Fifas besked: Polen direkt till playoff-final

Sveriges playoff kommer spelas som planerat och Polen kommer gå direkt till playoff-final, det meddelar Fifa på tisdagen.
– Det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

Polen kommer inte få någon ny motståndare i stället för avstängda Ryssland till VM-playoffet i slutet av mars, det meddelar internationella fotbollsförbundet Fifa på tisdagen.

Fifa beslutade efter den ryska invasionen av Ukraina att stänga ute Ryssland från all internationell fotboll. Ryssland lämnade på tisdagen in en överklagan till Idrottens skiljedomstol Cas som säger att man kommer med ett besked "inom några dagar".

Men Fifa väljer trots det alltså att stå fast vid sitt beslut.

Sverige kommer möta Tjeckien i semifinal som planerat den 24 mars och vinnaren ställs mot Polen i final den 29 mars. Vinnaren får spela VM i Qatar i december.

ANNONS

Samtidigt meddelar Fifa att Ukrainas VM-playoffmöte med Skottland skjuts fram till juni med anledning av kriget.

Janne Andersson: ”Helt uppåt väggarna”

Sverige har förespråkat att ett nytt lag ska tas in i Rysslands ställe så att även Polen får spela om finalplatsen. Förbundskapten Janne Andersson är kritisk till Fifas beslut.

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv, säger han till svenska fotbollförbundets hemsida.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till TT:

– Vi förstår att det är speciella omständigheter och många saker att ta hänsyn till. Lika fullt så tycker jag principen att spela med samma förutsättningar, vilket innebär att man ska vinna två tävlingsmatcher, borde gälla.

– Det har vi varit tydliga med i vår dialog med Fifa, men nu har vi fått ett besked och vi har hela tiden varit inställda på att vi behöver två tävlingsmatcher för att ta oss till VM. De förhåller vi oss till även om Polen nu får en fördel oavsett om det blir en till match för oss eller inte.

LÄS MER:Fifa: Svenska spelare får lämna ryska klubbar

LÄS MER:Ukraina vill skjuta upp playoffmatchen

LÄS MER:Karl-Erik Nilsson oväntade utspel – kan hjälpa Norge till Qatar

ANNONS