Gais krossade Djurgården – efter Gustav Lundgrens show

Kryss mot serieledarna i onsdags.
Kross av serietvåan på söndagen.
Gais utklassade Djurgården med 3–0 och har nu bara två poäng upp till andraplatsen i tabellen.
– Vi vinner välförtjänt, 3–0 säger det mesta, säger Alexander Ahl-Holmström.

ANNONS
|

Stormatcherna avlöser varandra för Gais. I onsdags var serieledarna Malmö FF på besök på Gamla Ullevi, då slutade det 0–0. På söndagen var det dags för Makrillarna att ta sig an nästa gigant när Djurgårdens IF var på plats för bortamatch i Göteborg.

Och då slutade det med en kross av serietvåan.

Gais vann med 3–0 efter att Gustav Lundgren haft stor show och gjort ett mål och två assist.

– Det känns som att vi insåg lite mot Malmö senast att vi kan utmana de stora på riktigt och i dag tar vi ytterligare kliv. Jag är väldigt imponerad av hela laget. Jag är verkligen stolt, säger Gustav Lundgren.

ANNONS

Målskytten: ”Väldigt stolt över grabbarna”

Axel Henriksson tar vid:

– Jag tycker att vi gjorde det väldigt bra i många olika faser av spelet, så jag är väldigt stolt över grabbarna och mig själv, säger Axel Henriksson som tycker att Gais som lag hela tiden tar nya steg spelmässigt.

Han tillägger:

– Jag tycker att vi har en typ av kurva som pekar uppåt hela tiden. Det glädjer mig mest, att vi hela tiden utvecklar vårt spel, att vi kan variera vårt spel och blir bättre och bättre.

Mot Malmö senast skapade Fredrik Holmbergs manskap några farliga chanser – men målen uteblev då. Mot Djurgården blev det däremot nätrassel tidigt när Henriksson i den 19:e minuten öppnade målskyttet och rullade dit 1–0 efter ett mönsteranfall. Axel Norén tog fram bollen och frispelade sedan Gustav Lundgren som bröt in i banan innan han släppte vidare i djupled vid exakt rätt tidpunkt till Henriksson. Mittfältaren var sedan iskall när han kom ensam med Jacob Rinne.

Henrikssons hyllning: ”Jäkligt bra passning ”

Vilt jubel på Gamla Ullevis hemmasektioner.

Axel Henriksson var av förklarliga skäl belåten med anfallet.

– Det var en jäkligt bra passning till Gustav så han bara kunde ta med sig bollen på ett tillslag. Sedan drev han med bollen och jag höll min löpning tills han tog bollen inåt. Den löpningen jag tog är egentligen bara till för att ”Gurra” ska få ett skottläge, en tom löpning. Men så fick jag bollen lite förvånande och då försökte jag sätta den mellan benen. Jag såg inte honom (målvakten), men tänkte att han borde var där ungefär. Med lite tur letade den sig in, säger Henriksson som innan dess hade haft en boll i nät, men den vinkades, vad som såg ut att vara korrekt, bort för offside.

ANNONS

Efter en jämn inledning var det Gais som tog ett tydligt grepp om matchen och det övertaget blev ännu tydligare när det kom till mål i den andra halvleken, även om Djurgården kom ut och gjorde några bra minuter precis efter paus.

Tidigt i andra halvlek skickade Filip Beckman iväg en rejäl rensning, Gustav Lundgren var på hugget i djupled, tog ner bollen, rev sig loss från Marcus Danielson och chippade sedan ensam med Jacob Rinne in 2–0 i den 54:e minuten.

– Det blev perfekt tajming med alltihop. Jag fick en perfekt touch på bröstet och målvakten hamnade på mellanhand, då var det bara att lyfta den över honom, säger Gustav Lundgren.

Gais målkung slog till igen: ”Bara att tuta och köra”

Och det var alltså inte nog där. Bara fem minuter senare kom också trean. Lundgren kapades på mittplan, domare Glenn Nyberg dömde fördel, Alexander Ahl-Holmström tog bollen, rusade framåt i plan och lyckades, trots att han var ensam mot flera motståndare, få iväg ett avslut som styrdes via djurgårdare in till 3–0.

– Jag tänkte att det bara var att tuta och köra och bomba in den, säger Ahl-Holmström.

Därefter hade Gais bud på ytterligare mål. Djurgården försökte hitta en väg in i matchen, och hade några riktigt vassa reduceringschanser, men något riktigt drama blev det aldrig i slutet. Atleterna spelade av matchen med kontroll och är tack vare de tre poängen fyra i tabellen blott två poäng från andraplatsen.

ANNONS

Hur långt ska det här bära?

– Det är 18 poäng kvar att fajtas om, vi ska försöka ta så många som möjligt av dem. Vi får se var vi står med 30 matcher spelade, säger Axel Henriksson.

Närmast väntar en veckas uppehåll för Gais som sedan ställs mot IFK Göteborg i derbyt den 30 september.

Fakta: Så startade Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Harun Ibrahim – Axel Henriksson (Mervan Celik, 70), Joackim Åberg (Filip Gustafsson, 70), William Milovanovic (Amin Boudri, 87) – Gustav Lundgren, Alexander Ahl-Holmström (Jonas Lindberg, 76), Chovanie Amatkarijo (Edvin Becirovic, 76).

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

LÄS MER:Så ser mittbacksgiganten Axel Norén på framtiden i Gais

LÄS MER:Utländsk klubb på plats – för att scouta Gais Gustav Lundgren

LÄS MER:Fredrik Holmberg om att Öis hjälper Djurgården – inför mötet med Gais

LÄS MER:Fem punkter efter Gais–Malmö FF

ANNONS