Arkivbild.
Arkivbild. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken bröt tunga sviten – besegrade IFK Norrköping

Häckens tunga svit är bruten. Efter tre raka matcher utan mål lyckades de gulsvarta damerna besegra IFK Norrköping med 1-0.

|

Det har gått troll i Häckens målskytte de senaste omgångarna. Innan VM-uppehållet var Gulsvart minst sagt målfarliga, men inför mötet i Östergötland hade Mak Linds lag inte gjort ett mål de tre senaste omgångarna – vilket innebar att man tappat mark i guldstriden mot Hammarby.

Därmed var en seger av minst sagt största vikt under måndagens match mot IFK Norrköping.

Inför matchen var Häcken stora favoriter att vinna, men inledningsvis såg det inte helt övertygande ut. IFK Norrköping kunde flera gånger hota gästerna och efter knappa kvarten spelad hade Pekings lagkapten My Cato mycket väl kunnat ge sitt lag ledningen om hon hade fått en bättre bollträff.

Häcken ökade bolltempot och började hota framåt, men lyckades inte få till några farligare avslut.

Samtidigt var det Norrköping som stack upp och skapade de farligaste chanserna, som när Sabina Ravnell i 26:e minuten vek in i straffområdet och kom helt ren mot Jennifer Falk i Häcken-målet. Anfallaren fick dock en rejäl felträff på bollen som Falk utan några problem kunde ta hand om.

Inte ens tio minuter senare fick Ravnell ett nytt jätteläge att göra mål, men återigen var bolltouchen inte den bästa.

Trots detta var det till slut Häcken som fick sätta sitt efterlängtade mål. Superlöftet Rosa Kafaji bjöd på en imponerande prestation när hon fintade bort sin försvarare och fixade en straff – som Elin Rubensson sen kunde förvalta.

– Vi har längtat efter så mycket. Vi har haft tre matcher nu med massa lägen där den har vägrat att gå in, så det var skönt det blev mål på något sätt, säger Rosa Kafaji till Viaplay.

I den andra halvleken blev det allt mer tydligt vilket lag som aspirerar om SM-guldet och vilket lag som är nykomlingar i allsvenskan.

Häcken segrade – hakar på i guldstriden

Häcken kontrollerade matchbilden och ägde boll mot lågt stående Norrköping vars lägen att göra mål, till skillnad från första halvleken, blev allt mer sällsynta.

Matchen slutade 1-0 till Häcken, som däremot borde haft i alla fall ytterligare en boll i mål. Inte minst när Aisha Masaka, efter en briljant passning av Anna Anvegård, kom i en farlig omställning. 19-årigen passade då över till Felicia Schröder, på andra sidan målet, som inte helt fick kontroll på bollen som hon sen la rakt i magen på en framrusande målvakt.

– Vi får tryck på dem, vi är överlägsna och vi kommer till många lägen. Men det handlar bara om att vi ska sätta dem, säger Kafaji.

I och med segern hakar Häcken på i toppen och går upp på samma poäng som tabellettan Hammarby, dock med sämre målskillnad.

– Det är riktigt skönt och just nu känns det inte som att det var en så bra match som vi kan göra egentligen, men tre poäng är viktiga och det var skönt att få med dem.

Fakta: Så startade BK Häcken FF

Jennifer Falk – Ruby Grant, Josefine Rybrink, Elma Junttila Nelhage, Molly Johansson – Marika Bergman Lundin, Elin Rubensson – Katariina Kosola, Rosa Kafaji, Felicia Schröder – Anna Anvegård