Norrköping petade den ensamma anfallsspetsen Marcus Berg in 1-0 till Göteborg efter en kvart. Detta efter ett häpnadsväckande försvarsschabbel i eget straffområde av hemmalagets Marco Lund. Inte något av lagkapten Bergs svårare mål i årets allsvenska, hans tionde totalt.

– Det var ett gratismål, sa Berg till Discovery i paus.

Tio minuter från första halvlekens slut kvitterade ”Peking” genom hemmasonen Christoffer Nyman som smet innanför Blåvitts vänsterback Oscar Wendt, tog emot bollen elegant och placerade in 1-1. Det var 19-årige IFK-keepern Adam Benediktssons första insläppta mål i allsvenskan.

Blåvitt-tränaren Mikael Stahre valde att mönstra en 4-5-1-formation i årets sista match.

– Vi har en annan uppställning, vi testar lite nytt. Mycket jaga boll, men samtidigt, när vi vinner boll i rätt lägen ser det ändå okej ut, sa Marcus Berg inför den andra halvleken.

Andra halvlek uppskjuten

Halvtidsvilan blev dubbelt så lång då IFK Göteborgs supportrar sköt raketer över arenan. Något som enligt uppgift till GP ska ha varit en hyllning till en gruppering risksupportrar runt föreningen. Först efter en kvart kunde matchen återupptas.

– Det är inte bra att vi blir en kvart försenade. Det är inte bra det skjuts raketer. Vi får inte göra det, då ska vi inte göra det heller, säger Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild.

När matchen väl kom igång missade IFK Norrköping en straffspark efter att Jonathan Levi och Samuel Adegbenro försökt med en misslyckad variant som domaren Kristoffer Karlsson dömde bort. Levi petade bollen åt höger, Adegbenro sköt den i mål, men ska ha löpt in i straffområdet för tidigt.

– Jag har pratat med spelarna i omklädningsrummet och sagt vad jag tycker. Det får stanna där. Det blev inte så bra. Det var inte så att jag gjorde ”Tigerdansen” för dem där inne, sa Norrköpings tränare Rikard Norling på presskonferensen.

Adegbenro vinner ändå årets skytteliga på 17 mål.

Nytt Blåvitt-mål – och avbrott

I stället avgjorde IFK Göteborgs mittback Bernardo Vilar när han nickade in slutresultatet 2-1 på Oscar Wendts hörna. Vilar fick sedan gult kort när han firade med supportrarna som i samband med det lämnade läktaren, men återvände snabbt.

Matchen avbröts sedan ytterligare en gång i andra halvlek då föremål brann på IFK Göteborgs läktare, enligt uppgift en flagga som tagits från hemmalagets supportrar.

– Det är aldrig bra med regelbrott, men jag vet inte exakt vad som hände. Men våra supportrar skapar tillsammans med Norrköpings en fantastisk atmosfär i sista omgången i kallt väder. Man vill spela fotboll och att det ska vara fokus på det, men våra supportrar är fantastiska generellt, säger Mikael Stahre.

Mot slutet av matchen tryckte IFK Norrköping på men Blåvitt försvarade sig bra och höll undan. Därmed säkrade Göteborg placeringen exakt i mitten av tabellen efter en händelserik avslutningsmatch och säsong.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs en annan benämning av den supportergruppering som hyllades med raketer över arenan.