Häcken blev överkörda – utslaget av Arsenal

Arsenal körde över Häcken i andra kvalmatchen till Champions League. Londonlaget vann med 4-0 – efter ett domslut som väckte ilska i Häckenlägret.
– Vi ska göra det bättre även om hon var helt katastrof, säger Anna Anvegård.

ANNONS
|

När BK Häcken tog emot Arsenal på Bravida arena i förra veckan radade Londonlaget upp chanser utan att få in en boll bakom Jennifer Falk i Hisingslagets mål. Häcken vann med 1-0 och fick ett övertag inför torsdagens returmatch, där en plats i Champions Leagues gruppspel stod på spel.

Men i regnet på Meadow Park utanför London väntade en engelsk storklubb som slipat sin effektivitet. Slutresultatet skrevs till 4-0 och Häckens Champions League-dröm är över.

– Jag är bara jättebesviken på utfallet. Jag hade hoppats att vi skulle kunna göra lite mer match av det, säger Jennifer Falk.

Efter en trevande inledning fick Lia Wälti in en drömträff i minut 23. Den studsade i ribbans underkant, på Falk och in i mål.

ANNONS

– Vi hade kanske kunnat komma upp lite mer i press men de har medvind i dag, säger Jennifer Falk.

Nykomlingen gjorde sitt första mål för laget

I den 40:e minuten var det dags igen. Nytillkomna spanjorskan Mariona Caldentey gjorde sitt första mål för Arsenal efter en tilltrasslad situation som fick Falk att rusa upp till mittplan för att prata med domarna.

– Det kändes som att det skulle ha blivit avblåst flera gånger innan bollen går in i mål och det är oerhört frustrerande för det gav dem energi och det kom tidigt i matchen. Det hade varit bättre för oss att gå in i halvtid med ett likaläge i totalen.

Men det gick inte att påverka portugisiska domaren Catarina Campos.

– Jag pratade med henne och hon sa att hon inte såg någonting, säger Jennifer Falk.

Häcken behövde bara ett mål för att få matchen till förlängning, men fick en mardrömsstart på andra halvlek. I den 49:e minuten tryckte Beth Mead in ett vackert volleyskott bakom Falk och svenskornas chanser krympte rejält. Inbytte norskan Frida Maanum punkterade matchen på en kontring i minut 78, elegant framspelad av Caitlin Foord, och matchen var över.

– Det var en jättetuff match och ett tråkigt resultat. Vi gav allt men det räckte inte hela vägen i dag, säger Anna Anvegård.

ANNONS

Missade öppet läge

Hon hade kunnat ge Häcken ledningen när hon hade ett öppet läge efter tio minuter men sköt utanfö. Hon var också fri med Manuela Zinsberger i Arsenals mål vid ställningen 3-0 men österrikiskan räddade.

– De lägen vi fick i förra matchen satte vi dit. I dag har vi två eller tre riktigt bra lägen som vi behöver göra mål på för att ha en bra chans. Sedan är de mer kliniska i denna matchen och vi är väl lite för loja i vårt eget straffområde, säger mittfältaren.

Hon tycker också att 2-0-målet borde ha dömts bort eftersom mittbacken Josefin Rybrink blev liggande.

– Det är väl självklart att man blåser av när det är huvudskada. Sedan sa de (lagkamraterna) också att det är någon som stör, som är i offsideposition, säger Anna Anvegård.

– Det kändes som att domaren var lite upp och ner. Det är inte det som avgör men det är klart att när resultatet går emot då kanske man tar ute det lite extra på domaren och det kändes som att det blev lite extra sådant i dag, säger hon och fortsätter:

– När vi spelar matcher med utländska domare känns det som att det inte går att få någon förklaring eller svar. Det är mer att de ignorerar en. Men vi sa i halvtid att vi skulle försöka att inte lägga så mycket energi på domaren, att det inte hjälper att klaga på det. Hon kan vara hur dålig som helst, vi ska göra det bättre även fast hon var helt katastrof.

ANNONS

"Psykologiskt blir det tufft”

Häckentränaren, Mak Lind, menar att man startar matchen bra men sedan hamnar i försvarsläge.

– Vi startar matchen ganska bra. Vi har en supermålchans genom Anna Anvegård, där det ser ut som att hon har öppet mål men får inte till träffen, säger han.

– Sedan kommer de in i matchen och vi får försvara. De gör ett väldigt fint mål där de skjuter på ett tillslag, ribba in. Då är det helt plötsligt match och står lika i dubbelmötet. Sedan gör de 2-0 efter att det varit en huvudskada, då är det tufft, då är marginalerna inte riktigt med oss. Vi behöver ha det när vi möter ett så skickligt fotbollslag.

Att få 2-0-målet emot sig precis innan halvtidspausen var ett hårt slag mot Hisingslaget, menar Mak Lind.

– Psykologiskt blir det tufft, säger han.

– Generellt sett lägger jag inte så mycket energi på domarna men i dag var det svårt att få kontakt och komma överens om vissa saker.

Han tyckte att domarna borde stannat spelet på grund av en huvudskada på Rybrink.

– Man brukar blåsa i sådana situationer. Olyckligtvis tappar vi en spelare i försvarsspelet, de gör mål i den situationen och det blir en rejäl uppförsbacke för oss där vi ska försöka ta i kapp, säger han.

ANNONS

– Jag tycker att vi hittar lite energi i halvtid för det räcker med ett mål för att skapa ett likaläge i matchen igen, men bara ett par minuter in i andra är det 0-3. Vi fick kämpa för att desperat hitta lösningar och gjorde en hel del byten och försökte gå för det lite mer offensivt, men det blir naturligt att matchen blir som den blir till slut.

Förre Häckenspelaren Rosa Kafaji hoppade in i minut 89 och fick fem minuter på planen.

LÄS MER:Anna Anvegård gör succé efter skadan – skickar passning till förbundskaptenen

LÄS MER:Skrällen: Hammarby till Champions League

LÄS MER:Svensk invasion när superligan WSL drar igång i England

ANNONS