Högmo stöttar Hareide om konstgräset – får mothugg av sin egen klubbdirektör

Problemet? ”Kontgrässjukan”, enligt Malmö FF:s Åge Hareide.
Lösningen? Finns i Holland, enligt BK Häckens Per-Mathias Högmo.
– Vi måste tänka gräs i högsta serien, säger Högmo till GP.

ANNONS
|

Sverige missade VM och har ramlat ner i Nations Leagues C-divison efter ett miserabelt fotbollsår. Samtidigt går Danmark som tåget och tippas kunna nå en semifinal i vinterns fotbolls-VM i Qatar.

Allt fler röster höjs nu för att något är fundamentalt fel i svensk fotboll – frågan är bara exakt vad? Är det högsta ledningen? Förbundskapten Janne Andersson? Talangutvecklingen? Antalet lag i högsta divisionen? 51-procentsregeln?

Malmö FF:s mästartränare, norrmannen Åge Hareide (som åren 2004-2008 var norsk förbundskapten, samt 2016-2020 dansk förbundskapten) har sin bild klar varför Danmark dragit ifrån.

– För att de bara har två konstgräsplaner, säger Hareide till Sportbladet.

ANNONS

Han utvecklade resonemanget under en pressträff i helgen. Problemet kallar han för ”Konstgrässjukan”:

– Det är svårt att fostra bra försvarsspelare på konstgräs. Skillnaden på avståndet när du ska gå in i press är stor. En rättvänd anfallare passerar en försvarare lätt på konstgräs. Som försvarare blir du rädd att bli passerad. Med konstgräs får du kortvuxna spelare som har snabba fötter och spelar på foten. Det är bra för bredden att ha konstgräs men det är svårt att utveckla bra försvarsspelare. Så enkelt är det. Norge har samma problem. I Danmark har du en helt annan variation på spelartyperna. Det beror kort och gott på konstgräset, på den här konstgrässjukan.

”Sju-åtta mittback på toppnivå”

Resonemanget rimmar väl med några av Sveriges konkreta problem senaste åren, nämligen att få fram tillräckligt bra försvarsspelare. När GP besöker BK Häckens träning dagen inför allsvenska mötet med Varbergs Bois håller tränaren Per-Mathias Högmo med sin norske kollega.

– Danmark har många spelare på mycket, mycket hög nivå. Sju-åtta mittbackar som håller toppinternationell klass. Det har varken Sverige eller Norge. Det är en intressant fråga – varför?

Högmo svarar själv:

– Jag och Ståle (Solbakken, Norges förbundskapten) har lyft den här debatten i Norge. Vi måste tänka gräs i högsta serien. Gräs är utvecklande för spelarna på många sätt, och särskilt en-mot-en defensivt. Det är en intressant diskussion att ta både i Norge och Sverige där underlaget varierar väldigt mycket.

ANNONS

Vill du förbjuda konstgräs?

– I Holland stimulerar man till att spela på gräs genom att ta av mediapengarna till stötta de som har gräs. Där börjar det bli intressant. Då uppmuntrar man klubbarna till att känna att gräs är viktigt i allsvenskan. Där finns en möjlighet att genom ekonomin stimulera utvecklingen.

”Mediapengarna”, som Högmo nämner, syftar på att Svensk elitfotboll (allsvenskan och superettan) varje år (mellan 2020 och 2025) får 540 miljoner kronor i tv-pengar samt 150 miljoner i spelpengar från Discovery respektive Unibet. Delar av dessa miljarder skulle enligt Per-Mathias Högmo kunna användas till att subventionera bort plastgräset.

”Stor skillnad i kvalitet”

Högmo tar landskampen Norge-Serbien (0-2) som spelades samtidigt som Sverige-Slovenien (1-1) som exempel:

– Det var stor skillnad i kvalitet generellt. Vi har enskilda spelare som håller hög nivå, men generellt taktiskt och tekniskt, sättet de behandlar bollen på, håller Serbien en högre nivå. De behärskar ojämnheter i gräsplanen bättre än Norge gjorde. När du vänjer dig vid att behandla bollen på gräs, så är det lite annorlunda än på konstgräs. Det är en väldigt viktig diskussion som handlar om fotbollen på yppersta elitnivå, säger Per-Mathias Högmo.

BK Häcken spelar sina hemmamatcher på just konstgräs på Bravida Arena trots att det går att ha en bra (hybrid)gräsplan på andra sidan älven, på Gamla Ullevi.

ANNONS

Men när GP lyfter frågan med Hisingsklubbens direktör Marcus Jodin är han skeptisk till Högmos och Hareides resonemang. I stället hänvisar Jodin till Göteborgs kommunala bolag som driver Bravida Arena.

– Det är en fråga som ska ställas till Got Event. I nuläget är det aktivitet på Bravida från morgon till kväll i princip årets alla dagar. Därför ser jag det som osannolikt att det skulle vara genomförbart.

Hur ska Sverige då ta ikapp Danmark?

– Kommer det ett krav på gräs för att spela i allsvenskan, vilket jag håller som osannolikt, blir det naturligtvis en annan fråga.

Marcus Jodin avslutar:

– Det blir för enkelt att peka på underlaget som den stora anledningen. Det faktum att man i Danmark inte har 51-procentsregeln, helt andra skatteregler samt att man varit tidigare på att satsa på akademier och unga spelare är enligt mig en betydligt större anledning än underlaget.

LÄS MER:Förbundsmakten kan vara på väg att köra över de allsvenska supportrarna

LÄS MER:Perfekt läge att byta förbundskapten – de här kan ta över

ANNONS