Fifa stoppar Volodymyr Zelenskyj från VM-finalen

Ukrainas president ville Volodymyr Zelenskyj dyka upp på söndagens VM-final – men stoppas av Fifa, det rapporterar CNN.

ANNONS
|

Kriget rasar i Ukraina sedan den ryska invasionen i februari. Ryssland är sedan krigsutbrottet avstängt från internationell idrott och finns inte representerat under fotbolls-VM i Qatar. Ukraina kvalade men missade turneringen.

Sedan krigsutbrottet har president Volodymyr Zelenskyj och Ukraina använt stora evenemang för att nå ut med sitt budskap och Zelenskyj hade en önskan att dyka upp på i Qatar.

Enligt CNN ville Zelenskyj framföra ett budskap om världsfred i samband med söndagens VM-final mellan Frankrike och Argentina. En förfrågan ska ha skickats till internationella fotbollsförbundet Fifa om att få dela ett budskap på videolänk inför finalen men det ska Fifa ha sagt nej till.

ANNONS

Förvåning i Ukraina

Beskedet ska ha lett till förvåning och inom den ukrainska regeringen.

– Vi trodde att Fifa ville använda sin plattform för det allmännas bästa, säger en källa till CNN.

Enligt samma källa ska dock samtal mellan Ukraina och Fifa fortfarande pågå.

Fifa har inför och under VM varit tydligt med att politik ska hållas utanför mästerskapet. Bland annat ville flera europeiska lag, bland annat England och Danmark, att deras lagkaptener skulle bära en armbindel i regnbågsfärger med texten ”One love” på. Det stoppade dock Fifa genom att hota med bestraffning om den användes, vilket mötts av massiv kritik.

Fifa-presidenten Gianni Infantino har tidigare synts tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin i olika sammanhang. 2019 delade Infantino ut en vänskapsmedalj till Putin i Kreml.

LÄS MER:England: Fifa hotade spelare med sanktioner

LÄS MER:Markerar mot Fifa-beslutet – dök upp i regnbågskläder

LÄS MER:”One Love”-bindeln stoppades – Danmark rasar mot Fifa

LÄS MER:"Ett stort 'fuck you' till alla sexuella minoriteter"

LÄS MER:Kan slå fast redan nu – VM i Qatar är en succé

ANNONS