Gais fick bara en poäng mot jumbon – trots konstmål

En straff stenhårt i stolpen i slutminuterna. Så nära var jumbon Ljungskile en trepoängare mot Gais, men hemmalaget fick oavgjort. Mycket tack vare ett drömmål signerat Mervan Celik.
– Det var faktiskt inte planen, säger målskytten.

|

Det var en match som betydde mycket för båda lagen på Gamla Ullevi. Seger för Gais skulle innebära att man skapar sig lite distans till tabellbotten och Ljungskile kunde vid tre poäng lämna över jumboplatsen.

Samtidigt var det en tabelljumbo som gjort mycket mål, men också släppt in en hel del under säsongsinledningen.

Ett läge för Gais att äntligen få fart på sitt målskytte, men det skulle åtminstone inte komma under matchinledningen.

Det var hemmalaget som hade mest boll under de inledande 20 minuterna, men man hade samtidigt bekymmer i sin uppspelsfas. Trots mängder av möjligheter att bygga upp vettiga anfall tog det stopp en bit in på offensiv planhalva gång på gång mot ett kompakt Ljungskile.

– Det var mycket kamp. Båda lagen behövde poängen och det syntes på planen, säger Gais-spelaren Mervan Celik.

Första målchansen i matchen skulle komma efter 23 minuters spel, men då var det Ljungskile som skapade den.

Effektiviteten var där direkt.

Gästerna fixade en hörna där man nådde högst på bollen som gick vidare till ett välkänt Gais-ansikte. Säsongen 2018 var det Jesper Westermark som var ett av Gais anfallsvapen. Nu var det han som nickade in Ljungskiles ledningsmål mot sin tidigare klubb.

Repliken skulle dock komma.

Skruvade in hörna

Exakt tio minuter senare skapade Gais sin första hörna i machen. Mervan Celik stegade ut till hörnflaggan, kikade in mot sina lagkamrater och slog sedan in bollen – med rejäl skruv och fin hjälp av det blåsiga Göteborgsvädret. Spelare försökte nå bollen, Ljungskilemålvakten Erik Dahlin försökte nå bollen, men Celiks hörna seglade in högt i den bortre burgaveln och 1–1 var ett faktum. Onekligen ett konstmål från Gais anfallsstjärna.

– Det var faktiskt inte planen. Jag tänkte slå den mot bortre, men fick en väldig skruv på den. Det var skönt att se den gå in, säger Celik.

När såg du att den hade potential?

– När jag slog till den faktiskt. Jag kände att: ”fan, jag fick en bra träff där”, säger Celik.

Bytte målvakt

Om det var Mervan Celiks hörna eller skadeproblem som var anledningen står hittills oklart, men Ljungskile bestämde sig i alla fall för att byta ut Erik Dahlin i målet till den andra halvlekens start. En halvlek som likt den första inledningsvis bjöd på två hårt krigande lag, men som både hade svårt att komma till målchanser.

Nästa farliga möjlighet kom i den 62:a minuten. Gais kom loss på högerkanten och ett hårt, lågt inlägg slogs mot en framstormande Mervan Celik som var någon decimeter i från att komma först på bollen och då ha öppet läge att göra sitt andra mål i matchen.

Det bästa läget att avgöra skulle dock Ljungskile få. I den 82:a minuten spelades en boll in i Gais straffområde och utanför situationen runt bollen hittade domaren en varning på Marcelo och pekade på straffpunkten.

Boye Isaac Edegware stegade fram för att överlista Mattias Karlsson. Han fick Gais-målvakten åt fel håll, men bollen gick stenhårt i stolpen.

Gais fick också ett läge att göra ett segermål. Richard Yarsuvat fick bollen i straffområdet och lyckades få bollen mot bortre stolpen, men strax före mållinjen stod en Ljungskileförsvarare och kunde rensa undan.

Det blev 1–1 mellan Gais och Ljungskile.

– Här hemma ska vi ha mer. När vi möter Ljungskile hemma ska vi bara vinna, men det är som det är just nu. Det är lite tufft, men det är bara jobba på. Det är bara fortsätta, säger Celik.

Oroar det er på något sätt att det inte ser bättre ut?

– Nej, nej, vi är inte oroliga. Det är maraton. Det är mycket matcher kvar och vi är förberedda på en tuff säsong. Det hackar lite fortfarande, men vi kämpar varje dag på träningarna och försöker förbättra vårt spel och vår spelidé. Vi tror på det och vi gör vad vi kan. Jag hoppas det snart släpper så vi får i gång vårt spel, säger Mervan Celik.