Fifa stänger inte av Ryssland från VM-playoff

Sverige, Polen och Tjeckien har meddelat att de inte tänker möta Ryssland i playoff till VM. Fifa meddelar nu att Ryssland inte kommer uteslutas från playoff-spelet. Ett besked som möts av kritik från Svenska fotbollförbundet.

ANNONS
|

Alla lag som gör upp med Ryssland om en plats i VM i december, Sverige, Polen och Tjeckien, har meddelat att de inte kommer spela mot Ryssland – inte heller om matcherna spelas på neutral plan.

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför Fifa att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på lördagen.

Internationella fotbollförbundet Fifa meddelar nu att man inte utesluter Ryssland från playoff-spelet.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Fifa att inga matcher kommer spelas på rysk mark och att Ryssland inte kommer få spela under rysk flagg. Nationens matcher kommer inte heller ramas in med den ryska nationalsången. Laget kommer spela under namnet "Football Union of Russia".

Fifas beslut skulle, utifrån det som nu är sagt, innebära att Ryssland får platsen till VM i Qatar genom segrar på walk over mot först Polen och sedan mot segraren mellan Sverige och Tjeckien.

SvFF: ”Inte nöjda med det här”

Fifa meddelar att man just nu är i dialog med Svenska fotbollförbundet och övriga berörda förbund angående playoff-matcherna. Man skriver vidare att man kommer ha fortsatta diskussioner med Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och IOK (Internationella olympiska kommittén) angående eventuella ytterligare åtgärder och sanktioner och att beslutet kan komma att förändras om situationen inte förbättras.

Karl-Erik Nilsson kommenterar Fifas beslut för Fotbollskanalen och säger att svenska förbundet står fast vid beslutet att inte spela mot Ryssland.

– Det är klart att vi inte är nöjda med det här. Vår uppfattning är ju inte annorlunda i dag och situationen har ju inte förändrats i Ukraina bara för att vi har fått det är beskedet från Fifa, så vi har ingen annan uppfattning idag men vi vill också samtala med Polen och Tjeckien så att vi unisont kan återkoppla till Fifa vad vi tycker, men vi hade förväntat oss ett skarpare ställningstagande från Fifa, det hade vi gjort, säger han.

ANNONS

Även Polen vänder sig mot Fifas beslut. Presidenten för det polska fotbollförbundet Cezary Kulesza skriver på Twitter:

”Dagens Fifa-beslut är oacceptabelt för oss. I krigets situation i Ukraina är vi inte intresserade av att medverka. Vår position är densamma: det polska landslaget KOMMER INTE att spela mot Ryssland i slutspelsmatchen, oavsett namnet på det ryska laget”.

Spelarna vill inte möta Ryssland

På lördagen meddelade först Polen och sedan Sverige att matcher mot Ryssland är uteslutet. Den polska storstjärnan Robert Lewandowski kommenterade beslutet på twitter:

”Det är rätt beslut. Jag kan inte tänka mig att spela en match mot det ryska landslaget när den väpnade aggressionen i Ukraina fortsätter. Ryska fotbollsspelare och fans är inte ansvariga för det här, men vi kan inte låtsas som att något inte händer".

Den svenska landslagsmittfältaren Albin Ekdal kommenterade det svenska beslutet för Sportbladet.

– Det är helt rätt beslut av SvFF. Att spela fotbollsmatch i Ryssland eller mot Ryssland ska i dagsläget vara uteslutet med tanke på det fruktansvärda som Ryssland gör i Ukraina.

På söndagen meddelade franska fotbollsförbundet att man står bakom Sverige, Polen och Tjeckien i vägran att spela mot Ryssland.

– Vi skulle aldrig ha åkt dit. Under dessa dramatiska omständigheter kunde vi inte ens ha övervägt att spela fotboll mot det här landet, säger förbundsbasen Noël Le Graët.

ANNONS

LÄS MER:Putin har haft idrottens stöd hela vägen hit

LÄS MER:Frankrike stödjer uteslutning av Ryssland

LÄS MER:Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

ANNONS