Häcken-stjärnan Stine Larsen sänkte Sverige på tilläggstid

Sverige slipade på VM-formen och ställdes mot Danmark i Malmö.
Mötet såg ut att sluta 0–0 – men då klev en Häcken-stjärna fram.
Stine Larsen blev grannlandets stora hjälte med ett mål i slutet.

ANNONS
|

I sommar ska Sverige jaga nya medaljer efter VM-bronset 2019 – dessutom jagar man revansch efter det blytunga semifinaluttåget under förra sommarens EM.

För att komma i bästa möjliga form möter man nu grannländerna Norge och Danmark. På lördagen inledes samlingen med ett möte med det sistnämnda laget.

I Malmö ställde Sverige upp ett 4–3–3 utan vare sig Kosovare Asllani eller Caroline Seger. I elvan fick man bland annat Häcken-talangen Anna Sandberg kliva in.

Trots att Sverige är rankat trea i världen och Danmark hittas på plats 15 blev det en jämn tillställning. Danmark skapade faktiskt det mesta och det bästa under den första timmen.

ANNONS

Men det svenska målet, som Zecira Musovic fick vakta, såg inte ut att vara hotat på allvar. Farligt blev det först på slutet när Johanna Rytting Kaneryd varvade igång för Sveriges del.

Hjälte på tilläggstid

Hon kom till ett gäng farliga avslutslägen men fick inte till det sista lilla – därför verkade det som att mötet skulle sluta 0–0.

Men då, på tilläggstid, klev Häcken-stjärnan Stine Larsen in i handlingarna. Hon mötte en boll på den bortre stolpen och nickade in segermålet för Danmark.

En godkänd landskamp, som på de flesta sätt var stabil men där anfallsspelet lämnade en del att önska, lades till handlingarna.

Spelarna besvikna

Men så slutade det hela med förlust.

– Otroligt stor besvikelse, jag tycker inte vi kommer upp i nivå i dag. Vi kan betydligt bättre så vi behöver se över vissa saker som vi behöver jobba på och ta nya tag helt enkelt, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö i SVT:s sändning och fortsätter:

– De får kontrollera stora delar av bollinnehavet. De är skickliga, men vi ligger alldeles för långt ifrån dem och vi får inte till pressen eller vårt försvarsspel generellt. Nu avgör de matchen på slutet så då blir det ännu tyngre.

Den förre Häcken-mittfältaren Filippa Angeldahl är minst lika besviken.

ANNONS

– Det är ingen bra känsla, vi förlorar matchen och det är alldeles för dåligt, säger hon till TT.

Faktum är att resultatet innebär att Sverige fått lämna tre av de fyra senaste landskamperna mållöst. Som inte det räckte var detta första gången sedan 1992 som Danmark vann mot Sverige på bortaplan.

På tisdag väntar Norge – den matchen spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.

Så startade Sverige

(4–3–3): Zecira Musovic – Hanna Lundkvist, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Anna Sandberg – Hanna Bennison, Madelen Janogy, Julia Zigiotti Olme – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

LÄS MER:Förslaget till Fifa: Gör en egen regnbågsbindel

LÄS MER:Rolfö hyllar backtalangen: "Bara början"

LÄS MER:Seger och Asllani utanför startelvan

ANNONS