Bild: CARL SANDIN

Häcken kom tillbaka efter Berggrens olycksminuter

Hammarby har aldrig vunnit på Bravida Arena. Det gäller fortfarande tack vare Alexander Jeremejeffs 1-1-kvittering.
– Det kändes som vi hade kunnat vinna i dag, sa skyttekungen till Discovery efteråt.

|

Senast Hammarby vann mot Häcken på bortaplan i allsvenskan var augusti 2005. Då var Bravida Arena inte ens påtänkt. Sviten är intakt över 2021 också.

I dagens möte tog Häcken kommandot och dominerade matchinledningen, men efter en knapp halvtimmes spel kom en rad olyckliga sekvenser slag i slag för hemmalaget. Innermittfältaren Gustav Berggren fick bollen för långt ifrån sig och sparkade ihop med Hammarbys Gustav Ludwigsson. Inte nog med att Berggren fick väldigt ont, han fick syna det gula kortet också medan han behandlades av medicinska teamet.

Berggren haltade av planen för omplåstring och under tiden Häcken var tio man slog Hammarby frisparken som efter några turer och svaga beslut från Hisingslaget låg i målet bakom Peter Abrahamsson.

1-0 till Bajen av mittbacken Jón Gudni Fjóluson och totalt fem stökiga minuter senare var det färdigspelat för Berggren på grund av smällen han fått. Ersatte gjorde allsvenske debutanten och Nigeria-lånet Franklin Tebo, 21, med den äran.

– Han har kvaliteter men vi är lite osäkra på var han står taktiskt. Han har spetskvaliteter och vi får se var det tar vägen. Han blev tryggare och tryggare ju längre matchen led, sa tränaren Per-Mathias Högmo på presskonferensen.

Såg mörkt ut

Just där och då såg det mörkt ut i matchen för ett svårt sargat och skadeplågat Häcken, men på tilläggstid i första halvlek, efter en långboll bakom Bajens backlinje från Johan Hammar, kunde Alexander Jeremejeff rulla in kvitteringen. Skyttekungens tionde mål i årets allsvenska.

Ouppmärksamt av Hammarbys backlinje, men en pigg djupledslöpning av Jeremejeff.

I övrigt från första 45 minuterna kan nämnas att 17-årige Bajen-talangen Williot Swedberg – som scoutas av bland annat Barcelona – snurrade upp Joona Toivio vid kortlinjen. En tunnel den finländske landslagsbacken inte lär glömma i första taget.

– Det har gått sådär. Jag har inte haft så mycket boll. Jag måste komma in i boxen mer och skapa fler lägen, sa Williot Swedberg till Discovery i paus.

Till andra halvleken var han dock utbytt av tränaren Milos Milojevic för att ersättas av en annan ung Bajen-talang, Akinkunmi Amoo, 19.

Tredje matchen på en vecka

Under de avslutande 45 minuterna märktes att det var tredje matchen på en vecka. Felbesluten blev fler och fler. Vill man vara generös kan kan man säga att båda lagen försvarade sig bra. Några fler mål blev det inte.

Häckens tre senaste matcher har slutat oavgjort: 0-0 mot Mjällby, 1-1 mot Varberg och nu 1-1 även mot Hammarby. Vunnit har Häcken inte gjort på en månad, sedan augustiderbyt mot IFK Göteborg (3-2).

Målskytten Jeremejeff var ändå ganska positiv efteråt:

– Det kändes som att vi hade kunnat vinna idag. Jag hade ett bra läge till. Men jag gillar attityden. Vi var framåtlutade här på vår hemmaplan i stället för att bara backa hem, sa han till Discovery.

Alexander Jeremejeff byttes ut halvskadad i 63:e minuten, men gav lugnande besked efteråt.

– Jag tror det är lugnt. Det högg till lite. Jag ville köra vidare, men de vill vara försiktiga, sa Alexander Jeremejeff.

Nästa söndag väntar Örebro SK borta för tiondeplacerade Häcken. Återstår att se om Gustav Berggren kan vara med då. Enligt Häckens sjukgymnmast Patrik Ghazarian kommer Berggren att göra en magnetkameraröntgen under måndagen då han ådrog sig en översträckning i knäet i samband med duellen.