Gunnar Gren-statyn flyttas – nu söker Göteborg konstnärer till ny skulptur

Gunnar Gren-statyn framför Gamla Ullevi får maka på sig något.
Nu letar Göteborg efter konstnärer som kan göra en skulptur som tar platsen framför arenans entré – och som hyllar svensk damfotboll.
”Vill lyfta den kollektiva kamp som genomsyrar damfotbollen”, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

1993 avtäcktes en bronsstaty föreställande Gunnar Gren – i full färd med en klackspark – på dåvarande Gamla Ullevi. Statyn ställdes därefter utanför den arenan och har, sedan 2009 stått utanför ”nya” Gamla Ullevis entré.

En något rörig historia, i alla fall för alla som inte har koll på Göteborgs arenahistoria.

Men summa summarum: Gunnar Gren har sedan många år stått utanför Gamla Ullevis entré.

Nu kommer den legendariska fotbollsspelaren som var en del av den ikoniska svenska trion Gre-No-Li (Gren, Nordahl och Liedholm) däremot att få flytta på sig något, till förmån för en konstgestaltning som ska hylla svensk damfotboll.

ANNONS

”Skulpturen (Gunnar Gren) ska stå kvar någonstans på platsen och samsas med den nya konstgestaltningen som hyllar svensk damfotboll”, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 har Gunnar Gren gjort en klackspark vid Gamla Ullevis entré.
Sedan 2009 har Gunnar Gren gjort en klackspark vid Gamla Ullevis entré. Bild: GP

Göteborg söker efter konstnärer

Förra året spikades det, efter en motion från Feministiskt initiativ, att damlandslaget skulle få en skulptur av något slag utanför Gamla Ullevi – och nu söker Göteborgs stad efter konstnärer som känner sig manade att ta sig an uppdraget att göra konstverket.

I pressmeddelandet skriver man att yrkesverksamma konstnärer nu kan lämna in en intresseanmälan och att man sen kommer att välja tre konstnärer som får ta fram en skiss vardera innan en jury beslutar vem som får det ärofyllda jobbet.

Göteborgs önskemål är en ”konstgestaltning”, vilket innebär att det nödvändigtvis inte är en staty man eftersöker.

”I uppdragsbeskrivningen till konstnären finns ingenting som säger att det ska bli en namngiven person som avbildas – istället vill man lyfta fram den kollektiva kamp och gemenskap som genomsyrar damfotbollen”, skriver Göteborgs stad i pressmeddelandet.

Anette Börjesson har föreslagits som staty

I FI:s motion föreslogs dock att Anette Börjesson, en av svensk damfotbolls stora pionjärer, skulle få en staty upprest efter sig utanför Gamla Ullevi.

– Tja, vad ska man säga om det? Det är förstås helt overkligt, sa Börjesson till GP i en intervju då.

ANNONS

I pressmeddelandet säger fotbollsikonen däremot att hon gärna ser en skulptur som lyfter fram fler än bara henne.

– Även om jag inte har något emot att bli staty är jag mer bekväm med att sätta laget framför jaget. Det finns en stark ”vi-känsla” i sporten, grundad av allt arbete som lagts ner för erkännande och framgångar. Den kampen är inte slut än, varje ny generation tjejer och kvinnor får fortsätta att driva den vidare, säger Anette Börjesson.

Konstnärer kommer att kunna ansöka om uppdraget fram till 14 februari. I sommar hoppas Göteborgs stad att kunna berätta vem som vunnit upphandlingen och hur konstgestaltningen kommer att se ut.

Planen är att konstverket ska invigas i mitten av 2024.

LÄS MER:Från leran i Luton till värmen på Wembley – 38 år av fotbollsutveckling

LÄS MER:Anette Börjesson kan få göra Gunnar Gren sällskap – som staty

LÄS MER:Finalen mot Sverige glömdes: ”Min medalj är uppenbarligen fejk”

ANNONS