Bild: MATHIAS BERGELD

Häcken tog klar seger mot Sarpsborg när Youssef gjorde comeback

Häcken gjorde vad både svenska landslaget och IFK Göteborg misslyckades med – vann en fotbollsmatch i Norge.
4–1 blev det borta mot Sarpsborg. Ett av glädjeämnena: Ali Youssef gjorde comeback efter sin korsbandsskada.
– Ali Youssef kan vara borta tre år eller fem år – han kommer fortfarande kunna göra tunnel, säger 21-åringen.

ANNONS
|

Sverige var chanslöst på Ullevaal i Oslo i söndags och dagen innan hade IFK Göteborg förlorat med klara 1–3 mot Fredrikstads FK.

Under måndagen kunde Häcken till slut bryta den dystra svenska sviten av förluster i Norge när man gästade Sarpsborg 08. Men någon vidare start blev det inte för Per-Mathias Högmos mannar.

Efter dryga tio minuter spelade fann man sig i underläge efter en läcker aktion där Soltvedt lade en hög djupledsboll in i straffområdet där Skålevik kom löpande och nöp till på volley.

Likaläge i paus efter Youssefs kvittering

Häcken hade direkt en ypperlig chans till kvittering efter att Sarpsborg bjud på en slarvpassning, men Ali Youssef fick bollen för långt framför sig och lyckades därmed inte komma till avslut.

ANNONS

Efter 28 minuter skulle han få ett nytt läge och då blev det mål. Youssef plockade upp en passning på vänsterkanten och avlossade sen ett skott som inte såg helt otagbart ut för Sarpsborgs målvakt.

– Det kändes jättebra. Det jag behöver jobba på nu är konditionen. Jag är född för det här. Fotbollen kommer aldrig försvinna från mig. Ge det några matcher sedan är matchtempot tillbaka. Jag känner mig stark, säger Ali Youssef, som gjorde comeback knappt tio månader efter sin korsbandsskada sommaren 2021.

– Det har varit en jättebra rehab. Jag har jobbat med bra personer och klubben har verkligen stöttat mig.

Målet, och att första halvleken slutade 1-1, kan absolut klassas som ologiskt. Sarpsborg hade merparten av både bollinnehav och målchanser. Lite mer skärpa och det hade varit norsk ledning i pausvilan.

Häcken segrade efter islossning

Men så blev det alltså inte. Häcken vände helt på matchbilden och fick till en ordentlig islossning i den andra halvleken.

Drygt sex minuter in i den andra halvleken tog man först ledningen när Mikkel Rygaard fick en fin träff med vänsterfoten. Bollen, den for upp i högerkrysset.

2-1

Sarpsborg hade därefter ett fint läge att kvittera, men inbytte Jonathan Rasheed bjöd på en fin räddning. I stället var det Häcken som utökade sin ledning efter att Blair Turgott störtade fram och nöp till på en retur från målvakten.

ANNONS

Nyss nämnde Turgott var framme ytterligare en gång och satte 4–1 innan domaren blåste av.

– Det var en mycket bra andra halvlek. Det var härligt anfallsspel, det gick riktigt snabbt. Vi gjorde fyra väldigt fina mål. Mikkel Rygaard gjorde ett fint mål och Blair Turgott gjorde två fina mål. Vi tog de snabba anfallen när det var möjligt. När det inte gick tog vi lite extra tid på oss och kunde då skapa ännu bättre lägen. Det gjorde vi bra vid fjärde målet. Det kan vi förbättra och göra ännu mer framöver, säger tränare Per-Mathias Högmo till klubbens hemsida.

Fakta: Så startade Häcken

Peter Abrahamsson – Sebastian Lagerlund, Franklin Tebo, Even Hovland, Kadir Hodzic – Erik Friberg, Amane Romeo, Alexander Faltsetas – Momodou Sonko, Blair Turgott, Ali Youssef

ANNONS