Fem punkter efter Häckens seger mot Västerås

Klassmål, tre tunga poäng för att inte halka efter i toppen och funderingen: Förtjänade Häcken verkligen att vinna?
Här är Sanna Sundbergs fem punkter efter Häckens 2–1-vinst mot Västerås i den allsvenska återstarten.

Poängräddare – viktigt (!)

Tre poäng – ett måste för Häcken för att inte halka efter i toppen.
Tre poäng – ett måste för Häcken för att inte halka efter i toppen. Bild: TOBIAS STERNER

Häcken och sena avgöranden, gärna dramatiska, har vi hört och sett förut. Många gånger om. Mot Västerås i den allsvenska återstarten blev det inget undantag.

Matchen såg ut att gå mot 1–1 – ett resultat som inte hade varit godkänt för Häcken, framför allt med tanke på att det var tabelljumbon som stod för motståndet.

Men Zeidane Inoussa såg till att det inte blev så.

Genom ett drömmål, som beskrivs närmare i en punkt längre ner i artikeln, blev han poängräddare och stor matchhjälte i den 84:e minuten. Då satte han 2–1, som blev matchens slutresultat.

Målet ledde Häcken till seger och tre poäng. Viktiga poäng, minst sagt, för att inte halka efter i toppen. Utan tre poäng hade avståndet ökat med fem poäng upp till Mjällby, som ligger trea i tabellen. På andraplats ligger Djurgården på 28 poäng och Malmö FF leder serien på 35 poäng.

Det kanske låter klyschigt, men varje match räknas verkligen för Häcken nu om man ska vara med och slåss i toppen på riktigt.

Förtjänade Häcken vinsten?

Trots tre poäng – den här elvan borde kunna bättre.
Trots tre poäng – den här elvan borde kunna bättre. Bild: TOBIAS STERNER

Som rubriken lyder: Det kan verkligen diskuteras.

Häcken startade matchen på ett svagt sätt och straffades därefter. Bara efter fyra minuter tog Västerås kommandot och gjorde 1–0, och fortsatte ösa på med flera vassa lägen.

Men på ett imponerande sätt ryckte Häcken upp sig och tog över. Dock utan att skapa vidare skarpa målchanser. Potential fanns i flera inlägg från bland annat Amor Layouni, men när bollen nådde fram till boxen var det för få spelare där.

Tack vare Ali Youssefs klassavslut efter en halvtimmes spel fick det gulsvarta laget med sig ett mål i första halvlek.

Spelet svängde i andra halvlek och Västerås spelade som det bättre laget, stod för de farligaste målchanserna och imponerade mest på planen. Men återigen fick VSK, som efter förlusten stannar kvar som jumbo på åtta poäng, inte utdelning för det hårda jobbet trots att de egentligen förtjänade mer.

Lagen har vilt skilda placeringar i tabellen, men VSK lyckades ändå få det gulsvarta laget att se riktigt dåliga ut stundtals. Det får mina tankar att landa i att Häcken inte förtjänade 2–1-segern lika mycket som Västerås.

Få skott på mål – men två klassmål

Häckens två mål var ren och skär klass.
Häckens två mål var ren och skär klass. Bild: TOBIAS STERNER

Häcken hade inte många skott på mål, men de som väl gick in var fantastiska.

Ali Youssefs kvittering i den 32:e minuten osade klass. Han fick bollen på vänsterkanten av Romeo Amane och gjorde sedan hela jobbet själv – med stort självförtroende. Målvakten hade ingen chans när bollen gick in i nät.

Det var Youssefs första mål i årets allsvenska, och det var extra imponerande eftersom han sällan spelar på topp. Mot Västerås fick han göra det på grund av sjukdomsfall i truppen.

Det andra målet, som lobbades för tidigare, var också riktigt fint. Häckenspelaren Valgeir Fridriksson slog en fin långboll till Zeidane Inoussa som iskallt cykelsparkade in bollen i mål. I intervjun efter matchen berättade 22-åringen att han aldrig testat att göra mål på det sättet i matchsammanhang tidigare, och att han därför var extra nöjd med att det gick vägen.

Matchhjälten var förövrigt en av Häckens bästa spelare (ihop med Simon Gustafson och Amor Layouni). Det är fullkomligt omöjligt att inte imponeras av Inoussas kvickhet och kvaliteterna han visar upp i situationer där han ställs en mot en. Förmodligen är han en försvarares värsta mardröm att fightas mot, och samtidigt en stor tillgång för Häcken i jagandet av framtida poäng.

Häckens sårbara position

Bild: TOBIAS STERNER

Anfallspositionen i Häcken är sårbar. Det blev extra uppenbart när matchtruppen mot Västerås presenterades.

Srdjan Hrstic, som är det självklara valet som nia (speciellt nu när Edward Chilufya lämnat Häcken), tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom. Det är sånt som händer – men det kryllar inte av ersättare i Hisingslaget.

Ali Youssef fick därför kliva in och starta på topp. Han hanterade det bra, men får ut sina bästa kvaliteter på kanten.

Transferfönstret har öppnat och det skulle förvåna mig om klubbens sportchef Martin Ericsson inte plockar in en renodlad anfallare. Om Häcken ska vara med och utmana i Europa igen, som de självklart kommer vilja göra, behövs fler alternativ på positionerna.

Nyförvärv borde vara att vänta. Annat hade gjort mig förvånad.

Positivt: Bortasegrarna byggs på

Allt pekar på att Häckens facit med bortasegrar kommer bli bättre i år.
Allt pekar på att Häckens facit med bortasegrar kommer bli bättre i år. Bild: TOBIAS STERNER

Häcken är som bäst när de får spela på Bravida Arena. På sin hemmaplan, på sitt underlag och med sina supportrars stöd i ryggen.

Det är inget nytt att det är så. Ifjol blev det inte alls många bortasegrar i allsvenskan. I totalt fyra matcher blev det tre poäng på bortaplan då, om inte mina ögon inspekterat statistiken helt fel. Speciellt svagt var det under höstsäsongen.

Men det ljusnar.

Trots att Häcken stått för många ojämna prestationer i årets allsvenska upplaga ser bortamatchernas facit bättre ut. Efter den här segern har laget redan vunnit tre matcher som spelats på bortaplan, och lägg därtill att det bara är hälften av alla matcher som spelats.

På det planet går det i rätt riktning och allt pekar på att Häckens bortasegrar kommer bli fler i år.