Häcken positiva till förslaget: "Behövs en bättre struktur"

Krav på licenser för alla som vill agera förmedlare inom svensk fotboll – då jublar agent Patrick Mörk och Häckens sportchef Sonny Karlsson.

ANNONS
|

– Fifa gör mycket dumheter hela tiden, en av dem var att ta bort licensen. Det fanns inget bra med det. Det är ingen bra situation. Det vore jättebra om det blir någon slags licens, säger Patrick Mörk.

Mörk leder en av Sveriges största förmedlingsföretag, Global Soccer Management. Redan 2014, när det tidigare licenskravet togs bort av Fifa, var han orolig för hur en fri agentmarknad kunde bli.

– Det finns väldigt många aktörer. Det är inte bra för svensk fotboll och inte för spelarna. Förut var det total kontroll, det finns ingenting sådant nu. Det är klart att det är åt skogen det här.

ANNONS

Upplever du att det har förändrats så mycket på tre år?

–Ja, det har blivit vilda västern. Nu kan alla bli agenter, det finns inga krav längre.

Tror du att ett krav på licens kan förbättra situationen?

–All typ av värdering och kontroll av marknaden behövs. Jag vet inte om det löser alla problem men man tar ett stort ansvar för unga människor som rådgivare. Vi har en viktig uppgift och det behövs pålitliga rådgivare. Man ska kunna ställa krav på dem.

Häcken stödjer förslaget

Svenska Fotbollförbundets förslag på nytt reglemente har varit ute på remiss hos klubbarna under en tid. I dag ska klubbarnas svar ha kommit in till förbundet. Häcken är en av klubbarna som sett – och står bakom – förslaget.

– Det kändes som det behövdes något för att få struktur på detta igen. I dag vet vi inte vem som jobbar med det här. Det är ett himla spring efter spelarna. Jag tror det här är bra. Det behövs en bättre struktur runt det här, säger klubbens sportchef Sonny Karlsson.

ANNONS