Glenn Strömberg om VM-missen: ”Äcklig känsla”

Dagen efter den svenska VM-missen i Polen tar Glenn Strömberg parti för den svenske förbundskaptenen Janne Andersson.
– Jag anser att vi har en väldigt, väldigt bra förbundskapten. Sverige kan inte gå till VM och EM varje gång, säger expertkommentatorn i fotboll.

ANNONS
|

Ni såg kanske matchen och fick känslan av att Sverige skapade de flesta och bästa målchanserna – och var på väg mot sitt andra raka världsmästerskap i fotboll?

Den bilden hade i alla fall Glenn Strömberg.

Till en början.

Trots hemmaplan, mycket supportrar på läktarna, Robert Lewandowski på planen och en speciell situation kopplat till kriget i Ukraina var det Sverige som tog kommandot.

– Det var nästan så att jag kände: satan i gatan, nu är det Polen som inte spelar någonting, slår bort och slår undan. Kan de inte mer än så? Det måste bero på att Sverige verkligen är bra här i dag, funderade Glenn Strömberg från sin tv-fåtölj.

ANNONS

Den bilden byttes efter ett tag mot en sämre magkänsla och plötslig oro.

– Vi har sett Sverige ta sig förbi sådana matcher då och då. Jag kommer ihåg Spanien till exempel, 0-0-matchen i EM senast, där vi inte var mycket på den spanska planhalvan, men fick med oss ett resultat. Jag fick en sådan där äcklig känsla att Polen var Sverige, gör nästan ingenting, men får ändå med sig några situationer som avgör den här jäkla matchen. Exakt så blev det.

Hetare än försvarare i straffområdet

Polens ledningsmål kom efter att Jesper Karlström fällt en polack i straffområdet, 2-0-målet var en effekt av att Marcus Danielsson missade lite och att Robin Olsen valde att stå kvar på mållinjen.

Glenn Strömberg menar att det var små situationer som fällde avgörandet.

– Mittfältare i egna straffområdet. De brukar ibland vara hetare än försvarare som vet hur det ska vara i straffområdet. Får du en sådan straff emot dig är det uppförsbacke. Då blir det inte på samma sätt som det har sett ut innan; det blir mer jagande – och så ett misstag till, säger expertkommentatorn.

Glenn Strömberg fortsätter:

– Det var en sådan match som tyvärr. Och det är ingen ursäkt heller. Man får göra mål på sina målchanser om man ska gå vidare och det gjorde inte Sverige.

ANNONS

Strömberg har dessutom en extra spaning från matchen för att understryka den spel- och chansmässiga överlägsenheten.

– Jag kan nästan svära på att om du tittar på den här matchen igen och inte ser målen, utan bara 88 minuter, tror du att Sverige nog vann med 3-1. Sverige var bra mycket bättre än jag trodde att jag skulle få se, säger han.

”Kan inte gå till VM varje gång”

Istället för VM-spel riktas fokus för det svenska herrlandslaget i fotboll inom kort mot kvalet till EM i Tyskland 2024.

Vad händer fram till dess?

Och vad tycker Glenn Strömberg ska hända?

Den korta sammanfattningen är ”inte så mycket”.

Exempelvis är han supertydlig med att han vill att Janne Andersson fortsätter i sin roll.

– Jag anser att vi har en väldigt, väldigt bra förbundskapten. Jag anser att Sverige inte kan gå till EM och VM varje gång. Det var väldigt nära den här gången, i en bra landskamp. Enskilda misstag gör att man inte når dit, säger Glenn Strömberg.

Fotbollsexperten med ett förflutet i IFK Göteborg fortsätter:

– Jag tror inte att man kommer ändra så där jättemycket så där jättesnabbt. Landslag är inte som klubblag. Du träffas några gånger per år. Du skapar en trupp med personer som man känner, som man vet vad man får av. Du vet hur de är på planen, hur de är utanför planen. Det är inte så jädra mycket att mixtra med och säga att ”nu ska vi in med fem nya hit och dit”, säger han.

ANNONS

”Större tragedi i Italien”

Även om han inte tycker att det är självklart att Sverige ska gå vidare från varje mästerskapskval uppfattar han en nyansskillnad i den svenska självbilden.

– Jag tycker att det är kul att Sverige känner att de ska gå dit igen och slåss med alla. Och svenska folket känner det framför allt att vi ska gå riktigt långt och vi ska slå varje land. Men är det verkligen på världskartan att vi ska göra det varje gång? Vi är tio miljoner i det här landet. Vi är inte de där stora fotbollslandet som andra är.

Han jämför med Italien, som inte heller kvalade in till VM.

– Tragedin som är i Italien nu är ännu större, efter att ha gjort ett fruktansvärt starkt EM.

Frågor som rör spelare och ledares framtid menar Glenn Strömberg att man får ta lite för vad de handlar om.

– Du kan aldrig säga att det här var ett negativt kvalspel, att gå till en avgörande match och vara det bättre laget. Visst, resultat var inte bra, men du kan aldrig säga att det var en katastrof av Sverige i det här VM-kvalet. Absolut inte, säger han.

LÄS MER:Zlatan vill fortsätta i landslaget: ”Jag hoppas det”

LÄS MER:Enorma hatstormen mot landslagsspelarna

LÄS MER:Förändringen som ökar Sveriges VM-chanser

ANNONS