Häcken nära historiskt SM-guld efter blytung seger mot AIK

Häcken tog ett jättekliv mot klubbens första SM-guld när AIK besegrades på Friends arena.
Trots en sen straffreducering av AIK kunde Häcken hålla ut till tre blytunga poäng.
– En mycket välförtjänt seger. Jag är nöjd med spelarnas attityd och vill tacka fansen, säger Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

|

Häckens jakt på klubbens första SM-guld fortsatte mot ett Europajagande AIK på Friends arena. Och det skulle visa sig bli en nagelbitare.

Trots en sen AIK-reducering på straff via John Guidetti kunde Häcken hålla ut till 2–1 i Stockholm.

Sadiq gav Häcken drömstart

Efter bara två minuter tog sig Häcken fram längs vänsterkanten, där ytterbacken Kristoffer Lund Hansen kunde slå ett precist inlägg mot den bortre stolpen där en helt omarkerad Ibrahim Sadiq dök upp. Ghananen gjorde inget misstag och kunde behärskat nicka in ledningsmålet för Hisingsklubben.

Drömstarten framför de drygt 50 tillresta bortasupportrarna var ett faktum.

– Jag tycker att det var ett bra mål. Jag har alltid tittat på denna typ av matcher och jag kände att det var dags att jag gjorde mål nu, sa Sadiq till Discovery plus paus.

Sadiq fortsatte därefter att skörda framgång på högerkanten med flera vassa inspel, men som sällan ledde till mer än halvchanser.

Skyttekungen Alexander Jeremejeff skulle senare få ett kanonläge på hörna. Så gott som helst ostörd vid den bortre stolpen fick anfallaren inte någon önskad träff på bollen med pannan, vilket gav en resultatlös ny hörna.

Från AIK:s håll kom halvlekens vassaste chanser från John Guidetti. Dels från ett lurigt volleyförsök som smet utanför Peter Abrahamssons stolpe och dels från en nick som gick tätt över ribban.

Häcken kontrollerade merparten av de första 45 minuterna, men AIK var inte ofarliga och tog sig till en del nästanlägen.

Innan domare Glenn Nyberg blåste av för pausvila skulle Häcken skapa två heta målchanser till. Lars Olden Larsen skött tätt i burgaveln efter ett långt anfall, och Mikkel Rygaard avlossade ett vasst skott mot Kristoffer Nordfeldts högra kryss – men den meriterade målvakten stod för en kanonräddning.

Sen reducering höll på att bli kostsam

AIK kom ut med ny energi i den andra halvleken och skapade två lägen omgående via Nicolas Stefanelli och Vincent Thill. Men Häcken lyckades fläka sig och täcka båda två.

Hemmalaget tog allt mer kommando i matchen och Häcken missade plötsligt en del passningar. Men Hisingslaget var inte ofarliga för det.

Bland annat slog Sadiq ett lysande inlägg till Jeremejeff som anfallaren misslyckades med att förvalta.

AIK fortsatte att trumma på framåt. Men det skulle i stället visa sig bli kostsamt. Det öppnade upp kontringsytor för Häcken, vilket i den 69:e minuten resulterade i att Yasin Ayari tvingades riva ner inbytte Blair Turgott. En aktion som gav mittfältaren sitt andra gula kort och han tvingades lämna planen.

Det gav välbehövligt lugn till Häcken som kunde ta mer kontroll över matchbilden igen.

Häcken, med Jeremejeff i spetsen, skapade ett par heta lägen utan att lyckas förvalta dem. Fram till den 85:e minuten. Då tog sig Blair Turgott runt på vänsterkanten och hittade in till skyttekungen, som gjorde sitt 22:a mål för säsongen.

Trots en sen AIK-reducering på straff via John Guidetti kunde Häcken hålla ut till tre blytunga poäng.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo var minst sagt nöjd efteråt.

– Vi är uppe på 57 poäng. Dit har vi kommit genom bra fotboll. Jag tycker vi växer för varje match i alla spelets faser. Många spelare i god form, säger han och fortsätter:

– Men det är nio poäng kvar att spela om. Nu handlar det om att förberedda oss på ett bra sätt inför Malmö på söndag.