Håkan Sjöstrand slutar på Svenska fotbollförbundet

Han har varit generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet sedan 2014.
Men på fredagen kom beskedet – Håkan Sjöstrand lämnar sitt uppdrag.
– Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

På fredagen kallade Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelsen till ett extrainsatt möte, vilket Fotbollskanalen var först att rapportera om.

På mötet tog beslutet att Håkan Sjöstrand lämnar sin roll som generalsekreterare, vilket Expressen först rapporterade om och som förbundet sedan bekräftade.

– Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete. Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Stannar året ut

Håkan Sjöstrand har varit generalsekreterare sedan 2014 men lämnar nu rollen i slutet av året. Dock komma han att fungera som rådgivare till styrelsen fram till sommaren 2024.

Karl-Erik Nilsson, Svenska Fotbollförbundets ordförande, om beslutet:

– Håkan Sjöstrand har gjort ett mycket gott jobb i en krävande roll, och på ett utmärkt sätt utvecklat och lett förbundets verksamhet. Förbundsstyrelsen och Håkan har diskuterat en tid och nu enats om den här uppgörelsen. Den säkerställer att Håkan finns kvar för att säkra en smidig och kontrollerad övergång medan den nya styrelsen rekryterar nästa generalsekreterare, säger han i ett pressmeddelande.

I samband med uppsägningen får Sjöstrand sex månadslöner i avgångsvederlag.

Kritik har riktats mot Håkan Sjöstrand

Under hösten har det riktats kritik mot Håkan Sjöstrand. I en granskning av Expressen beskrevs inkompetens, svågerpolitik, grabbighet och tystnadskultur kopplat till Sjöstrand ledarskap av fler än 20 nuvarande och tidigare medarbetare på fotbollförbundet.

Efter granskningen sa förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att de hade fortsatt förtroende för Sjöstrand och att man ”haft fantastiska resultat” i medarbetarundersökningar som gjorts under Sjöstrands tid som generalsekreterare.

LÄS MER:SvFF-ordföranden backar Sjöstrand efter kritiken

LÄS MER:Försvarar Sjöstrand: "Han har varit en bra chef"

ANNONS