Efter ”Parkendanskens” attack: ”Han satt och grät”

Det är 15 år sedan en alkoholpåverkad dansk stormade Parkens gräsmatta.
Nu avslöjar domaren Herbert Fandel nya detaljer om den mörka kvällen.
– Han skämdes så mycket över att det hade hänt i hans land, säger han om den danska förbundskaptenen Morten Olsen till DeMorgen.

ANNONS
|

Händelsen är för all framtid inristad i både svensk och dansk fotbollshistoria. I EM-kvalmötet 2007 länderna emellan hade Johan Elmander gjort två mål, Petter Hansson hade pangat in sitt första landslagsmål på frispark från över 30 meters håll.

Sverige ledde med 3–0 efter 26 minuter – sedan kom raset.

Danmark inledde en ursinnig upphämtning, med kvarten kvar kom 3–3-målet. Men med bara minuten kvar att spela fick Sverige straff efter att Christian Poulsen med knytnäven slagit Markus Rosenberg i magen.

Poulsen fick rött kort – då brast det för en dansk supporter.

Mannen stormade in på planen och attackerade domaren Herbert Fandel. Mannen kunde föras bort, men Fandel beslutade ändå att avbryta matchen där och då.

ANNONS

Det hela fick till resultat att Sverige tilldömdes en 3–0-seger – och sedermera tog sig till EM på Danmarks bekostnad.

”Ett av de svåraste ögonblicken i karriären”

Mannen, som sedan i svensk press fick smeknamnet ”Parkendansken”, dömdes till 30 dagars fängelse och till att betala miljonböter till det danska fotbollsförbundet. Summan sänktes i ett senare skede – men ärren finns kvar.

Så också hos Fandel, som i en intervju med belgiska DeMorgen avslöjar att han efter händelsen funderade på att avsluta sin domarkarriär.

Han avslöjar också nya detaljer från kvällen – främst om Danmarks dåvarande förbundskapten Morten Olsen.

– Jag kommer aldrig att glömma hans reaktion efter matchen. Han kom in i mitt omklädningsrum och satte sig, och där grät han för att han skämdes så mycket över att detta hade hänt i hans land, säger Fandel.

Han fortsätter:

– Jag hade otroligt mycket respekt för det. Att en så stark personlighet som Morten Olsen gav mig mod och stöd i ett av de svåraste ögonblicken i min karriär.

”Parkendansken” bad om ursäkt för händelsen ett tag senare i en intervju med Aftonbladet. Nu för tiden lever han en anonym tillvaro.

LÄS MER:Perfekt läge att byta förbundskapten – de här kan ta över

ANNONS