Endrick värvas till Real Madrid – spås bli Brasiliens nästa superstjärna

Han är 17 år gammal, men har redan hunnit vinna två ligatitlar, debutera för Brasiliens landslag och värvas till Real Madrid för en gigantisk transfersumma. Endrick är supertalangen som spås bli Brasiliens näste stjärnspelare.

ANNONS
|

Det hade nog pirrat i magen på de flesta 17-åringar att spela en potentiellt titelavgörande match inför 30 000 åskådare. Inte för Brasiliens nya tonårsstjärna Endrick, som blev viral med en video på sociala medier där 17-åringen flossar, helt avslappnad, i väntan på att domaren skulle blåsa i gång matchen.

Endrick gjorde sex mål på de avslutande åtta matcherna och den vänsterfotade anfallaren gjorde även målet mot Cruzeiro som säkrade Palmeiras tolfte ligatitel. Med ligatiteln i hamn fick 17-åringen på nytt visa upp danstakterna, när han under Palmeiras titelfirande gav lagkamraten Richard Ríos en danslektion på innerplan. Med sina elva ligamål slog Endrick dessutom Neymars målrekord från genombrottssäsongen i Santos. Bara Ronaldo har producerat fler mål i så ung ålder.

ANNONS

– Ibland undrar jag varför det skrivs så mycket om just mig. Det är ingenting jag har önskat och det finns situationer som går för långt. Folk säger ”titta, han är den nye Pelé”. Kom igen, det kommer aldrig finnas en ny Pelé – han var fotbollens konung, säger Endrick till GQ.

Den 1 juli 2006 föll ett stjärnspäckat Brasilien mot blivande finallaget Frankrike i VM-kvartsfinalen i Frankfurt. 20 dagar senare föddes Endrick Felipe Moreira de Sousa i Taguatinga utanför Brasiliens huvudstad Brasilia. Uppväxten var fattig där Endricks far Douglas försökte skapa en egen fotbollskarriär. När Endrick fyllt 11 flyttade familjen söderut till São Paulo. Föräldrarna sålde kaffe till pendlare på järnvägsstationen för att få ekonomin att gå runt, men när Endrick skrevs in i Palmeiras akademi fick även Douglas arbete inom klubben.

– Jag gick aldrig hungrig, men det gjorde mina föräldrar. De svalt för min skull. Det gav mig styrka eftersom jag aldrig ville uppleva det igen; att se dem ge mig mat och själva gå utan, säger han till The Guardian.

Endrick gjorde 165 mål på 169 matcher i Palmeiras ungdomslag, men det var som 15-åring som Europas storklubbar fick upp ögonen för honom. Endrick dominerade under Palmeiras väg till titeln i Copinha, brasilianska U20-turneringen dit talangscouter från hela världen vallfärdar för att hitta nästa sydamerikanska guldklimp. Han blev utsedd till turneringens spelare.

ANNONS

Sen gick det väldigt fort.

Endrick debuterade och nätade för Palmeiras som 16-åring och debutsäsongen kröntes med en ligatitel och utnämningen till årets genombrott i Série A. Innan året var slut hade han skrivit på för Real Madrid, som i kamp med en hel mängd europeiska storklubbar kom överens med Palmeiras om en övergång som uppges kunna stiga till 700 miljoner kronor om alla klausuler uppfylls. Övergången får dock inte genomföras förrän Endrick fyller 18, i juli 2024, och till dess kommer han stanna i Palmeiras.

Säsongen 2023, Endricks första som senior, har inte varit utan motgångar. Endrick började säsongen trögt och var stundtals bänkad och ifrågasatt.

– Min mor och syster säger att jag är kall inombords. Folk säger att jag har ett hjärta av is och jag är kylig i mina beslut och med vad jag säger. Men då var jag arg. Jag försökte hantera kritiken och visa vem jag är, men jag insåg att jag inte behöver bevisa någonting. Jag är Endrick. Det är svårt, men kritiken biter inte på mig längre, säger han.

När Endrick under hösten återigen fann formen visade den kvicka, kraftfulla anfallaren vilken enorm talang han besitter. I november kallades han för första gången upp till Brasiliens landslag, som yngsta spelare sedan Ronaldo 1993, och Endrick hoppade in mot både Colombia och Argentina.

ANNONS

– Han har potential att bli en av de allra största. Han spelar mot Brasiliens största klubbar och sticker ändå ut. Det här är inte att sätta press på honom, det är en belöning, hyllade Brasiliens förbundskapten Fernando Diniz.

Endrick blir kvar i Brasilien ytterligare ett halvår, men nästa sommar går flyttlasset till Spanien och Real Madrid. Förväntningarna är stora på 17-åringen som spås bli Brasiliens nästa stora stjärna.

Helgens hetaste

Liverpool – Manchester United

Klassiskt stormöte på Merseyside när Jürgen Klopps serieledande Liverpool tar sig an ett krisande Manchester United som i veckan åkte ur Champions League. Erik ten Hag är under rejäl press efter en tuff höst och hans United kommer till Anfield med en diger skadelista.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Bayern München – Stuttgart

FC Bayern studsade tillbaka från bottennappet förra helgen, när Thomas Tuchels lag förlorade med 5–1 mot Eintracht Frankfurt, genom att besegra Manchester United på bortaplan. Nu väntar en toppmatch mot Stuttgart, som varit en av säsongens överraskningar. Sebastian Hoeness lag kvalade sig kvar i Bundesliga i våras – och utmanar nu om Champions League.

Söndag 19.30, Viasat Sport Extra

Lazio – Inter

Inter fortsätter att gå som tåget i ligaspelet och Simone Inzaghis lag, som bara förlorat en match i ligaspelet, toppar Serie A med två poäng ner till tvåan Juventus. Fjolårets ligatvåa Lazio har en betydligt tuffare säsong och Maurizio Sarris lag återfinns först på tionde plats i tabellen, med lika många segrar som förluster.

Söndag 20.45, TV4 Fotboll

LÄS MER:Arbetsnarkomanen Unai Emery har lyft Aston Villa från mörkret

LÄS MER:Emma Hayes blir bäst betalda damtränaren i världen

LÄS MER:Nico Williams nobbar storklubbarna för att spela med sin bror Iñaki

ANNONS